logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dostroić antenę 1/2 fali z radiem Midland 1001Z? Reflektometr pokazuje 10

50g 21 Sty 2008 16:03 12219 20
REKLAMA
  • #1 4718649
    50g
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Zrobiłem antenę 1/2 fali jest bez cewek ma 5,5m z 4 przeciwwagami po 1 m. Kabel który łączy antenę z radiem ma 14 m . Problem polega na tym , że nie mogę jej dostroić na Reflektometrze jest 10. Próbowałem ją stroić opaską zaciskową na śrubkę a do niej jest przylutowany kabel. Radio to Midland 1001Z. Przeciwwagi są po kątem 90° . Proszę o rady co zrobiłem źle i o wytłumaczenie mam 13 lat .
    Załączniki:
    • Jak dostroić antenę 1/2 fali z radiem Midland 1001Z? Reflektometr pokazuje 10 PICT0014.JPG (111.83 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 4718697
    Jatin
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Ja myślę ze prościej kupić antenę.
  • Pomocny post
    #3 4718728
    radiat
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Ja pamiętam, że pół falowe anteny nie miały przeciwwag. A może dużo prościej będzie zrobić 1/4 fali. Promiennik około 2,75m i przeciwwagi o tej samej długości skierowane w dół od promiennika pod kątem 135 stopni. Z nią z pewnością nie będziesz miał problemu ze strojeniem.
  • #4 4718858
    50g
    Poziom 11  
    Jatin napisał:
    Ja myślę ze prościej kupić antenę.

Jak już zacząłem robić ją sam i kupiłem rurki itd. to nie opłaca mi się kupować nowej .
    PS. Na jaką ją przerobić na 5/8 fali czy 1/4 fali ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 4718954
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #6 4718955
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 656
    50g napisał:
    Zrobiłem antenę 1/2 fali jest bez cewek ma 5,5m z 4 przeciwwagami po 1 m. .... Proszę o rady co zrobiłem źle i o wytłumaczenie mam 13 lat .

Przykro mi , ale wszystkie anteny, które maja elektryczna/fizyczną długość ponad ¼λ MUSZĄ posiadac element indukcyjny dla zrównoważenia jej (tej anteny) składowej pojemności.

Sam odcinek ½λ ma impedancje około 100 do 300Ω. Aby dopasować jej impedancje falową , MUSISZ dołączyć szerogową indukcyjność (cewkę) u podstawy promiennika.
    Cewke taka mozna wyliczyc. Najlepiej jest to wykonać z obliczeń podanych w necie albo w książce Poradnik Ultrakrótkofalowca.

Jeżeli reaktancja promiennika jest około np. 200Ω to indukcyjność szeregowa powinna mieć też około 200j . Gdzie "j" jest reaktancją samej indykcyjności w rezonansie częstotliwości.
    Rekompensuje ona (ta indukcyjność) własną pojemność promiennika i w tedy można ją dopasować do impedancji kabla i nadajnika na 50Ω. Można tez wykorzystać "własciwości" samego kabla koncentrycznego wymierzając/wyliczając jego długość tak , aby przesuniecie fazowe w linii tego kabla było w iloczynie (podanym w stopniach [przsuniecia fazowego]) jego impedancji falowej.
    Może brzmi to jak przysłowiowe "mydło maslane" , ale tak to własnie jest z tymi antenami , które są dłuższe niż typowa ćwiartka (¼) fali.

Sama ¼λ promiennika ma zawsze w rezonansie około 50Ω i dlatego jest tak łatwa w konstrukcji i montażu.

Pozdrawiam.
    PS. Dla pełnego "komfortu" dopasowania anteny ½λ Przeciwwagi powinny miec długość fizyczną (na CB) około 2,65m pod kątem 135st, licząc od promiennika. Wtedy impedancja falowa bedzie zachowana w granicach około 40 do 60 Ω.
  • REKLAMA
  • #8 4719097
    SP8JUX
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 295
    50g napisał:

Jak już zacząłem robić ją sam i kupiłem rurki itd. to nie opłaca mi się kupować nowej .
    PS. Na jaką ją przerobić na 5/8 fali czy 1/4 fali ?

Może skorzystasz z tego załącznika, tu gotowej recepty raczej nie ma,
    Marek
    Załączniki:
    • Anteny CB.pdf (9.81 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 4719306
    50g
    Poziom 11  
    Mam pytanie do propozycji użytkowników : SP8JUX i black25 .
    Czy na pewno mam podłączyć koniec cewki do ekranu a gorący przewód do 2-3 zwoju cewki , i czy radio nie zostanie uszkodzone przy praktycznym zwarciu przewodów :?:
  • #10 4719595
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 4719648
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 4720994
    birband
    Poziom 24  
    Ocena: 44
    Skoro zakupiłeś już rurki do to zrób sobie taką antenę jaką proponuje ci black25. Wykonaj opisaną cewkę podłącz, wyrzuć te przeciw wagi i po sprawie. Ja korzystam z takiej anteny już od 15 lat i nie narzekam.
  • Pomocny post
    #13 4721455
    ElekTrick
    Poziom 20  
    Ocena: 39
    radiosystem napisał:
    Przykro mi , ale wszystkie anteny, które maja elektryczna/fizyczną długość ponad ¼λ MUSZĄ posiadac element indukcyjny dla zrównoważenia jej (tej anteny) składowej pojemności.
    Nie wszystkie. Patrz antena 3/4.

radiosystem napisał:
    Sam odcinek ½λ ma impedancje około 100 do 300Ω. Aby dopasować jej impedancje falową , MUSISZ dołączyć szerogową indukcyjność (cewkę) u podstawy promiennika.
    Cewke taka mozna wyliczyc. Najlepiej jest to wykonać z obliczeń podanych w necie albo w książce Poradnik Ultrakrótkofalowca.

Jeżeli reaktancja promiennika jest około np. 200Ω to indukcyjność szeregowa powinna mieć też około 200j . Gdzie "j" jest reaktancją samej indykcyjności w rezonansie częstotliwości.
    Rekompensuje ona (ta indukcyjność) własną pojemność promiennika i w tedy można ją dopasować do impedancji kabla i nadajnika na 50Ω.
    Tu niestety nie mogę się zgodzić z taką interpretacją. Kompensacja składowej pojemnościowej szeregową indukcyjnością ma miejsce np. w antenie 5/8. Antena 1/2 zasilana na końcu ma dużą impedancję - teoria mówi coś o nieskończonościch, ale to brednie - realnie uwzględniając smukłości, pojemności itp. wynosi do nawet kiloomów, ale jest to antena rezonansowa, więc nie ma składowej reaktancyjnej do kompensowania. Układy - różnego typu - stosowane przy tych antenach mają na celu transformację impedancji -możliwie przy jak najmniejszych stratach- do bardziej strawnego dla standardowych nadajników 50omów.
  • #14 4721555
    SP8JUX
    Spoczywaj w Pokoju
    radiosystem napisał:

A np. antena 0,28λ (pokazałem we wcześniejszym PDF-ie)? Jest ona dopasowana pojemnością , dla CB teoretycznie = 98pF. Ta antena z macherem pracowała na wszystkich czterdziestkach, umożliwiała też odbiór z satelitów amatorskich 145/29 MHz.

Odnośnie tego co pisze ElekTrick o antenach 1/2λ, to też czytałem, że jej impedancja wynosi od 1kΩ do 7kΩ (SP5QQ - Amatorskie urządzenia krótkofalarskie). W praktyce okazało się, że w antenach które robiłem impedancja anteny 1/2λ zasilanej z jednego końca wynosi nieco mniej niż 1kΩ.
    Marek
  • #15 4722547
    50g
    Poziom 11  
    Zrobiłem tak jak podaje użytkownik black25 ale wciąż jest ponad 10 .
    Do strojenia użyłem opaski zaciskowej z przylutowaną cewką tak jak na rysunku być może źle ją stroję , albo źle nawinąłem cewkę choć jest to mało prawdopodobne .Antena stoi pionowo a ta opaska jest od dołu . Do cewki jest przylutowane gniazdo .
    PS. Czy uziemienie ma być połączone z ekranem ?
    Załączniki:
    • Jak dostroić antenę 1/2 fali z radiem Midland 1001Z? Reflektometr pokazuje 10 antena.JPG (9.16 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #16 4724792
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #17 4728002
    50g
    Poziom 11  
    Zrobiłem tak jak napisałeś na rurce plastikowej . Na reflektometrze jet 2 na kanale 40 a na 1 jest niecałe 3 . Już chyba tak zostanie bo jest dużo lepiej niż było ( ponad 10 ).
    Chciałbym podziękować w szczególności użytkownikowi black25 i SP8JUX . Propozycja SITO79 wymagała dużych zmian więc dla tego jej nie zastosowałem też bardzo dziękuje .
  • Pomocny post
    #18 4728476
    SP8JUX
    Spoczywaj w Pokoju
    Jeśli to nie trudność, to zrób identyczną cewkę o jednym zwoju więcej od strony pionowego elementu anteny,
    Marek
  • Pomocny post
    #19 4728714
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #20 4734705
    50g
    Poziom 11  
    Zrobiłem taką na 11 zwojów i SWR spadło o 0,5 więc na 40 jest 1,5 a na 1 jest 2,5 . Było mniej jak się zrobi rdzeń , wsadziłem śrubokręt i spadło ok. 3 małe kreski a gdy włożyłem gwoździa to spadło o 1 małą kreskę (te małe kreski są na skali od 1-2) .Gwóźdź został w rurce od cewki . Tak się zastanawiam co by było gdybym odwinął jeszcze 1-2 zwojów , czy by to coś dało , ale na razie musi tak zostać bo mi się drut skończył . Dziękuje jeszcze raz :!:
  • Pomocny post
    #21 4735412
    mkos1
    Poziom 30  
    Ocena: 132
    Lepiej dowiń jeszcze z jeden zwój niż kombinować z takim "rdzeniem".
    Napewno ilości zwojów już nie zmniejszaj.

Powodzenia!
    Marek

P.S. Jak mało drutu to ... dolutuj jeszcze kawałek :-)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy strojenia anteny CB o długości pół fali (5,5 m) z radiem Midland 1001Z, gdzie reflektometr wskazuje wartość około 10, co oznacza złe dopasowanie impedancji. Antena została wykonana bez cewek, z czterema przeciwwagami po 1 m pod kątem 90°, a kabel łączący antenę z radiem ma 14 m długości. Użytkownicy wyjaśnili, że antena półfalowa zasilana na końcu ma bardzo wysoką impedancję (rzędu kilkuset do kilku tysięcy omów) i wymaga transformacji impedancji, a nie prostego dopasowania przez przeciwwagi. Zalecane jest zastosowanie cewki dopasowującej (indukcyjności szeregowej) u podstawy promiennika, typowo nawiniętej na plastikowej rurce o średnicy około 3 cm, z odczepem na trzecim lub czwartym zwoju. Cewka powinna być przylutowana bezpośrednio do przewodów, bez użycia opasek zaciskowych, a uziemienie anteny należy połączyć z ekranem kabla. Po zastosowaniu cewki i odpowiednim doborze liczby zwojów (np. 10-11 zwojów drutu emaliowanego 1 mm) oraz ewentualnym włożeniu rdzenia ferromagnetycznego (np. gwóźdź) w cewkę, udało się obniżyć współczynnik fali stojącej (SWR) z ponad 10 do wartości około 1,5–2,5 na kanałach CB. Dalsze zwiększanie liczby zwojów cewki jest zalecane zamiast stosowania rdzenia, aby poprawić dopasowanie. Alternatywnie sugerowano wykonanie anteny ćwierćfalowej (ok. 2,75 m promiennika) z przeciwwagami pod kątem 135°, co jest prostsze do strojenia.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA