logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czym przepłukać wymiennik ciepła w ogrzewaczu wody bez użycia Kamixu lub octu?

marek__40 26 Sty 2012 13:49 9956 8
REKLAMA
  • #1 10450621
    marek__40
    Poziom 9  
    Ocena: 11
    Witam uprzejmie wszystkich fachowców i typowe "złote rączki".
    Mam delikatne pytanie do szanownych "elrktrodowiczów".
    Czym przepłukać wymiennik ciepła w przepływowym ogrzewaczu wody w celu usunięcia kamienia kotłowego?
    Za podpowiedzi typu "kamix" lub "ocet" z góry dziękuję. :D
    Pozdrawiam
    p.s. Temat zapewne stary jak świat , ale mam nadzieje ze moderatorzy mnie nie wywalą
  • REKLAMA
  • #2 10451282
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Ocena: 1535
    Można rozcieńczonym (5-krotnie) kwasem solnym, ale jest to środek NIEBEZPIECZNY (silnie żrący)!!!. Niemniej jednak jest skuteczny.
  • REKLAMA
  • #3 10451301
    szymonjasiu
    Poziom 20  
    Ocena: 138
    Możesz przepłukac odpowiednim kwasem. Ja np. posługuje się kwasem mrówkowym (nie uszkadza on żeliwa , inne kwasy też mogą byc). Zakup chemi dla jednego ogrzewacza raczej mało opłacalny-lepiej samemu zdjąć wymiennik zawieść do serwisanta w czasie jak będzie odkamieniał inne rzeczy -cena wtedy napewno bedzie przystepna. Całość procesu prawidłowo powinna przebiegać w obiegu zamknietym (specjalna pompa), osoba to wykonująca musi byc odpowiednio przeszkolona .

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 10452055
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Ocena: 1535
    szymonjasiu napisał:
    Możesz przepłukac odpowiednim kwasem. Ja np. posługuje się kwasem mrówkowym (nie uszkadza on żeliwa... ).

Pozdrawiam

Odkąd to wymiennik ciepła (nagrzewnica) jest żeliwny? Zawsze jest MIEDZIANY.
  • #5 10452178
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2102
    Zbigniew Rusek napisał:

Oczywiście , że nie zawsze jest miedziany...
  • #7 10453012
    szymonjasiu
    Poziom 20  
    Ocena: 138
    Zbigniew Rusek napisał:
    szymonjasiu napisał:
    Możesz przepłukac odpowiednim kwasem. Ja np. posługuje się kwasem mrówkowym (nie uszkadza on żeliwa... ).

Pozdrawiam

Czytaj kolego ( i cytuj ) ze zrozumieniem. Napisałem przecież, że może byc inny kwas , a ja używam mrówkowego , gdyż odkamieniam większe jednostki żeliwne.
    Wymienniki moga byc oczywiście z innych materiałów. Kwas mrówkowy nadaje się równiez do wymienników miedzianych-należy zwiekszyć czas płukania.
    Zakup i magazynowanie wielu kwasów jest dla mnie nie opłacalny-używam najbardziej odpowiedniego dla mnie i napisałem , że np. ten kwas może być, nie wykluczyłem w tym samym zdaniu innych kwasów.
  • REKLAMA
  • #8 10453457
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 10454741
    marek__40
    Poziom 9  
    Ocena: 11
    Wszystkim serdecznie dziękuje za nadesłane odpowiedzi.
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono metody płukania wymiennika ciepła w przepływowym ogrzewaczu wody w celu usunięcia kamienia kotłowego, z wyłączeniem Kamixu i octu. Użytkownicy sugerowali użycie rozcieńczonego kwasu solnego, kwasu mrówkowego oraz płynu "Lapex" do usuwania kamienia. Podkreślono, że wymienniki ciepła mogą być wykonane z różnych materiałów, najczęściej miedzi lub stali nierdzewnej. Zwrócono uwagę na konieczność odpowiedniego doboru chemii do materiałów wymiennika oraz na ryzyko korozji związane z używaniem niektórych kwasów. Wskazano również na możliwość zlecenia odkamieniania serwisowi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA