logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PQI U339 - Pendrive niewykrywany przez system, dioda LED świeci, co zrobić?

montertb 26 Sty 2012 16:41 2329 9
REKLAMA
  • #1 10451338
    montertb
    Poziom 22  
    Ocena: 149
    Witam,
    dziś nagle zniknął mi z systemu pendrive PQI U339. Dioda się święci, przy włożeniu pendrive do portu USB raz zamiga. Poza tym zero reakcji i nie pojawia się w Mój komputer... :(

Chyba nic z tego już nie będzie, rozebrałem go, nie widzę zimnych lutów ani usterek mechanicznych. Miałem na nim trochę swoich projektów... :(

Zastanawiam się czy robił ktoś tak, że kupił identycznego pendrive i przylutowywał kości pamięci?
    Co mogło paść w nim, kontroler czy pamięć? (2x HYNIX 2GB). Jest sens szukać innego na dawcę? Dioda LED świeci, więc może jednak kości pamięci padły?
  • REKLAMA
  • #2 10451624
    pidar
    Poziom 43  
    Ocena: 3579
    A czy dostępne są bardziej szczegółowe dane w programie MPInfoCheck (UT163, UT165) v1.0.1.0?
  • REKLAMA
  • #3 10451771
    montertb
    Poziom 22  
    Podawałeś ten program w innych wątkach i chyba mam z nim jakiś problem...
    Tzn. włączam pendrive do portu, wybieram USB PORT CHECK i tam mi się pojawia opcja na Porcie 3 Urządzenie Pamięci Masowej USB (ginie po wyjęciu pendrive, więc to o niego chodzi).
    Klikam OK i co dalej? Nic nie pokazuje.
    Nic więcej informacji mi sie nie pojawia. Tak ten program działa czy jest jakaś instrukcja do niego (jest mało info na google...)

Mam wrażenie mimo wszystko, że padł kontroler USB, bo jak by to była kość pamięci, to chyba by był taki efekt że pendrive wykrywa ale jego pojemność by była zakłamana, za pewne pokazywało by 0MB.

po czasie:
    w Menadżerze urządzeń pojawiło się Urządzenie USB z zółtym wykrzyknikiem, po kliknięciu widać komunikat: "Nie można uruchomić tego urządzenia. (Kod 10)"
  • REKLAMA
  • #4 10453869
    pidar
    Poziom 43  
    montertb napisał:
    ...w Menadżerze urządzeń pojawiło się Urządzenie USB z zółtym wykrzyknikiem, po kliknięciu widać komunikat: "Nie można uruchomić tego urządzenia. (Kod 10)"

A jaki jest "VID .... & PID...." - zobaczmy np. w programie ChipEasy v1.4.5?
  • #6 10456450
    pidar
    Poziom 43  
    Pomysły się wyczerpały po tym jak piszesz o niewykrywaniu pena.

Dla pewności na innym komputerze, gdzie jeszcze nie był podłączany ten pen, wypróbuj program:
    PQI Dr.UniFlashDisk 1.0.2.17
  • REKLAMA
  • #7 10463225
    montertb
    Poziom 22  
    Po włożeniu pendrive do "świeżego komputera" wykrywa ze włożono "pamięć USB" i ja instaluje. Daje zero reakcji, nie wykrywa, nie rozpoznaje, nie otwiera. Wykrywa tylko że coś włożono do portu USB. Dioda w pendrive się zapala i świeci ciągle (czyli chyba standardowo, bo nie pamiętam nawet hehe).

Ponaglę pytanie odnoście próby wymiany kontrolera USB na analogiczny wyciągnięty z takiej samej pamięci USB? Ma to sens? Czy np. mogą różnić się jakimś firmware czy czymś innym...
    Czy jest szansa na odczytanie danych z kości pamięci (jeżeli oczywiście są sprawne)...?
  • #8 12682213
    diantus
    Poziom 32  
    Ocena: 276
    Jeśli nie zależy na odzyskaniu danych na pendrivie najprostszym wyjściem jest jego sformatowanie. Ja miałem też taki przypadek, że żaden komputer pendriwa nie widział i nie dało się go nawet sformatować, pomogło dopiero włączenie jego sformatowania w ... dekoderze do tv naziemnej i choć dane zostały stracone, ale pendrive działa jak nowy i komputer go widzi.
  • #9 12683167
    pidar
    Poziom 43  
    diantus napisał:
    ..pomogło dopiero włączenie jego sformatowania w ... dekoderze do tv naziemnej i choć dane zostały stracone, ale pendrive działa jak nowy i komputer go widzi.

A zdradź nam tajemnicę jaki to model dekodera i co "uzdrowił" :?:
  • #10 12685592
    diantus
    Poziom 32  
    Ocena: 276
    Podaję tu model dekodera: HD-303 prod. LTC. W tym modelu udało mi się sformatować pendriva 8GB i przywrócić do dalszego użytkowania. Można spróbować sformatować również w innym modelu dekodera, który ma gniazdko USB i możliwość nagrywania. Włączyć: menu-multimedia-konfiguracja pvr-format

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z pendrivem PQI U339, który nie jest wykrywany przez system, mimo że dioda LED świeci. Po rozebraniu urządzenia nie zauważył uszkodzeń mechanicznych ani zimnych lutów. Pojawiły się sugestie dotyczące użycia programów diagnostycznych, takich jak MPInfoCheck i ChipEasy, jednak pendrive nie był wykrywany przez te aplikacje. Wskazano na możliwość uszkodzenia kontrolera USB, a nie pamięci. Użytkownik rozważał wymianę kontrolera na analogiczny z innego pendrive'a. Inny uczestnik forum zasugerował, że formatowanie pendrive'a w dekoderze telewizyjnym (model HD-303) pomogło w przywróceniu funkcjonalności, mimo utraty danych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA