50g napisał: Zrobiłem antenę 1/2 fali jest bez cewek ma 5,5m z 4 przeciwwagami po 1 m. .... Proszę o rady co zrobiłem źle i o wytłumaczenie mam 13 lat .
Przykro mi , ale wszystkie anteny, które maja elektryczna/fizyczną długość ponad ¼λ
MUSZĄ posiadac element indukcyjny dla zrównoważenia jej (tej anteny) składowej pojemności.
Sam odcinek ½λ ma impedancje około 100 do 300Ω. Aby dopasować jej impedancje falową , MUSISZ dołączyć szerogową indukcyjność (cewkę) u podstawy promiennika.
Cewke taka mozna wyliczyc. Najlepiej jest to wykonać z obliczeń podanych w necie albo w książce Poradnik Ultrakrótkofalowca.
Jeżeli reaktancja promiennika jest około np. 200Ω to indukcyjność szeregowa powinna mieć też około 200j . Gdzie "j" jest reaktancją samej indykcyjności w rezonansie częstotliwości.
Rekompensuje ona (ta indukcyjność) własną pojemność promiennika i w tedy można ją dopasować do impedancji kabla i nadajnika na 50Ω. Można tez wykorzystać "własciwości" samego kabla koncentrycznego wymierzając/wyliczając jego długość tak , aby przesuniecie fazowe w linii tego kabla było w iloczynie (podanym w stopniach [przsuniecia fazowego]) jego impedancji falowej.
Może brzmi to jak przysłowiowe "mydło maslane" , ale tak to własnie jest z tymi antenami , które są dłuższe niż typowa ćwiartka (¼) fali.
Sama ¼λ promiennika ma zawsze w rezonansie około 50Ω i dlatego jest tak łatwa w konstrukcji i montażu.
Pozdrawiam.
PS. Dla pełnego "komfortu" dopasowania anteny ½λ Przeciwwagi powinny miec długość fizyczną (na CB) około 2,65m pod kątem 135st, licząc od promiennika. Wtedy impedancja falowa bedzie zachowana w granicach około 40 do 60 Ω.