logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie kolumny do wzmacniacza Sanyo A30? Palą się głośniki niskotonowe

Papa32 22 Gru 2004 16:37 1773 22
REKLAMA
  • #1 1079856
    Papa32
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam.
    Zastrzegam ze nie wyznaje się na sprzęcie i elektronice wogóle (prawie :) ). Mam następujący problem:
    Zostałem posiadaczem starego zestawu (tzw wieży - składającego się z 3 cześći: radio, wzmaczniacz, magnetofon) grającego. Sam nie wiem gdzie znaleść dokładną nazwę modelu, ale obok producenta pisze coś takiego "STEREO INTEGRATED AMPLIFIER A30". Nigdzie nie mogę znaleść informacji jakie głośniki podpiąć (tzn. ile W mają mieć, gdyż z co do ohmów pisze ile trzeba - nad miejscem gdzie się wpina kable od kolumn pisze 8? - 16?).

Problem wygląda następująco: zajechałem juz na tym wzmaczniaczu 8 kolumn !!. Palił się zawsze głośnik nisko tonowy (może się myle co do nazwy - ten największy). Podpinałem następujące zestawy kolumn:

1. 60W 6?
    2. 80W, 8?
    3. 100W 10?
    4. 120W 8?

Wartości te przypadają na kolumnę, a nie na zestaw kolumn. W dwóch przypadkach spaleniu uległ takrze bezpiecznik (2 bezpiecziki - jeden na kolumnę) znajdujący się na płytece drukowanej obok gniazda na kolumny.

I pytam się Was: Co robić ?? Jaki sprzęt podłączyć ?? Może ktoś zna parametry mego sprzetu ??

HELP ME

Pozdrowienia i dzięki z góry.
    Papa32
    [h]
  • REKLAMA
  • #2 1079939
    reksiomaly
    Poziom 19  
    Ocena: 12
    Jakiej firmy głośniki podpinałeś????
  • #3 1080198
    Papa32
    Poziom 11  
    Używałem 2 zestawów firmy Unitron, jednego firmy Telefunken (taka jedna niemiecka) i jeszcze jakiegoś którego producenta niepamiętam (grałem na dyskotece i kolumny miały być załatwione więc widziłem je tylko przez chwile...).
  • #4 1080227
    reksiomaly
    Poziom 19  
    Niemieckie głosniki są bradzo słabe przewąnie moc jaką podają to nawet nie jest 1/6 mocy jakie mają w rzeczywistości.Spróbuj sobie załatwić tonsilowskiekie głosniki nie jest to może bardzo super firma ale przynajmniej jak piszą że głośnik ma 40 Watt to tyle ma.osobiście ma w kolumach głośniki tonsila i jeszcze nigdy niespaliłem a wzmak mam porządny.Firma Sanyo raczej robi dobrej klasy sprzęt więc z beleczym to grać też niechce.
  • REKLAMA
  • #5 1080310
    KB
    Poziom 25  
    Ocena: 63
    Jeśli spaliłeś już 8 głośników to znaczy, że masz uszkodzony wzmacniacz w wieży.
    Ma on napięcie stałe na którymś kanale. I nie pomoże tutaj kolumna o mocy 1000W.
    Weź miernik i zmierz.
    Pozdrawiam.
  • #6 1080389
    reksiomaly
    Poziom 19  
    To fakt że nawet 1000W nie wytrzyma stałego ale w takiej sytuacji raczej by niegrał.A z tego co wnioskuje to on chyba jest na chodzie.
  • REKLAMA
  • #7 1080547
    Papa32
    Poziom 11  
    Tak sprzet jest na chodzie.
    Jak mam zmiezyć ?? Podczas dziąłania wzmaczniacza ?? Jak i kiedy dokładnie bo niewyznaje sie na taych sprawach ??

PS: Miernik mam.
  • #8 1080677
    trumnica
    Poziom 20  
    Ocena: 117
    Włącz wzmacnicz, zapodaj muze i zmierz napięcie na złączu gdzie podpinaz te głośniki co Ci pali. Możesz również sprubować bez muzy. Tylko zmierz napięcie a nie prąd:)
  • #9 1080679
    reksiomaly
    Poziom 19  
    Bez wsterowania.Przykładasz miernik między + i - na wyjściu na kolumny.Ale moim zdaniem mało prawdopodobne żebyś miał ubity wzmak ale warto sprawdzić mozę jest jakieś 5 volt chociaż wontpie w to.Poprostu grał na cieńkich kolumnach.A on pali głośniki na jakiś imprezach czy w domu jak się cicho gra to też????
  • #10 1081477
    Jan.dg
    Poziom 21  
    Ocena: 28
    spróbuj podłaczyc miernik na zakres napiecia stałego i zmiennego potem zrób to samo na wiezy kolegi i porównaj a najlepiej jak na wyjscie podłączysz oscyloskop u siebie i kolegi
  • #11 1081523
    Papa32
    Poziom 11  
    Dwa zestawy spaliłem w domu (Telefunkem i jedną Unitre) i dwa na imprach. W domu graz słabo ale sprzet spalił mi sioe i tak po jakiś 3 miechach na komplet :). Na imprach kolumny padały po jakiś 6 godz. grania.

Co do tego jak mocno grałem:
    Mam dwa suwakowe regulatory głosności (jeden na jedną kolumnę), wyskalowane 1 - 10. Na imprach nigdy nie podgłaśniałem wyżej niż 6 (na 6 puszczło się jakeś hity :) ), normalnie grałem na 4. W domu 2 to góra.

Dokładnie to co mam zmiezyć ?? A, czy V.
    Jak miezę A, tam z boku jest coś takiego 200? (to skala) to wychodzi 53 - 57, a na drugiej kolumnie 64 - 69. Co mam dokładniej zrobic ??

HELP ME

Pozdrowienia i dzięki za wszystko.
    Papa32
  • REKLAMA
  • #12 1081616
    monjan5
    Poziom 21  
    Ocena: 16
    Jak te kolumny podłączasz?Moc i Rwy .pozdrawiam.mon
  • #13 1081696
    trumnica
    Poziom 20  
    Masz zmierzyć V bo to napiąćko a jak mierzysz A to prąd i wtedy miernik ma zwarcie więć sobie uważaj pewnie nie zmieniłeś przewodów w mierniku i masz śczęście bo by poleciały końcówki.Masz zmierzyć V.
  • #14 1081860
    Papa32
    Poziom 11  
    Zmiezyłem i skakało od 0.03 do 0.07 V, chyba stałego. Kreska i pod spodem 3 kropki to chyba stały, nie ?? To dobrze ?? Miernik naszczęscie OK :).

Kolumienki podłanczm, tak: tam dzie lewa tam lewa, gdzie prawa tam prawa. Dalej patrze sie po kolorkach (czerwony, czarny) ale i odwrotnie też działają :).

Mon, niestety Cię nie rozumiem.
  • #15 1081912
    reksiomaly
    Poziom 19  
    Więc tak jak pisałem na począdku za słabe kolumny podłanczasz.Spróbuj jeszcze takiej rzeczy.Podepnij jakiś głośnik basowy i zobacz czy jak włanczasz wzmacniacz to czy membrana się unosi lub ją wciąga?Jeśli nie będzie takiej rzeczy robić to powiem tylko jedno masz niezły piecyk w domu.
  • #16 1082189
    Papa32
    Poziom 11  
    Po podłączeniu kolumny i włączeniu wzmacniacza wciąga basowego czemu towazyszy charakkterystyczny dzwięk.

A jesli podłanczam za słabe kolumny to skąd mam wziąąść mocniejsze i dokładnie jak mocniejsze, bo u mnie pisze tylko o ohmach, więc ??
  • #17 1082198
    reksiomaly
    Poziom 19  
    Jeszcze tylko pytanie a czy jak go wciąga to wraca spowrotem do sfojego położenia czy już zostaje taki wciągnięty?????Słychać jakiś brum???Przydżwięk lub buczenie???
  • #18 1082679
    Papa32
    Poziom 11  
    Słychać takie brym, jakcy szurało ale to jeszcze inny dziwięk. Tak wraca do swojego położenia i jak wyłanczam to też wciąga i wraca memebrana.
  • #19 1083265
    trumnica
    Poziom 20  
    A jak on te kolumny pali grają sobie i nagle pyk trzask i już czy podczas włączenia?
  • #20 1084327
    Papa32
    Poziom 11  
    Pali je podczas grania, grają se i grają... aż nagle zaczyna trzeszczeć bas i za chwilę pada całkiem.
  • #21 1084823
    dipol
    Poziom 34  
    Ocena: 259
    sprawdz na wyjsciu wzmacniasza jest szeregowy rezystor z kondensatorem do masy czasami i cewka czy te rezystory nie maja przerwy
    jak było w tym miejscu uszkodzenie zawsze klienci mieli problem z głosnikami
    zapobiega wzbudzeniu ( wzbudzenie na częstotliwości p. akustycznych nie słyszalne dla uszu lub na b. małej częstotliwości -infradżwięki))
    może pojawiać się napięcie stałe jak opisali koledzy wyzej
  • #22 1101382
    emil
    Poziom 16  
    Ocena: 46
    Aby w przyszłości nie mieć problemów ze wzmacniaczem radzę postarać się o:
    -generator 1kHz z regulacją amplitudy
    -sztuczne obciążenie - najlepiej rezystor 8Ohm/50W minimum
    -oscyloskop lub miernik wartości szczytowej
    Są to niezbędne urządzenia do prawidłowego diagnozowania i naprawy wzmacniaczy m.cz.
    Sposób badania i naprawy należy poszukać w literaturze fachowej. Naprawa i diagnozowanie bez tych podstawowych przyrządów mija się z cele, a efekty to między innymi "palenie" kolumn.
  • #23 2136540
    FRANCZESKO1
    Poziom 12  
    Mój sposób na testowanie wzmacniaczy (nie mam przyrządów) to taki: właczam na kompie jakiś generator (np fusgen) i sprawdzam przy różnych częstotliwościach i różnej głośności czy nie słychać jakiś podbarwień, trzasków, przebarwień. Warto też skontrolować tem tranzystorów wyjściowych - zbyt intensywne ich grzanie może świadczyć o wzbudzaniu się wzmacniacza. Wtedy ja zmieniam "na pałe" kondensatory odsprzęgające na wieksze lub mniejsze +/-40% (jeżeli w tym wzmacniaczu takie występują magą one mieć wartości rzędu 8 do 220 pF).

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz wzmacniacza Sanyo Stereo Integrated Amplifier A30 zgłasza problem z częstym przepalaniem się głośników niskotonowych podłączanych do urządzenia. Próbowano różnych kolumn o mocy od 60W do 120W i impedancji 6-10Ω, jednak głośniki nadal ulegały uszkodzeniu, a w niektórych przypadkach przepalały się również bezpieczniki na płycie wzmacniacza. W dyskusji zasugerowano, że problem może wynikać z uszkodzenia wzmacniacza, np. obecności napięcia stałego na wyjściu, co wymaga pomiaru napięcia na zaciskach kolumn podczas pracy urządzenia. Zalecano użycie miernika w trybie pomiaru napięcia stałego i zmiennego oraz sprawdzenie, czy membrana głośnika basowego nie jest trwale wychylona. Wskazano również na możliwość uszkodzenia elementów filtrujących (rezystorów, cewek, kondensatorów) w torze wyjściowym wzmacniacza, co może powodować wzbudzenia i uszkodzenia kolumn. Rekomendowano stosowanie głośników o odpowiedniej impedancji (8-16Ω) i mocy zgodnej z parametrami wzmacniacza, a także użycie profesjonalnych narzędzi diagnostycznych, takich jak generator sygnału 1kHz, sztuczne obciążenie 8Ω/50W oraz oscyloskop, do prawidłowej diagnozy i naprawy. Wskazano, że stosowanie kolumn o zbyt niskiej mocy lub niewłaściwej impedancji może prowadzić do uszkodzeń. Dodatkowo podkreślono, że wzmacniacz Sanyo jest sprzętem dobrej klasy, więc problem najprawdopodobniej leży po stronie uszkodzenia wzmacniacza lub nieodpowiednich kolumn.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA