logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panasonic NV-G40 - które elektrolity i diody wymienić w zasilaczu?

norvik 22 Gru 2004 19:46 3140 6
REKLAMA
  • #1 1080180
    norvik
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Witam.
    Staruszek NV-G40 ,po włożeniu wtyczki do prądu nic się nie dzieje, bezpiecznik ok.
    Przeczytałem w poprzednich postach aby wymienic elektrolity w zasilaczu, stąd moje pytanie czy wszystkie? ,naliczyłem ich 14sztuk ,oraz diody zenera D12 20v =MA2200 1W, i D13 ale nie znam parametrów.
    Może ktoś pomóc co to za dioda.

Pozdrawiam i Życzę Wesołych Świąt.
  • REKLAMA
  • #2 1080409
    snake83
    Poziom 24  
    Ocena: 15
    Co do kondensatorów to wymiana wszystkich wchodzi w rachubę,po pierwsze to działanie na przyszłość profilaktyczne,bo kondziolki w tych zasilaczach często padają,po drugie jeśli pominiesz jakiś uszkodzony kondensator to możesz mieć problemy z uruchomieniem zasilacza.Myśle że pominąć możesz ten pierwszy duży kondensator zaraz za mostkiem prostowniczym,ten wysokonapięciowy.A co do diody to może schemat Ci pomoże,poszukaj tu a napewno go znajdziesz:
    http://www.eserviceinfo.com/index.php?what=search

Pozdrawiam i życzę powodzenia :)
  • REKLAMA
  • #3 1080464
    reksiomaly
    Poziom 19  
    Ocena: 12
    Jak mnie pamięć nie myli to d13 miała 12v 1,3 W zenerka
  • REKLAMA
  • #4 1080472
    norvik
    Poziom 14  
    Dziękuję za link do schematu, D13 to MA4130L 13v, jutro ruszam na zakupy.

pozdrawiam
  • #5 1095126
    norvik
    Poziom 14  
    Witam.
    Niestety po wymianie wszystkich (oprócz tego największego), kondensatorków, oraz 2 diód, D12,D13, zasilacz dalej nie żyje. Napięcie na tym dużym kondensatorze jest ok650v, ale na układzie STK5340 na jednej nóżce jest tylko 1v, czy jest jeszcze szansa wskrzesić to video?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 1095331
    tadeuszgr
    Poziom 18  
    Ocena: 54
    Witam
    Ja sprawdziłbym w następującej kolejności:
    1)miernik bo 650V na wejsciu to trochę za dużo
    2)czy nie przyłączyli mnie do sieci powyżej 1kV

Życzę wesołego Nowego Roku
  • #7 1131352
    norvik
    Poziom 14  
    Witam.
    No i udało się wskrzesić ten magnetowid do życia, nie mogłem sobie poradzić ponieważ sprzedali mi nie takie diody ,ale już wszystko gra. Chciałbym bardzo podziękować za pomoc.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji dotyczącej naprawy zasilacza w kamerze Panasonic NV-G40 poruszono problem braku reakcji urządzenia po podłączeniu do sieci, mimo sprawnego bezpiecznika. Zalecano wymianę wszystkich elektrolitycznych kondensatorów w zasilaczu, z wyjątkiem dużego kondensatora wysokiego napięcia za mostkiem prostowniczym, jako działanie profilaktyczne i eliminujące potencjalne uszkodzenia. Wskazano również na konieczność wymiany diód zenera D12 (MA2200 20V 1W) oraz D13, która według schematu to dioda MA4130L 13V 1,3W. Po wymianie kondensatorów i diód problem zasilacza nie został od razu rozwiązany, a napięcie na dużym kondensatorze wynosiło około 650V, natomiast na układzie STK5340 było zbyt niskie (1V). Sugerowano sprawdzenie poprawności pomiarów napięcia i ewentualne błędy w podłączeniu. Ostatecznie problem został rozwiązany po zakupie odpowiednich diod, co pozwoliło na przywrócenie działania magnetowidu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA