logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Antena półfalowa. Przerobienie na częstotliwość 94-95 MHz.

szakal234 23 Gru 2004 15:33 2915 6
REKLAMA
  • #1 1082093
    szakal234
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Wiatam wszystkich. Chciałbym jakoś przerobić antene półfalową od CB na częstotliwość 94-95Mhz. Czy jest to możliwe i w jaki sposób moge to zrobić? Przeglądałem już różne posty i jest mowa w wiekszości o dipolach półfalowych a ja chciałbym własnie przystosować antenke od CB na to pasmo. Dziekuje za udzielenie jakiej kolwiek pomocy.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 1090065
    cbshogun
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    nie ma to sensu pniewaz to sie nie opłaca dlatego ze szkoda nawt niszczyc antene cb .kup sobie dwie rurki aluminiowe o srednicy 8mm dł 75cm i będziesz mial dipol otwarty półfalowy.przy antenie cb w sumie trzeba by wszystko usunąć dlatego ze ona jest za długa włacznie z cewka.szybciej i prościej bedzie zrobić taką antenkę jak poleciłem.pozdrawiam cbshogun wrocław.
  • REKLAMA
  • #3 1092161
    Teslacoil
    Poziom 19  
    Ocena: 11
    Polecam stronę www.stereo-fm.net ,tam jest opis anteny którą zrobisz tanim kosztem w 1 wieczór. U mnie działa idealnie.pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 1092516
    szakal234
    Poziom 12  
    Dziekuje za zainteresowanie tym tematem. Zrobilem juz dipola półfalowego ale nie wiem jak innym ale mi sie wydaje ze kiepsko chodzi i SWR minimalny mam 1,6 na nim i troszke po telewizorach chodzi :(. A co do anteny od CB to wywaliłem cewke z niej i pare batów i nie wiem jeszcze czy to bedzie chodziło lepiej czy nie bo dopiero jutro bede to zakładał i stroił. Chodzi mi głównie o to zeby nie siało po telewizorach i jako tako w miare nadawało z niej. Czy ta antena byłaby lepsza do tych celów niż moja przerobiona półfalówka ? http://www.stereo-fm.net/21395/4789.html

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 1094887
    Teslacoil
    Poziom 19  
    Napewno będzie lepsza. Zachowując wymiary nie musisz jej stroić, odpada problem uziemienia, przeciwwag itp.Poza tym nie rzuca się w oczy. Co do "siania" postaraj się o filtr dolnoprzepustowy po ostatnim stopniu nadajnika.
  • #6 1097782
    szakal234
    Poziom 12  
    W takim razie zabieram sie za konstrukcje tej anteny bo jest ona ciekawa i prosta do wykonania. Nadajnik posiada czterostopniowy filtr ale na wszelki wypadek zamontowałbym jeszcze jakiś jeden, czy macie jakies schematy takich filtrów? Moc nadajnika ok 40 wat.

Dzieki za pomoc. Pozdrawiam
  • #7 1097868
    Teslacoil
    Poziom 19  
    Przy prawidłowym zestrojeniu wszystkich stopni, stabilnym źródle sygnału (np synteza) i starannym zaekranowaniu dodatkowy filtr nie będzie potrzebny. Przy tej mocy jednak staraj się nie umieszczać anteny nadawczej w pobliżu anten odbiorczych rtv. Warto też przewód zasilający nawinąć na rdzeń toroidalny (kilka zwojów). Mowa oczywiście o przewodzie sieciowym 230V.

Podsumowanie tematu

✨ Przerobienie anteny półfalowej CB na pasmo 94-95 MHz jest technicznie możliwe, lecz nieopłacalne i ryzykowne ze względu na konieczność usunięcia cewki i skrócenia anteny, co może prowadzić do uszkodzenia. Zaleca się wykonanie nowego dipola półfalowego o długości około 75 cm z rur aluminiowych o średnicy 8 mm, co zapewni lepsze dopasowanie i prostszą konstrukcję. Antena z www.stereo-fm.net jest polecana jako tania i skuteczna alternatywa, nie wymagająca strojenia ani uziemienia. W celu ograniczenia zakłóceń (np. interferencji z telewizorami) sugeruje się zastosowanie filtra dolnoprzepustowego za nadajnikiem, zwłaszcza przy mocy około 40 W. Przy prawidłowym zestrojeniu stopni nadajnika i odpowiednim ekranowaniu dodatkowy filtr może być zbędny. Zaleca się również unikanie umieszczania anteny nadawczej blisko anten odbiorczych RTV oraz nawinięcie przewodu zasilającego na rdzeń toroidalny w celu redukcji zakłóceń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA