logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować termometr elektroniczny z termoparą i czujnikiem Pt100?

duszekz 22 Gru 2004 01:32 5584 4
REKLAMA
  • #1 1079080
    duszekz
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Potrzebuje materiały (schemat, zasada dzialania itp) na temat termometru elektronicznego na termoparze z wykorzystaniem jakiegos czujnika np. Pt100 do temperatury odniesienia spoiny. Czy robił ktoś z Was coś takiego lub wie jak to zrobić? Dzieki z gory.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 1080935
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 1083408
    zbych m
    Poziom 18  
    Ocena: 27
    Po pierwsze Pt100 nie jest termoparą tylko czujnikiem rezystancyjnym, natomiast termopary to czujniki typu K. Jak zrozumoałem to chodzi o pomiar temperatury na powierzchni jakiejś spoiny i tutaj istotne jest w jakim zakresie temperatur ma on pracować. Czy masz zadanie mierzyć temperature czy zbudować urządzenie? Bo jeżeli chodzi tylko o pomiar to najlepiej kupić gotowy miernik z sondą do pomiaru temperatury powierzchni, gdyż budowanie termometru na termoparze (a w tym przypadku jest ona najlepsza) w warunkach domowych może nastręczać wiele problemów z właściwą kompensacją temperatury otoczenia, chyba że zastosujesz np AD595 lub AD597 z wewnętrznym układem kompensacji.
  • REKLAMA
  • #4 1098303
    duszekz
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Dzieki za odzew:)
    Wiem ze Pt100 to czujnik rezystancyjny. A to co mam zrobić to projekt urządzenia-termometru na termoparze, a czujnik np. Pt100 ma byc wykorzystany do kompensacji temperatury otoczenia. Wiec jak wiecie jak to zrobic to prosze o pomoc (schematy)
    Pozdrawiam
REKLAMA