logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault Carminat - jak przywrócić oprogramowanie po awarii przy aktualizacji?

pawel3200 29 Sty 2012 13:03 10372 14
REKLAMA
  • #1 10464035
    pawel3200
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Przy wgrywaniu map z oryginalnej płyty cd do nawigacji carminat wyrzuciło płytę i po tym nawi już się nie włącza. Skąd wziąć i jak wgrać nowe oprogramowanie albo powrócić do ustawień fabrycznych??
  • REKLAMA
  • #3 10466469
    pawel3200
    Poziom 9  
    Nie wiem dokładnie jaki to model ale jest ono w renault laguna z 2003r.
  • #4 10466593
    Werewolf
    Poziom 25  
    Ocena: 350
    Przecież tam się nie wgrywa płyt, tylko Navi odczytuje płytę w czasie rzeczywistym.
    Wgrywałeś pewnie software, żeby podnieść wersję oprogramowania, jednak nie doczytałeś instrukcji, i spartoliłeś. Teraz czytnik nadaję się tylko do naprawy.
  • #5 10466676
    pawel3200
    Poziom 9  
    Nie wiem dokładnie co było z tym robione bo to jest nawi znajomego. Wiem tylko że płyta była włożona w jakimś celu i ją wyrzuciło z napędu i koniec.
  • REKLAMA
  • #6 10466877
    koala106
    Poziom 39  
    Ocena: 1240
    Ja bym obstawiał na Carminat 8000 po roczniku - czytnik w schowku, wyświetlacz kolorowy duży. Tak jak pisze kolega wyżej - mapy są na Cd i nie wgrywa się nic do środka, prawdopodobnie zły soft nieumiejętnie wgrywany uszkodził czytnik. Czytnik jest jak najbardziej do naprawy. Potrzebne są płyta z nieprzerabianym softem od Carminata w odpowiedniej wersji (jest ich kilka, więc musisz dobrać odpowiednią do czytnika) - jak już zdobędziesz płytę, wsuń ją do czytnika i poczekaj - samo się wgra i odpali. Jeżeli płyta tkwi w środku, trzeba rozebrać czytnik, wyjąć CD i następnie umieścić tam płytę z właściwym oprogramowaniem - wstanie samo.
  • #7 10467172
    pawel3200
    Poziom 9  
    A z jakiej strony mogę pobrać soft do carminata?? Czy na płycie która jest dołączona do tej nawigacji jest soft do niej??
  • #8 10675993
    cisu1986
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Witam, mam podobny problem, podczas aktualizacji softu ekran zgasł, czekałem 30 minut i nic, płyta została w środku. Zdemontowałem navi, wyjąłem płytę i wkładałem kilka płyt z softem do producenta, ale niestety nic się nie działo, albo może zbyt krótko czekałem, długo trwa wgrywanie softu od nowa, a może ktoś mógłby podesłać obraz płyty z oryginalnym softem, byłbym wdzięczny.
  • REKLAMA
  • #9 10681758
    PiasQ
    Poziom 14  
    Ocena: 29
    Często problem z czytaniem płyty to też brudne oczko lasera ;)
  • #10 10683290
    krzychomaniak
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Jeśli aktualizacja softu wgrywanego do nawi z CD stanęła w trakcie (np. rysa na cd) prawdopodobnie można tylko uratować czytnik na stole przywracając mu pierwotną zawartość, choć nie zawsze jest to możliwe
  • #11 10683761
    cisu1986
    Poziom 2  
    Już udało mi się naprawić, dzięki wszystkim za pomoc.
  • #12 10710378
    prezes50
    Poziom 12  
    cisu1986 mozesz napisac jak sobie poradziles bo mam podobny problem.
  • REKLAMA
  • #13 10710527
    cisu1986
    Poziom 2  
    więc u mnie wyglądało to tak:
    1. wyciągnięcie napędu i wyjęcie płyty ze środka, ręcznie
    2. pobranie ze strony producenta i nagranie jej na czystej płycie TDK z najmniejszą możliwą prędkością
    3. włożenie jej ręcznie we właściwe miejsce
    4. podłączenie do samochodu
    5 pamiętając o odpaleniu silnika przed podłączeniem
    6 ekran zaczął migotać i zaczęła się instalacja softu

Tak mniej więcej to wyglądało, oczywiście zanim się udało zmarnowałem kilkanaście płyt różnej marki i z różnym softem.
  • #14 15415797
    Chlebus
    Poziom 12  
    Ocena: 24
    Dzisaij spotkalo mnie to samo przy aktualizacji oprogramowania.
    Przed uaktualnianiem softu sprawdzalem i zrobilem zdjecie :
    Renault Carminat - jak przywrócić oprogramowanie po awarii przy aktualizacji? http://images77.fotosik.pl/309/41161f05b4826ffdgen.jpg [/img]
    Po aktualizacji pasek normalnie sie przesuwa az do momenu kiedy wywala blad:
    Probowalem wgrac wiec dalej wersje 5.00 ale nie idzie tez wywala ten sam blad
    Plytke normalnie mi czyta wysuwa z czytnika , probowalem nagrywac rozne wersje softu z roznych stron ale to samo , zmarnowalem z 20 plytek nagrywajac najnizsza z mozliwych predkosci. Ma ktos jakis pomysl jak to naprawic ? Jak ktos mi to pomoze naprawic to dostanie na flaszke :)
    Wywala mi blad " ann error occurred during programming . please refer to your user manual for details . please remove cd and wait for reset "
    Renault Carminat - jak przywrócić oprogramowanie po awarii przy aktualizacji? Renault Carminat - jak przywrócić oprogramowanie po awarii przy aktualizacji? Renault Carminat - jak przywrócić oprogramowanie po awarii przy aktualizacji? Renault Carminat - jak przywrócić oprogramowanie po awarii przy aktualizacji?
  • #15 15417792
    Chlebus
    Poziom 12  
    Ocena: 24
    Chlebus napisał:
    Dzisaij spotkalo mnie to samo przy aktualizacji oprogramowania.
    Przed uaktualnianiem softu sprawdzalem i zrobilem zdjecie :
    Renault Carminat - jak przywrócić oprogramowanie po awarii przy aktualizacji? http://images77.fotosik.pl/309/41161f05b4826ffdgen.jpg [/img]
    Po aktualizacji pasek normalnie sie przesuwa az do momenu kiedy wywala blad:
    Probowalem wgrac wiec dalej wersje 5.00 ale nie idzie tez wywala ten sam blad
    Plytke normalnie mi czyta wysuwa z czytnika , probowalem nagrywac rozne wersje softu z roznych stron ale to samo , zmarnowalem z 20 plytek nagrywajac najnizsza z mozliwych predkosci.
    Wywala mi blad " ann error occurred during programming . please refer to your user manual for details . please remove cd and wait for reset "
    Renault Carminat - jak przywrócić oprogramowanie po awarii przy aktualizacji? Renault Carminat - jak przywrócić oprogramowanie po awarii przy aktualizacji? Renault Carminat - jak przywrócić oprogramowanie po awarii przy aktualizacji? Renault Carminat - jak przywrócić oprogramowanie po awarii przy aktualizacji?

Dopiero po dluzszym czasie udalo mi sie wgrac oryginalny soft 5,30 (zaden syf spolszczony) i nawigacja wstala.

Renault Carminat - jak przywrócić oprogramowanie po awarii przy aktualizacji?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z nawigacją Renault Carminat w modelu Laguna z 2003 roku, która przestała działać po nieudanej aktualizacji oprogramowania. W odpowiedziach zasugerowano, że problem może wynikać z uszkodzenia czytnika płyt, co może wymagać naprawy. Użytkownicy podzielili się doświadczeniami, wskazując na konieczność użycia oryginalnej płyty z odpowiednim oprogramowaniem, a także na możliwość ręcznego wyjęcia płyty z napędu. Wskazano, że wgrywanie oprogramowania powinno odbywać się z czystej płyty nagranej z minimalną prędkością. W przypadku problemów z czytnikiem, zalecano również sprawdzenie czystości soczewki lasera. Użytkownicy wymienili różne wersje oprogramowania, które mogą być potrzebne do przywrócenia funkcjonalności nawigacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA