logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przełączanie kierunku napięcia L poprzez czujnik ruchu - urządzenia i możliwości

Marcin89123 12 Mar 2021 21:44 363 5
  • #1 19314444
    Marcin89123
    Poziom 6  
    Ocena: 1
    Cześć. Mam takie pytanko. Czy istnieją takie urządzenia, które potrafią zmienić kierunek "L" na jedną lub drugą stronę wyjścia w zależności od przerwy w (dopływie "prądu")? Coś jak włącznik schodowy, lecz przełączanie nie odbywa się manualnie lecz poprzez np. czujnik ruchu. Chodzi mi o podłączenie czegoś co będzie mi rozdzielać napięcie, a tym samym podłączając je oba poprzez tylko "L", można zrobić je niezależnymi od siebie. Wybaczcie jeśli pomysł jest z kosmosu i dziękuję, jeśli ktoś się dorzuci chęciami rozwikłania przemyśleń.
  • #2 19314480
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2122
    Trudno zrozumieć o co Ci chodzi, brak porządnego opisu .
    Z tego co zrozumiałem potrzebujesz czujnik ruchu i przekaźnik z cewką 230V AC i ze stykami NO/NC.
  • #3 19314581
    Marcin89123
    Poziom 6  
    Z gory sory mam na mysli 12v stalego.
    Chodzi o oswietlenie schodow ledami,jestem w trakcie roboty z nimi,i rozważam parę rozwiązań.Z tym,że też lubię majsterkowac i czasami coś ulepszać pod siebie.Meritum,jest 14 schodow czujnik przy 0 schodzie miałby razem z czujnikiem przy 3 schodzie załączać schody 1 i 2 zależnie czy się wchodzi czy schodzi,jak w wł schodowym .Wchodząc po schodach czujnik na 0 schodzie aktywuje 1 i 2 a wchodząc na 3 schod deaktywuje poprzednie.i przy kolejnych dalej musiał bym pomyśleć.Idac w dół po schodach czujnik przy 3 schodzie włączył by 2 i 1 schod A na 0 schodzie by wyłączył. To tak tylko teoretycznie bo na pewno były by luki.Ale wracając do pytania to mam na myśli przekaznik/urządzenie modul bądź jakieś inne stworzenie,które by potrafiło wysterowac prąd na dwa różne styki na wyjściu -raz prawo raz lewo.Wiedza jaka posiadam jest za mała wiem o tym,a zwykly przekaznik może coś podobnego zrobić z tym że jeden styk wysterowany jest cały czas NZ A drugi zamyka się dopiero po cewce.Myslalem o detektorze ruchu,gestu wł/wył ale to jeszcze nie przemyślane.
  • #4 19315165
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1191
    Najprościej to rozdzielić to na kilka osobnych obwodów, gdzie oświetlenie każdych 2-3 stopni, byłoby sterowane osobnym czujnikiem ruchu.

Gdybyś chciał mieć jeden tylko czujnik, to potrzebny byłby jakiś układ automatyki, który by stopniowo załączał kolejne sekcje oświetlenia, w określonym czasie.
    To jednak generuje też problemy - wchodząc czy schodząc - mamy już różne kierunki działania oświetlenia. Już więc musimy mieć dwa czujniki, na początku i końcu schodów i układ działający w dwóch sekwencjach, co znacząco komplikuje jego budowę. Żeby uniknąć całej szafy sterowniczej wypełnionej przekaźnikami i wyłącznikami czasowymi, trzeba by już pewnie zastosować jakiś sterownik czy przekaźnik programowalny, które oczywiście do tanich nie należą.

Prościej jest poprowadzić jedno zasilanie wzdłuż schodów, z puszkami rozgałęźnymi (tyle ile jest grup stopni po 2-3 stopnie w grupie), przy środku każdej grupy zamontować czujnik ruchu z opóźnionym wyłączeniem, a czujnik włącza oświetlenie po wykryciu ruchu.

Roboty jest dokładnie tyle samo, a nawet mniej, bo odchodzi nam skomplikowane sterowanie, a całość schodów działa w miarę dobrze w każdej sytuacji.
  • #5 19315726
    Marcin89123
    Poziom 6  
    Myślę że zostanę na tej koncepcji co mówisz bądź troszkę prościej czyli pod listwa oprócz leda będzie jeszcze pir lekko wystający zalaczajacy ledy czasowo i Tak samo na górze.Tylko zastanawiam się czy zasilacz 24v czy 12v dwumodulowy aby było te prawie 14m oświetlone .mogę mieć nadwyżkę z 30w zasilacza w razie coś czy to będzie szkodliwe dla ledow?
  • #6 19318176
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2122
    Na rynku jest mnóstwo takich sterowników do schodów, trzeba wydać od 300 zł w górę + zasilacz.
REKLAMA