logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Integracja włączników i czujnika ruchu w projekcie oświetlenia LED z ASM10

darpio 26 Sty 2012 21:21 2779 6
REKLAMA
  • #1 10452875
    darpio
    Poziom 10  
    Witam. Mam projekt uruchamiania światła. Chciałbym aby była możliwość uruchamiania oświetlenia zarówno przy użyciu tradycyjnego włącznika jak i czujnika ruchu. Czy jest to możliwe?
    Oto mój projekt - prosty jak moja wiedza :)
    Obok dwa rodzaje włączników. Jeden dodatkowo z czujnikiem dźwięku ale i minimalnym obciążeniem 40W; drugi bez czujnika dźwięku, bez obciążenia minimalnego ale z adnotację w specyfikacji, że nie współpracuje z innymi włącznikami.
    Pytanie czy te włączniki będą pracowały poprawnie w moim układzie i czy moduł asm10 będzie poprawnie ściemniał oświetlenie, jeżeli równolegle zastosuje oświetlenie LED za transformatorem?
    Dziękuję z góry z odpowiedź i wyrozumiałość w przypadku marnej wiedzy.
    Pozdrawiam.

Dodano po 2 [minuty]:

Integracja włączników i czujnika ruchu w projekcie oświetlenia LED z ASM10 Integracja włączników i czujnika ruchu w projekcie oświetlenia LED z ASM10
    Integracja włączników i czujnika ruchu w projekcie oświetlenia LED z ASM10
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 10468992
    darpio
    Poziom 10  
    Mam wszystkie schematy ale nie znam się na tyle, aby stwierdzić czy to wszystko ze sobą "zagra" :)
    Pytanie, czy zarówno jeden, jak i drugi czujnik mogą być połączone równolegle ze zwykłym włącznikiem i sterować automatem schodowym w moim układzie? ( czujnik ruchu z czujnikiem dźwięku - 2 przewody, drugi - 3 przewody).
    W przypadku czujnika ruchu z czujnikiem dźwięku jest warunek minimalnego obciążenia 40W. Pytanie, czy jeżeli na wyjściu automatu schodowego będą halogeny o łącznej mocy przekraczającej 40W, to czy podłączony do nich równolegle transformator a za nim oświetlenie LED będzie działać równocześnie z halogenami, tj. w miarę równocześnie się ściemniać i rozjaśniać?
    Z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #4 10473970
    mker
    Poziom 12  
    Ocena: 40
    W układzie, który narysowałeś przez styki Twojego czujnika nie płynie prąd po wyzwoleniu - on daje tylko sygnał do wysterowania automatu schodowego więc jeżeli producent zakłada warunek obciążenia minimalnego 40W to Twój układ go ie spełnia z drugiej jednak strony nie spotkałem się z minimalnym obciążeniem styków ... a Ty potrzebujesz jedynie impuls do wysterowania automatu. Dowiedz się więcej o tym czujniku lub zwyczajnie podłącz i przetestuj jak działają styki bo niby dlaczego mniejsze obciążenie miało by przeszkadzać? Moim zdaniem jeżeli czujnik ruchu ma styk roboczy NO i puścisz jak na rysunku przez niego L, które będzie sterować automatem schodowym to wszystko będzie działać poprawnie a obciążenie halogenów i transformatora ma się w tym układzie tylko do automatu schodowego czyli MAX 600W
  • #5 10474026
    darpio
    Poziom 10  
    Dziękuję za szybką odpowiedź.
    Mądrych ludzi to i warto posłuchać. Teraz to i dla mnie jest oczywiste, przecież sygnał steruje automatem, który nie stanowi obciążenia. Moja wiedza jest wybiórcza :) , stąd moje pytanie, czy czy faza, która przejdzie przez klasyczny włącznik na styk wyjściowy czujnika, bądź w ogóle do czujnika w drugim przypadku - nie uszkodzi go lub zakłóci jego działanie? No i pozostaje kwestia, czy automat schodowy prawidłowo będzie sterował układem oświetlenia LED - za transformatorem?
  • REKLAMA
  • #6 10474050
    mker
    Poziom 12  
    Ocena: 40
    darpio napisał:
    czy faza, która przejdzie przez klasyczny włącznik na styk wyjściowy czujnika, bądź w ogóle do czujnika w drugim przypadku - nie uszkodzi go lub zakłóci jego działanie?

Nie bardzo rozumiem o co chodzi w tym pytaniu ... jaka faza na styku wyjściowym czujnika? pokaż to na schemacie, o którym miejscu mówisz.
    Co do sterowania LED to wszystko powinno być OK a jedyne opóźnienie o jakie się martwisz wynika z działania transformatora więc nie powinno być zauważalne.
  • #7 10474435
    darpio
    Poziom 10  
    Nie wiem jak to pokazać na schemacie. Włącznik światła jest zwykłym włącznikiem dwustanowym. Po włączeniu napięcie dochodzi do wejścia automatu schodowego ale również na styk roboczy L' czujnika ruchu, a w przypadku drugiego czujnika po prostu do jednego ze styków - nie wiem czy to problem, zakładając że jednocześnie prąd wychodzić będzie poprzez czujnik ruchu na automat schodowy, ponieważ chciałbym aby działały równocześnie.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat integracji tradycyjnych włączników oraz czujników ruchu w projekcie oświetlenia LED z wykorzystaniem modułu ASM10. Użytkownik zapytał, czy możliwe jest równoległe podłączenie dwóch rodzajów włączników (jeden z czujnikiem dźwięku i minimalnym obciążeniem 40W, drugi bez obciążenia minimalnego) oraz czujnika ruchu do automatu schodowego. Odpowiedzi wskazują, że czujniki mogą być podłączone równolegle, a ich działanie nie powinno zakłócać automatu schodowego, który steruje oświetleniem. Podkreślono, że sygnał z czujnika nie stanowi obciążenia, a jedynie impuls do wysterowania automatu. Użytkownik został również poinformowany, że transformator LED nie powinien wpływać na działanie układu, a opóźnienia w ściemnianiu mogą być minimalne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA