logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ASUS P4S533 - problem z instalacją Windows XP, restart lub migający kursor

Hootz 25 Sty 2012 20:47 1071 6
REKLAMA
  • #1 10448087
    Hootz
    Poziom 2  
    Witam mam problem z kompem,otoz gdy chce przeinstalowac windowsa XP (dysk jest czysty formatowałem go na drugim kompie) wystepuja problemy,otoz wlaczam instalke, pliki kopiuja sie potrzebne do instalki gdy ma juz wskoczyc ekran z wyborem partycji do zainstalowania wina , restartuje kompa lub miga kursor w lewym gornym rogu(zaleznie jak pobawie się w biosie) Stawiam na ramy,dysk sprawny ,Procek Intel Pentium4 1.6 Ghz takze sprawny, co poradzicie? Bios przejrzalem od gory do dolu,czekam na odpowiedzi. :/
  • REKLAMA
  • #2 10448115
    Piotr160292
    Poziom 38  
    Ocena: 282
    Podmień zasilacz, podmień/przetestuj memtestem RAMy.
  • REKLAMA
  • #3 10448155
    Hootz
    Poziom 2  
    Zasilacz podlaczalem 400V to samo,rramy sa sprawne bo pozyczalem je od kolegi u niego dzialaja bez problemu,wydaje sie jakby byly za mocne na ta plyte...
  • REKLAMA
  • #4 10448205
    Wazniak88
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    hmm, miałem podobną sytuacje w laptopie, podczas instalowanie xp-ka wyrzucało mi błąd, okazało się że miałem w biosie ustawione tam gdzie jest zmiana trybu kontrolera sata z "ide" na "ahci" i na xp zawsze mi wyrzucało błąd.
    No ale to musisz posiadać dysk na sata :)
    Skoro grzebałeś w biosie to proponowałbym go przywrócił do ustawień fabrycznych- żeby mieć pewność .
    Spróbowałbym też z inna płytką windows-a, bo zdarzyło mi się kiedyś że właśnie ona była winna :)
  • REKLAMA
  • #5 10448281
    Hootz
    Poziom 2  
    :) thx za odp. sprawdzalem na drugiej plytce to samo, a ustawienia przywracalem kilka razy,mam pewien pomysl zobacza moze sie uda
  • #6 10497764
    Hootz
    Poziom 2  
    Ehh niewiem co z tym robić...zworki zmienialem ,tak dla informacji BIOS to Award Medalion 6.00,macie jakies pomysly?
  • #7 10497826
    adamadi33
    Poziom 43  
    Ocena: 251
    Dysk jaki?widoczny dysk w bios?
    Jak został dysk twardy sformatowany NTFS czy FAT32, FAT16?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z instalacją systemu Windows XP na płycie głównej ASUS P4S533. Po sformatowaniu dysku i rozpoczęciu instalacji, komputer restartuje się lub pojawia się migający kursor. Użytkownik podejrzewa problemy z pamięcią RAM, mimo że testował je na innym komputerze. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie zasilacza, ustawień BIOS, a także trybu kontrolera SATA. Użytkownik próbował różnych płyt instalacyjnych i przywracał ustawienia BIOS do fabrycznych, ale problem nadal występuje. Dodatkowo, pytano o format dysku twardego oraz jego widoczność w BIOS.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA