logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ASUS P4R800-VM - Instalacja XP zatrzymuje się na Setup is inspecting...

ebry 07 Maj 2011 15:16 1522 3
REKLAMA
  • #1 9480816
    ebry
    Poziom 30  
    Ocena: 91
    Witam. Mam problem z tą płytą. Cały komp przyszedł na reinstalację xp. Instalacja powiodła się za pierwszym razem bez problemu ale nie mogłem zainstalować dźwięku. Postanowiłem zresetować bios - i tu zaczęły się schody. Instalator staje na "Setup is inspecting your Hardware configuration" i czarny ekran.
    Update biosu - nadal to samo
    Instalacja z inna kartą grafiki - nadal to samo
    Odłączenie i wyłączenie LAN, sound w biosie - nadal to samo.
    Inne płyty z xp - nadal to samo.

Już zaczyna mnie nieźle denerwować tem złom. Czy zna może ktoś rozwiązanie tego problemu? Wygląda to na ustawienia w biosie bo przed resetem biosu instalacja przebiegła bez problemu. Dodam, że gdy odłącze dysk, instalator leci dalej ale na końcy pokazuje, że nie ma dysku.

Płyta to Asus P4R800-VM
    Dysk - Barracuda 7200.7 ST3120022A
  • REKLAMA
  • #2 9480862
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1101
    Nie masz wrażenia, że reset BIOS-u mógł zmienić "parę" ustawień (kluczowych nie tylko dla instalacji), a podanie wyłącznie modelu płyty i oznaczenia dysku to może być trochę zbyt mało?
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • REKLAMA
  • #3 9480872
    kondziu jah
    Poziom 33  
    Ocena: 122
    To nie jest dysk SATA? W takim razie przestaw w BIOSie opcje SATA AHCI na Enabled (Ewentualnie SATA MODE na AHCI lub podobnie).
  • #4 9480873
    ebry
    Poziom 30  
    Ocena: 91
    Wiem, że reset biosu zmienił ustawienia, tylko nie wiem które. Zestaw uruchamiany tylko z cd-romem, dyskiem, CPU i pamieciami. Klawiatura i mysz na PS2.

Procek P4 2.8GHz, 512 ramu.

Ten dysk nie jest SATA.

Po usunięciu wszystkich partycji i sformatowaniu dysku na innym kompie udało się zainstalować xp.
REKLAMA