logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Świst w głośnikach i subwoofer grający w rytmie silnika

maciases 25 Sty 2012 23:51 8526 12
REKLAMA
  • #1 10449104
    maciases
    Poziom 9  
    Witam wszystkich, wiem że tematów takich jak ten było całkiem sporo ale nie znalazłem żadnego z takim problemem...

zamontowałem sub aktywny magnat active reflex 300a, wszystko gra ładnie przez pierwsze pół godziny jazdy samochodem, później subwoofer zaczyna "grać" w rytmie silnika, pojawia się słyszalny świst zależny od obrotów silnika... mam też wrażenie że subwoofer zaciąga membrane do środka. przez to że problem pojawia się dopiero po czasie I to już w trasie, ciężko wymyślić coś innego niż odłączenie suba, ale po jego odłączeniu swist w głośnikach nie ustępuje, wszystko cichnie dopiero po wyłączeniu radia, ale później problem powraca...

auto to ford focus mk1, radio JVC kd-g332 (stare, ale za free)

Jestem kompletnym amatorem w temacie i nie bardzo wiem jak się do tego zabrać, co może być przyczyną ? Masa jest podpięta z aku do GDN w wbudowanym wzmacniaczu, bezpiecznik 50A przy samym aku, radio ma zasilanie z aku bo przez stacyjkę gubiło pamięć. niestety nie posiadam miernika więc nie mam jak sprawdzić kabli ale raczej są ok.

co może być przyczyną takiego zachowania suba? jak to wyeliminować? , może radio z filtrem załatwiło by sprawę?
  • REKLAMA
  • #2 10449474
    Sarever
    Poziom 19  
    Ocena: 20
    Jakie masz kable? Jakiś tani zestaw za 10 zł czy coś porządnego?
    Chodzi o jakość kabla RCA. I jak kabel RCA został poprowadzony przez auto? Razem z zasilaniem?
  • #3 10449516
    maciases
    Poziom 9  
    kable były dołączone do subwoofera ale raczej nie wyglądają na zbyt porządne... wyceniłbym je na jakieś 15pln ;) tak kable sygnałowe idą razem z zasilaniem w progu auta przy samej ramie, myślę że nie będzie problemu z ich rozdzieleniem, myślisz że to może pomóc?
  • Pomocny post
    #4 10449522
    Sarever
    Poziom 19  
    Ocena: 20
    Tak, w podwieszonych masz temat o zakłóceniach we wzmacniaczu. Jest tam sporo patentów. Ale podstawą montażu wzmacniacza (także aktywnego) jest rozdzielenie kabla RCA od kabla +12V. Tak samo potrzebny jest dobry kabel RCA, bo te tańsze mają słabe ekranowanie. A to wpływa na jakość dźwięku.

Jeżeli mamy zakłócenia, najpierw zacznijmy od podstaw (prawidłowe poprowadzenie kabli itp.). Jeżeli to nie pomaga, usterki szukamy np. w masy RCA radia. Masz stare radio więc to też może być przyczyną, ale najpierw zacznij od kabli.

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic432544.html - Obadaj to :)

Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #5 10449711
    maciases
    Poziom 9  
    dzięki wielkie za pomoc, będę próbował to jakoś ogarnąć, ale najgorsze w tym wszystkim jest to że po każdej zmianie będę musiał jeździć przez jakieś 40min żeby zobaczyć czy problem ustąpił...
  • #6 10450616
    BerniReload
    Poziom 14  
    Ocena: 17
    Powiem Ci tak. Ja miałem ten problem przez pół roku!nie do końca wina leży po stronie kabli!czy tani...czy drogi!ja po uruchomieniu silnika miałem masakrę!kupiłem filtr na kabel chinch i problem się zminimalizował ale i tak trochę tam coś było słychać tych zakłóceń!Główną przyczyną okazał się WZMACNIACZ!nie żadne kable!i nie do końca jest z tym tak,że kable zasilające osobno i sygnałowe osobno!oddzielałem je i tak i tak!cały samochód rozebrałem!kable na dachu miałem i dalej mi gwizdało!cuda wyprawiałem!a tylko zmieniłem wzmacniacz i zrobiła się totalna cisza!czyli co miał wspólnego kabel RCA?Nie wiem czy konkretnie to jest istotne ale Pyle miał między zaciskiem GND a masą chinch-y- jakieś 220ohm a Crunch ma nieskończoność!czyli w przypadku Cruncha masa zasilająca jest całkowicie odseparowana od masy sygnałowej chinch-y!.Gdy podłączyłem 2 kanałowy PYLE to był gwizd, świst na maxa! a założyłem Crunch GPX1000.4 i jest czysto bez względu na obroty silnika czy kable są razem zasilające z sygnałowymi,czy oddzielnie!a koszt mojego kabla sygnałowego to 40zł!a gdy podłączyłem nawet kablem chińskim za 10zł i tak nie było różnicy!na pewno jakość kabla RCA ma znaczenie jeśli chodzi o jakość dźwięku!ale to inny temat.I największy problem w takowym zakłóceniu jest przy wzmacniaczach dla głośników średnio tonowych,wysoko tonowych, gwizdków,gdzie te zakłócenia są najbardziej słyszalne!bo w przypadku wzmaka dla tuby,sobwoofera,gdzie pasmo przenoszenia jest tylko niskie wtedy tak tego gwizdu nie słyszymy a może nawet wcale!Także u mnie problem wyszedł po zmianie wzmaka!bo wszystkie inne metody nie skutkowały!
  • #7 10450908
    maciases
    Poziom 9  
    z tym ze u mnie wzmak jest wbudowany w suba, wiec raczej go nie wymienię ... sub kupiony okazyjnie na allegro, dla mnie jest nowy i mam go od tygodnia ale pojęcia nie mam ile grał wcześniej wiec to też wzbudza pewne wątpliwości.. zastanawiające jest również to że pisk w głośnikach nie ustaje nawet po odłączeniu subwoofera a zanim go kupiłem nigdy nie miałem z tym problemu, żaden świst nie miał miejsca. Pocieszającym faktem jest to, że na krótkich trasach zapominam o problemie, gorzej jak mam jechać gdzieś dalej... myślę jeszcze nad zmianą radia na Clarion CZ201EG, może to by coś pomogło..
  • REKLAMA
  • #8 10450935
    BerniReload
    Poziom 14  
    Ale czy pod ten wzmacniacz jest tylko podłączony sub???czy z radia masz zasilane jakieś głośniki?i w nich słychać te gwizdy po dłuższym czasie?

Dodano po 4 [minuty]:

Jeszcze spróbuj tego: jak po dłuższym czasie zacznie Ci gwizdać to wysuń radio i krótkim kabelkiem połącz jeden koniec do radia obudowy np. radiatora a drugi dotknij do masy chincha!jeżeli gwizd ucichnie to znaczy,że masz "uwaloną masę radia!"a to już inne kroki i inne postępowania...
  • #9 10450946
    maciases
    Poziom 9  
    dokładnie tak, do radia podpięte są głośniki w drzwiach, bez dodatkowego wzmacniacza i to w nich słychać pisk (trochę jakby odgłos turbiny/alternatora), wzmacniacz w subie zasila tylko suba.
  • REKLAMA
  • #10 10450966
    BerniReload
    Poziom 14  
    A czy jak gwizda Ci w głośnikach z radia w tym czasie masz wł wzmacniacz do suba?
    Pozostają 2 możliwości:
    1 - uwalona masa w radiu
    2 - niestety wymiana wzmaka (tego w subie)
    Bo może Ci pomóc filtr przeciwzakłóceniowy ale nie jest to zawsze skuteczne w 100%!
  • #11 10450984
    maciases
    Poziom 9  
    jak już zaczęło gwizdać to odpiąłem od suba kabel remote żeby przestał działać ( wyłącznika jako takiego nie ma ) a pisk pozostał na głośnikach w drzwiach. Suba mam kilka dni, jeszcze chyba mogę go odesłać, bo wymiana wzmaka może przekroczyć koszt zakupu suba tj 200pln..
  • Pomocny post
    #12 10451125
    BerniReload
    Poziom 14  
    Jeżeli odłączyłeś zasilanie do suba i słychać gwizd w drzwiach to na pewno nie jest to wina suba ze wzmakiem!to nanosi radio!a to by znaczyło,że problem jest z tą uwaloną masą radia!jeżeli masz miernik(woltomierz uniwersalny)to wybierz na ohmy i jeden koniec dotknij do obudowy radia a drugi do masy chinch-a przy radiu!(kabel chinchowy odłącz ten na suba!)miernik ma wskazać blisko 0.03ohm wtedy będzie oznaczać,że radio nie ma problemu z masą!ale gdy wskaże Ci 5ohm...40ohm lub więcej to masz upaloną masę!a to bierze się z nieprawidłowego podłączenia zasilania radia tzn. gdy plusa dasz na mase a minusa na plusa!potocznie mówiąc przy zamianie biegunów zasilania radia upala się "ścieżka"od masy w radiu na głównej płycie.
  • #13 10451329
    maciases
    Poziom 9  
    ok, dzięki Ci wielkie za pomoc, w takim razie zmieniam radio na tego Clariona CZ201 albo JVC kd-x30 , jeszcze się zastanawiam które :) jak przyjdzie i wymienię to dam znać ;))

Po pierwsze pisownia!!

Po drugie temat jest w podwieszonych.

3.1.13. (10.9, 15) Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z subwooferem Magnat Active Reflex 300A, który po około 30 minutach jazdy zaczyna emitować świst synchronizujący się z obrotami silnika. Po odłączeniu subwoofera problem z gwizdem w głośnikach nie ustępuje, co sugeruje, że przyczyna leży w radiu JVC KD-G332 lub w instalacji elektrycznej. Użytkownik rozważa wymianę radia na model Clarion CZ201EG lub JVC KD-X30. W dyskusji podkreślono znaczenie jakości kabli RCA oraz ich prawidłowego poprowadzenia, a także możliwość problemów z masą radia. Użytkownicy sugerują sprawdzenie masy oraz ewentualne zastosowanie filtra przeciwzakłóceniowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA