logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Oświetlenie ścieżki LED z czujnikami ruchu i przełącznikiem - jak to zrobić?

Belialek 27 Sie 2015 14:31 4365 41
Najlepsze odpowiedzi

Czy da się zbudować zewnętrzne oświetlenie ścieżki tak, aby dwa czujniki ruchu załączały światło równolegle, a przy przełączniku dało się wybrać tryb stały, automatyczny lub całkowite wyłączenie?

Tak — dwa czujniki ruchu można połączyć równolegle, a jeśli mają wyjście przekaźnikowe, wystarczy złączyć ich styki równolegle; jeśli wyjście jest prądowe, łączy się oba wyjścia razem [#14951195] Do realizacji trybów auto/manual/off forumowicze zaproponowali przełącznik podwójny: jeden klawisz jako włącz/wyłącz zasilanie, drugi jako auto/manual, albo łącznik 1-0-2 użyty jako trójpozycyjny do obejścia styków czujników [#14951195][#14953304][#14956089] W praktyce układ działa tak, że w jednej pozycji nie ma zasilania i wszystko jest wyłączone, w drugiej zasilanie idzie do czujników i lampa zapala się po wykryciu ruchu, a w trzeciej czujniki są obejściem pominięte i światło świeci na stałe [#14953304] Zwrócono też uwagę, że łącznik 1-0-2 musi być bistabilny/tristabilny, a nie samopowrotny [#14956089] Ponieważ to instalacja zewnętrzna, a w wątku pojawiły się uwagi o PE/PEN i bezpieczeństwie, sensownie jest, by całość sprawdził elektryk i dobrał właściwe przewody oraz zabezpieczenia [#14952607][#14952447]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1 14951089
    Belialek
    Poziom 22  
    Ocena: 124
    Witam,

Chciałbym wykonać oświetlenie ścieżki prowadzącej do drzwi wejściowych - dołączam rysunek pomocniczy, żeby uniknąć nieporozumień przy opisywaniu:

Oświetlenie ścieżki LED z czujnikami ruchu i przełącznikiem - jak to zrobić?

Kolorem czerwonym zaznaczyłem docelowe miejsce montażu naświetlaczy LED. Przewód 3 żyłowy.

W chwili obecnej obwód ma włącznik wewnątrz budynku, ale jak sami widzicie rozwiązanie to będzie dosyć problematyczne w przypadku w którym ja bądź ktokolwiek inny będzie chciał przyjść po zmroku (ktoś z wewnątrz musi włączyć światło) - w związku z tym chciałbym umieścić czujnik ruchu (zaznaczony kolorem zielonym). I teraz zaczyna się zabawa...

1) Czy istnieje możliwość zastosowania dwóch czujników ruchu (aktywacja któregokolwiek z nich załączała by obwód) - wtedy mógłbym dodać drugi przy samych drzwiach

2) Czy możliwe jest uzyskanie następującej funkcjonalności:
    - przełącznik przy drzwiach w pozycji 1 -> światło zapalone na stałe
    - przełącznik przy drzwiach w pozycji 2 -> światło zgaszone, ale zapali się jeżeli czujniki wykryją ruch
    - takie trochę sci-fi, bo nie widziałem przełączników 3-pozycyjnych (w sumie pewnie mało jeszcze widziałem :D) ale może akurat - przełącznik w 3 pozycji wyłącza obwód całkowicie

Będę bardzo wdzięczny za wszelkie pomysły oraz pomoc w rozwiązaniu problemu.

Pozdrawiam!
  • #2 14951145
    TomekGalenus
    Poziom 1  
    Witam,
    Cały układ oświetleniowy jest do zrealizowania chociażby za pomocą przekaźnika bistabilnego. Rozwiązań i typów jest wiele - ograniczę się do instalacji, która po naciśnięciu przycisku świeci przez określony czas, a później gaśnie. Firma F i F produkuje przekaźnik BIS-403 Oświetlenie ścieżki LED z czujnikami ruchu i przełącznikiem - jak to zrobić? i tutaj masz schemat podłączeń. Niestety instalacja 3 przewodowa (rozumiem że przewód fazowy, zero i ochronny?) nie wystarczą.
    Pozdrawiam.[/img]
  • #3 14951147
    Adamoskie
    Poziom 9  
    Wydaje mi się że można połączyć dwa czujniki ruchu równolegle i zadzialanie któregokolwiek z nich spowoduje zamknięcie obwodu.
  • #4 14951151
    Belialek
    Poziom 22  
    @TomekGalenus: Takie rozwiązanie (wyłącznik czasowy) odpada ze względu na to, że sprawdzi się jedynie przy wychodzeniu z budynku. Gorzej w drugą stronę :)

Co do ilości żył - rozumiem, że te dodatkowe są tylko przewodami sygnalizacyjnymi? Ja mam jedynie wyprowadzony przewód zasilający na zewnątrz, nie pociągnąłem jeszcze żadnego przewodu pod planowe montowanie oświetlenia więc mogę zastosować dowolny przewód jaki będzie konieczny.

@Adamoskie: a co z opcją włączenia/wyłączenia zasilania na stałe? Jest to w ogóle do zrealizowania w układzie z czujnikiem ruchu?
  • #5 14951173
    Adamoskie
    Poziom 9  
    Do czujników o ile dobrze pamietam potrzebne jest sterowanie na przekaznikach.
    Tak jak pisałeś rozwiązań jest wiele. Najprostszym jest chyba zastosowanie wylacznikow schodowych.
  • #6 14951187
    Belialek
    Poziom 22  
    Właśnie chciałem uniknąć wyłącznika schodowego od strony początku ścieżki - ścieżka jest oddalona od budynku i za bardzo nie było by gdzie to zamontować. Poza tym nie każdy będzie wiedział że musi sam sobie włączyć światło - pomijam kwestię szukania w ciemności :)
  • Pomocny post
    #7 14951195
    Szymon Tarnowski
    Poziom 27  
    Ocena: 173
    Ad 1, Łączysz oba wyjścia z czujników (jeśli wyjścia są prądowe) lub łączysz styki równolegle, (jeśli czujniki mają gołe przekaźniki na wyjściu).
    Ad 2, ja to robię na przełączniku podwójnym, jeden klawisz on/off. drugi klawisz auto/manual
  • Pomocny post
    #8 14951257
    jac w-ch
    Poziom 19  
    Ocena: 40
    Oto schemat podłączeń . Przekaźniki są wmontowane w czujniki ruchu.
    Spełnia kryteria : ad1 i ad2
    Załączniki:
    • Oświetlenie ścieżki LED z czujnikami ruchu i przełącznikiem - jak to zrobić? oswietlenie.png (16.76 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 14951308
    Belialek
    Poziom 22  
    Dziękuję za szybką i fachową pomoc :) W takim razie jeszcze jedno ostatnie pytanie - czy może kolega polecić jakiś sprawdzony model czujnika ruchu przeznaczonego do montażu ściennego na zewnątrz? Taki, żeby go można było bez problemowo wpiąć w powyższy schemat.

EDIT. i czy ten wyłącznik to taki zwykły dwu-przyciskowy, czy jakiś "specjalny"?
  • #10 14951315
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3510
    Bardzo fachowa, kolego Belialek.
    Cóż to za "schemat" kolegi jac w-ch ?
    Przecież to porażka w rysowaniu.
    Jakoś nie widzę puszki łączeniowej dla przewodu 10 mm²
  • #11 14951323
    Belialek
    Poziom 22  
    @elpapiotr: ja się nie znam, schemat dla mnie z "łopatologicznego" punktu widzenia jest czytelny (tzn widzę gdzie jakie kabelki podłączyć) - nie jestem w stanie zweryfikować czy jest poprawny czy nie, bo jakbym wiedział takie rzeczy to bym nie zadawał pytania. Swoją drogą - może kolega wnieść coś bardziej merytorycznego do swojej wypowiedzi? Przecież idea forum jest dzielenie się wiedzą a nie wytykanie "jest źle bo tak". I ja, laik, mam teraz szukać błędu? :)
  • #12 14951336
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Już wnoszę.
    PEN się przerodził w N, brak PE w obwodzie oświetlenia dla lamp.

Wystarczy ?

Wcale się nie dziwię, że jest to Nietypowa instalacja oświetleniowa (zewnętrzna)
  • #13 14951365
    Belialek
    Poziom 22  
    Dobra, zapytam inaczej - czy jak podłącze to tak jak na schemacie to nic nie wybuchnie? :) Bo rozumiem, że koncepcja sama w sobie jest OK, tylko coś w oznaczeniach nie gra? Co do PE to wszystkie naświetlacze LED jakie widziałem miały wyprowadzony PE, ale po rozkręceniu lampy wisiał w powietrzu.
  • #14 14951464
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3835
    Ale jest wprowadzony. Za porażenie odpowiada producent lampy. Jeśli nie podłączysz pe to odpowiesz ty... Już samo sugerowanie istnienia u ciebie pen bez zbadania stanu faktycznego jest kardynalnym błędem. No i mam nadzieję że nie wykonujesz tego sam? Bo elektrykiem przecież nie jesteś...
  • #15 14951544
    Belialek
    Poziom 22  
    Oczywiście, że sam tego robić nie będę. Chciałem się zorientować jakie są koszty podzespołów do realizacji takiego rozwiązania - myślałem że potrzebna będzie jakaś kosmiczna technologia czy coś :)

Nie mam pojęcia co to jest PEN. Wiem tyle, że w moim budynku nie ma zabezpieczenia różnicowego a PE jest jakoś mostkowany w gniazdkach. (o ile to a jakikolwiek związek z PEN).
  • #16 14951624
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Skoro tak, to elektryk będzie wiedział, jakie przewody (oraz zabezpieczenie) zastosować, by układ oświetlenia działał i był bezpieczny dla użytkowników.
  • #17 14951780
    jac w-ch
    Poziom 19  
    Układ na pewno będzie działał , jest prosty przejrzysty i czytelny. PE - przewód ochronny . PEN - przewód ochronny i neutralny N - neutralny . Nie sądzę by elektryk miał kłopot z podłączeniem pomimo litreówki i braku puszek . Jeżeli położony jest przewód 3 żyłowy i nie można rozdzielić PE i N ponieważ 3 przewód jest wykorzystany jako wyjście z czujników to oznaczyłem jako PEN. Panie elpapiotr proszę dopisać odpowiednie oznaczenia i dorysować te puszki i wszyscy będą zadowoleni . Wyłącznik podwójny , taki zwyczajny jak do żyrandola, jedna strona załącza/wyłącza wszystko a druga przy załączeniu robi obejście styków przekaźników które są wmontowane w czujniki ruchu. Czujniki ruchu można nabyć każdym markecie budowlanym na dziale elektrycznym , sprzedawca na pewno doradzi.
    PS. Schemat rysowałem w paintcie a nie w zadnym specjalistycznym programie i zajęło mi to jakieś kilkanaście min.
  • Pomocny post
    #18 14951871
    Krzysztof Reszka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1546
    jac w-ch napisał:
    Układ na pewno będzie działał , jest prosty przejrzysty i czytelny.

Jest kolega tego pewny że układ jest taki jak sobie tego życzył zakładający temat .
    Belialek napisał:
    przełącznik przy drzwiach w pozycji 1 -> światło zapalone na stałe
    - przełącznik przy drzwiach w pozycji 2 -> światło zgaszone, ale zapali się jeżeli czujniki wykryją ruch

Tu schemat kolegi z zaznaczonymi klawiszami , oraz schemat wyłącznika podwójnego je zasada działania tak dla przypomnienia .
    Załączniki:
    • Oświetlenie ścieżki LED z czujnikami ruchu i przełącznikiem - jak to zrobić? -Karlik-Trend-WP2-Wylacznik-podwojny-Bialy.jpg (25.63 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Oświetlenie ścieżki LED z czujnikami ruchu i przełącznikiem - jak to zrobić? oswietlenie.png (16.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #19 14951980
    jac w-ch
    Poziom 19  
    Tu schemat kolegi z zaznaczonymi klawiszami , oraz schemat wyłącznika podwójnego je zasada działania tak dla przypomnienia .[/quote]
    Załączniki:
    • Oświetlenie ścieżki LED z czujnikami ruchu i przełącznikiem - jak to zrobić? oswietlenie.png (16.65 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #20 14951996
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Ocena: 4282
    jac w-ch napisał:
    Tu schemat kolegi z zaznaczonymi klawiszami , oraz schemat wyłącznika podwójnego je zasada działania tak dla przypomnienia .

Schemat jest niekompletny. Narysuj jeszcze raz wraz z przewodem PE.
  • Pomocny post
    #21 14952063
    Krzysztof Reszka
    Teraz spróbujmy to przeanalizować co kolega narysował . Naciskam klawisz jeden i świecą lampy z czujników .
    Belialek napisał:

Załączono klawisz 2 lampy świecą cały czas i teraz wychodząc nie chcemy by lamy świeciły naciskamy na wyłącznik gasząc zapewne i jedną i drugą funkcję . Ba, musimy za każdym razem pamiętać prawy do tego lewe do tego. No chyba że ma być spełniona funkcja trzecia .
    Belialek napisał:
    takie trochę sci-fi, bo nie widziałem przełączników 3-pozycyjnych (w sumie pewnie mało jeszcze widziałem ) ale może akurat - przełącznik w 3 pozycji wyłącza obwód całkowicie

Ale wtedy idąc mam ciemności jak na początku .
    Belialek napisał:
    w przypadku w którym ja bądź ktokolwiek inny będzie chciał przyjść po zmroku (ktoś z wewnątrz musi włączyć światło)
  • #22 14952430
    Belialek
    Poziom 22  
    Co do kabli - mam wyprowadzony przez ścianę kabel 3-żyłowy załączany pojedynczym przełącznikiem wewnątrz (typowa instalacja na najprostsze oświetlenie on/off nad drzwi). Dalej nie jest podłączone jeszcze nic - tak więc do docelowych punktów świetlnych mogę dokupić dowolny kabel jaki będzie potrzebny.

Reasumując i nie wdając się w spory - czy elektryk będzie w stanie mi coś takiego zbudować mając do dyspozycji:
    a) przewód elektryczny
    b) punkty świetlne
    c) puszki połączeniowe
    d) czujniki ruchu (x2)
    e) podwójny przełącznik ?

Czy jednak cała koncepcja jest błędna i potrzebne będą dodatkowe elementy elektryczne?
  • Pomocny post
    #23 14952447
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Ocena: 4282
    Jeśli elektryk, to będzie wiedział na pewno.
    Przewód YDYżo 4x1,5mm² będzie odpowiedni.

Napisałeś, że masz wyprowadzony przewód trzy żyłowy. Skąd? Czy żyła żółtozielona jest podłączona?
  • #24 14952584
    Belialek
    Poziom 22  
    Przewód 3-żyłowy jest wyprowadzony bezpośrednio z tablicy i ma swoje własne zabezpieczenie prądowe. Podczas remontu wymienili mi starą instalację aluminiową na 3-żyłową, ale ponieważ brak jest zabezpieczenia różnicowego (wysłuchałem długiej litanii dlaczego to się u mnie nie da więc odpuściłem temat) kabel ochronny jest mostkowany w gniazdkach. Tak więc zgaduję, że ten żółto-zielony od oświetlenie zewnętrznego jest w tablicy rozdzielczej niepodłączony, bo w zasadzie nie ma do czego być podłączony (podkreślam - ja się nie znam i być może właśnie wypisuje jakieś herezje).
  • #25 14952607
    TWK
    Specjalista elektryk
    Ocena: 509
    Belialek napisał:
    Podczas remontu wymienili mi starą instalację aluminiową na 3-żyłową, ale ponieważ brak jest zabezpieczenia różnicowego (wysłuchałem długiej litanii dlaczego to się u mnie nie da więc odpuściłem temat) kabel ochronny jest mostkowany w gniazdkach. Tak więc zgaduję, że ten żółto-zielony od oświetlenie zewnętrznego jest w tablicy rozdzielczej niepodłączony, bo w zasadzie nie ma do czego być podłączony (podkreślam - ja się nie znam i być może właśnie wypisuje jakieś herezje).
    Nie widzę tej instalacji, ale na moje oko herezjami jest też to, co zrobili ci "elektrycy"... Dobry elektryk na miejscu jest konieczny, aby przejrzał dokładnie tę instalację.
  • Pomocny post
    #26 14953304
    jac w-ch
    Poziom 19  
    Schemat jest niekompletny. Narysuj jeszcze raz wraz z przewodem PE.[/quote]

Oto schemat z 4 przewodem PE . Czujniki ruchu mają druga klasę ochronności więc nie mają zacisku PE .
    Panie Krzysztofie Reszka zasada działania układu:
    1. Wyłącznik nr 1 - wyłączony (wyłącznik nr 2 - pozycja dowolna)
    zasilanie do czujników oraz do lamp nie dochodzi - układ wyłączony lampy nie świecą

2. Wyłącznik nr 1 załączony, wyłącznik nr 2 wyłączony:
    układ lamp działa w automatyce zależnej od czujników ruchu. Wykrycie ruchu po zmierzchu z dowolnego czujnika powoduje załączenie oświetlenia 3 lamp na czas ustawiony w czujniku. Po tym czasie lampy wyłączą się.

3. Wyłącznik nr 1 załączony, wyłącznik nr 2 również załączony:
    wyłącznik nr 2 powoduje obejście na czujnikach ruchu co skutkuje, że oświetlenie jest załączone na stałe niezależnie czy czujniki wykryją ruch czy nie.
    Załączniki:
    • Oświetlenie ścieżki LED z czujnikami ruchu i przełącznikiem - jak to zrobić? oswietlenie.png (19.29 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #27 14953657
    Krzysztof Reszka
    jac w-ch napisał:
    1. Wyłącznik nr 1 - wyłączony (wyłącznik nr 2 - pozycja dowolna)
    zasilanie do czujników oraz do lamp nie dochodzi - układ wyłączony lampy nie świecą

2. Wyłącznik nr 1 załączony, wyłącznik nr 2 wyłączony:
    układ lamp działa w automatyce zależnej od czujników ruchu. Wykrycie ruchu po zmierzchu z dowolnego czujnika powoduje załączenie oświetlenia 3 lamp na czas ustawiony w czujniku. Po tym czasie lampy wyłączą się.

3. Wyłącznik nr 1 załączony, wyłącznik nr 2 również załączony:
    wyłącznik nr 2 powoduje obejście na czujnikach ruchu co skutkuje, że oświetlenie jest załączone na stałe niezależnie czy czujniki wykryją ruch czy nie.

Przecież to samo opisałem .
    Ale dałem sugestię .
    Krzysztof Reszka napisał:
    Ba, musimy za każdym razem pamiętać prawy do tego lewe do tego.
    .
    Zbyt to skomplikowane by wychodząc z domu pamiętać jaki wyłącznik w którą stronę ma być wciśnięty .
    Sam twórca tematu sceptycznie do tego podszedł .
    Belialek napisał:
    e) podwójny przełącznik ?

Można to zrobić prościej stosując inny wyłącznik, wtedy oświetlenie zawsze zadziała .
    Załączniki:
    • Oświetlenie ścieżki LED z czujnikami ruchu i przełącznikiem - jak to zrobić? oswietlenie_9.png (16.29 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #28 14953694
    Szymon Tarnowski
    Poziom 27  
    Można to zrobić prościej stosując inny wyłącznik, wtedy oświetlenie zawsze zadziała .
    Pomijając to że "opcja" wyłączania oświetlenia też jest potrzebna, to najprościej to załatwić zwykłym pojedynczym wyłącznikiem równolegle ze stykami w czujnikach.
  • #29 14953711
    Krzysztof Reszka
    Szymon Tarnowski napisał:
    Pomijając to że "opcja" wyłączania oświetlenia też jest potrzebna

W tym przypadku nie koniecznie . Budując np .lampę żeby oświetlała podwórko prze nieproszonymi gośćmi po co mi wyłącznik, by ktoś go wyłączył . W tym przypadku nie muszę pamiętać ono zawsze będzie czynne . Ale to do autora należy wybór .
  • Pomocny post
    #30 14953732
    Szymon Tarnowski
    Poziom 27  
    W tym przypadku nie koniecznie . Budując np .lampę żeby oświetlała podwórko prze nieproszonymi gośćmi po co mi wyłącznik, by ktoś go wyłączył . W tym przypadku nie muszę pamiętać ono zawsze będzie czynne.
    Ja u siebie montuje z opcją wyłączania, wolę mieć pewność że lampa jest wyłączona podczas wymiany żarówki halogenowej.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat instalacji oświetlenia ścieżki LED z czujnikami ruchu i przełącznikiem. Użytkownik zapytał o możliwość zastosowania dwóch czujników ruchu oraz o funkcjonalność przełącznika, który umożliwiałby stałe włączenie światła. Uczestnicy forum zaproponowali różne rozwiązania, w tym użycie przekaźników bistabilnych oraz podwójnych przełączników. Wskazano, że czujniki ruchu można łączyć równolegle, a także omówiono kwestie związane z przewodami i bezpieczeństwem instalacji. Użytkownik poszukiwał również rekomendacji dotyczących modeli czujników ruchu do montażu na zewnątrz. W końcu podkreślono, że elektryk powinien ocenić instalację i dobrać odpowiednie komponenty.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA