logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fiat Brava 1,4 12V z gazem - nie odpala na ciepłym silniku, co sprawdzić?

adam kutno 27 Sty 2012 20:26 6894 10
REKLAMA
  • #1 10456988
    adam kutno
    Poziom 2  
    Witam wszystkich.
    Posiadam Fiata Brava 1,4 12V z gazem. Mam z nim taki problem że nie odpala gdy się zagrzeje. Mianowicie... wsiadam rano do samochodu, odpalam i jadę. Problem zaczyna się dopiero gdy przejadę jakieś 10 kilometrów i zgaszę silnik. Chcąc go odpalić ponownie rozrusznik robi łu łuu łuuu łuuuu i umiera. Nie ma siły zakręcić. Muszę odczekać jakieś 30-40 min aż silnik ostygnie i wtedy znów zapala bez problemu. Już nie wiem co mam zrobić, oddałem rozrusznik do regeneracji, wyczyściłem wszystkie kable, wymieniłem klemy, próbowałem na przeróżnych akumulatorach i nie pomagało. Jeśli ktoś miał podobny problem, proszę o info jak sobie z tym poradził.
    Pozdro!
  • REKLAMA
  • #2 10457080
    pawel-jwe
    Poziom 30  
    Ocena: 272
    A podłączałeś na komputer, może jakiś czujnik wyrzuca śmieci przy większych temperaturach?
    Wiem że też są przypadki że komputer jest źle ustawiony (fabrycznie) i przy ciepłym silniku kiepsko pali (bodajże np. golf 3 w tdi miał serię z takim błędem)
  • #3 10457639
    adam kutno
    Poziom 2  
    Nie na komputer go nie brałem. Szczerze to jak narazie szukałem jak najtańszych rozwiązań, tj wymiana tulejek i szczotek w rozruszniku, zrobiłem nawet osobny starter wewnątrz kabiny, bo na podobnym forum wyczytałem że mogła się wypalić kostka w stacyjce (koszt nowej 300zł) i dlatego nie kręci, ale nic to nie dało...
    Jak nikt mi nie podsunie pomysłu jak można rozwiązać ten problem, to wtedy niestety chyba udam się do elektromechanika... ale podejrzewam że tanio nie będzie.
  • REKLAMA
  • #4 10457906
    lukaszzywicki
    Poziom 15  
    Ocena: 82
    Zmierz ciśnienie sprężania , stawiam na wytarty wałek.
  • #5 10458416
    emeryt2
    Poziom 42  
    Ocena: 2296
    Ładowanie to jakie masz?
  • REKLAMA
  • #6 10461525
    adam kutno
    Poziom 2  
    Ładowanie ma 14,6 V, od 2 tygodni mam nowy mostek w alternatorze... więc przyczyn chyba trzeba szukać dalej...
  • #7 10461777
    brandy-p
    Poziom 31  
    Ocena: 542
    Adamie z mego rodzinnego miasta, musisz na rozgrzanym silniku zakręcić ręcznie wałem korbowym, aby sprawdzić czy silnik stawia tak duży opór, czy rozrusznik jest tak słaby.
  • #8 10464290
    adam kutno
    Poziom 2  
    W moim przypadku akurat silnik coś blokuje. Rozrusznik jest ok. Dwóch moich znajomych ma takie same autka, brałem już od nich rozruszniki na podmiankę w celu sprawdzenia... i efekt był ten sam. Nie kręciły na zagrzanym. A w ich autkach, wszystko gra jak należy.

Dodano po 39 [minuty]:

mam mam mam ;)

dziś rano na giełdzie kupiłem nowy czujnik położenia wału (110zł), bo mi tak doradził zaprzyjaźniony elektromechanik, 10 min temu go wymieniłem.
    JUŻ WSZYSTKO GRA :):)

Dziękuję wszystkim za porady!
    Pozdrawiam :)
  • REKLAMA
  • #9 10465764
    brandy-p
    Poziom 31  
    Ocena: 542
    Zajefajnie, od uszkodzonego czujnika słabo kręcił.
    I weź takiemu pomóż online.
  • #10 11071079
    manklos
    Poziom 2  
    Ocena: 5
    HEJ ja mam podobny problem ale! W moim przypadku rano jest wszystko ok do momentu aż nie zgaszę silnika. Uruchomie go ale muszę długo kręcić. Najgożej jest jak wyruszam z parkingu w pracy. Ledwo go uruchomię ale wystarczy ruszyć i wcisnąć sprzęgło silnik gaśnie i ciężko go uruchomić na benzynie. Patentem moim na jazdę jest wjeżdżanie do miasta i przełanczanie na benzynę. Wówczas można normalnie jeździć po mieście. Nie wiem co może być przyczyną takich objawów. Dodam że silnik gdy jest ciepły pracuje na wolnych obrotach nierówno ale tylko na gazie. Po przełączeniu na benzynę jest wszystko ok. Prosze o podpowiedź co zrobić?????
  • #11 11096700
    andrend
    Poziom 26  
    Ocena: 604
    Wyregulować gaz.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z Fiatem Brava 1,4 12V z gazem, który nie odpala po rozgrzaniu silnika. Po przejechaniu około 10 km i zgaszeniu silnika, rozrusznik nie ma siły zakręcić, co wymaga odczekania 30-40 minut, aby silnik ostygł. Użytkownik wymienił rozrusznik, kable, klemy oraz próbował różnych akumulatorów, ale problem nadal występuje. W odpowiedziach sugerowano sprawdzenie czujnika położenia wału, ciśnienia sprężania oraz ładowania. Ostatecznie wymiana czujnika położenia wału rozwiązała problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA