logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sprawdzić trafo-powielacze? Praktyczne porady i doświadczenia Zbyszka

27 Lut 2003 09:46 2556 6
REKLAMA
  • #1 111017
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #2 111049
    fachman
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 123
    Bardzo dobry merytorycznie post, dla wielu będzie bardzo pomocny. W nagrodę masz od nas 100pkt do zrealizowania w bazie schematów monitorów.
  • REKLAMA
  • #3 111060
    LUCOM
    Ocena: 72
    No i puściły lody, koniec zmowy milczenia w tym temacie, wałkowałem to pół roku temu, ale bez echa.....
  • REKLAMA
  • #4 111330
    zdzich42
    Poziom 41  
    Ocena: 867
    Po odpowiedziach "szefostwa' podpowiem Ci tyle co komuś w poprzednich postach w podobnym temacie. Jak zdenerwowal mnie fakt kolejnego trafa lądującego na półce, bo podejrzenia co do jego uszkodzenia się nie spełniły, postanowiłem kupić tester. Nie pamiętam dokładnie ile na niego wydałem, ale od tej pory nie mam "wpadki" z trafem. W moim przypadku (mam na myśli działalność zawodową) zakup testera był niewątpliwie dobrym posunięciem. Nawet najbardziej zaawansowane sposoby (które podajesz) nie są w stanie zasymulować pracy trafopowielacza a według mnie tylko symulacja pracy jest w stanie dać wiarygodną odpowiedź czy trafopowielacz jest sprawny czy nie. Na koniec taka dygresja z dziedziny napraw monitorów. Wiesz że jeśli jest padnięte trafo w monitorze 14 cali to praktycznie jest to wyrok - śmietnik bo praktycznie nikt nie zdecyduje się na naprawę ze względu na cenę (nie usługi lecz trafa). Już kilka monitorów uratowałem bo najlepiej powiedzieć padnięte trafo jak nie potrafi się zdiagnozować usterki, a chce się wyjść z twarzą...........Kolegów o odmiennych lub zbliżonych zdaniach w tym temacie zachęcam do głosu
  • #5 111840
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 111891
    fachman
    Ocena: 123
    Oczywiście że wszystko było w porządku, użytkownik po prostu nieuważnie przeczytał post, za drugą część opisu dostajesz odemnie następne 100 pkt na dobry początek, bo nie widzę nic niestosownego w porównaniu jednego wartościowego postu do 50 bzdetów.
  • REKLAMA
  • #7 118454
    LEM
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 20
    710387588A1 napisał:
    Przepraszam kolegów że musiałem skasować swój post ale pisząc go duzymi literami
    złamałem regulamin. Ponieważ liczba czytających go była dość spora, zakładam iż temat jest znany ogólnie. Jeśli będą zapytania w tej sprawie , chetnie podzielę się swoimi
    doświadczeniami . Zbyszek - nałogowy badacz traf wszelkich.

Dostałeś informację (nie uwagę :!:) z prośbą o zmiane literek w swoich wypowiedziach, ponieważ posty pisane dużymi literami są po pierwsze nieczytelne, po drugie naruszają pewne zasady powszechnie panujące w internecie, a także regulamin, którego postanowienia przy rejestracji a takze po niej byles zobowiazany przeczytać i przestrzegać.

PW, którego temat brzmiał "Informacja" Został wysłany dnia 5 marca o godz 17:45. Treść tej wiadomości był następujący:
    Cytat:
    Pisanie wypowiedzi tylko dużymi literami jest zgodnie z zasadami netykiety odbierane jako wrzask (krzyk). Jest także naruszeniem Regulaminu Forum Elektrody

W związku z tym proszę zmienić następujące Twoje wypowiedzi:

Możesz to uczynić korzystając z przycisku Jak sprawdzić trafo-powielacze? Praktyczne porady i doświadczenia Zbyszka znajdującego się obok twoich wypowiedzi.

Jak widać w mojej wiadomości nigdzie nie było nakazu usunięcia tych wypowiedzi. Jeśli wybrałeś taką drogę postępowania, to jest to tylko i wyłącznie twój problem. Literki można było zmienić w znacznie krótszym czasie niż zeszło ci na całkowitą zmianę treści wiadomości. Informuję ciebie, że w tej chwili posty te wydają się być całkowicie bez sensu. Jeśli miałeś jakiekolwiek wątpliwości mogłeś zapytać na PW, a nie publicznie robić z tego afere.

Temat zamykam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy metod sprawdzania trafo-powielaczy oraz praktycznych doświadczeń związanych z ich diagnostyką i naprawą. Podkreślono, że tradycyjne metody testowania często nie symulują rzeczywistej pracy trafopowielacza, co utrudnia wiarygodną ocenę jego sprawności. Zalecane jest stosowanie specjalistycznych testerów, które pozwalają na symulację pracy i minimalizują ryzyko błędnej diagnozy. W kontekście napraw monitorów zwrócono uwagę, że uszkodzenie trafo w monitorach 14-calowych zwykle oznacza konieczność wymiany całego urządzenia ze względu na wysokie koszty części, jednak odpowiednia diagnostyka i testery mogą pomóc w uratowaniu sprzętu. Dyskusja zawierała także uwagi dotyczące zasad pisania postów na forum, w tym konieczności unikania pisania wielkimi literami zgodnie z regulaminem.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA