logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki dekoder HD do TNK z jednoczesnym nagrywaniem i odbiorem

dzierzakm 04 Lut 2012 09:10 7291 11
REKLAMA
  • #1 10492452
    dzierzakm
    Poziom 9  
    Witam... Pytanie jak w temacie. Posiadam TNK HD, ale "firmowy" dekoder nie spełnia moich potrzeb tzn. "wielokanałowego" nagrywania z możliwością oglądania innych dowolnych kanałów. Chciałbym też nagrywać programy cykliczne. Takie funkcje posiada dekoder SKY HD. Drugie pytanie - Jak przesłać sygnał z dekodera SKY do telewizora w drugim pokoju bez przenoszenia kabla. Droga radiowa a może po WIFI... jeżeli tak to jaki sprzęt? Proszę o podpowiedź w "ludzkim" języku bom zielony jak trawka na wiosnę. Interesuje mnie sprzęt ze średniej półki cenowej.
  • REKLAMA
  • #2 10492540
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 10492573
    dzierzakm
    Poziom 9  
    To znaczy, że włożenie karty od TNK HD do dekodera "bez sim locka";) nic nie da? A jak wobec tego z innymi operatorami?
  • REKLAMA
  • #4 10492593
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 10501595
    dzierzakm
    Poziom 9  
    Taki żarcik z tym sim lockiem wiem że dekodery danego operatora współpracują z dedykowanymi kartami tylko, interesuje mnie czy posiadając kartę mogę do niej dokupić dekoder spełniający moje wymagania nie będący sprzętem operatora czyli "niezablokowany" do konkretnej karty?
  • REKLAMA
  • #6 10501661
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 10502678
    dzierzakm
    Poziom 9  
    To czemu służą dekodery np. Fergusona dostępne np. na Allegro o których sprzedający piszą że posiadają wejścia na dwie karty współpracują z takim to a takim systemem? Piszesz -Potrzebny jest moduł wraz z kartą! Rozumiem że ten moduł to dekoder, a ca jak się zepsuje nie mogę kupić urządzenia które obsłuży posiadaną kartę?
  • #8 10502925
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 10505205
    dzierzakm
    Poziom 9  
    OK. Poczytałem i nadal nie bardzo wiem co i jak w świetle twojej odpowiedzi.... TNK HD system Conax - to jest jasne, rozumię że włożenie karty Cyfry do urządzenia TNK odpada, ale znalazłem takie urządzenie OPTICUM 9600 PRIMA i tam jest napisane - Czytniki pracują z kartami w różnych systemach m.in. Viaccess (erotyka), Seca (Cyfra+), Conax (TNK lub MTV unlimited).

Na forum znalazłem podobne do do mojego pytanie tzn.Jaki polecacie DEKODER do TNKeli mógłbyś mi napisać że " Z kartą TNK HD nie współpracuje inny dekoder niż urządzenie TNK ponieważ ........ byłbym zobowiązany. Operujesz skrótami myślowymi czytelnymi dla ciebie, a ja nadal nie kumam
  • #10 10505406
    romeok01
    Poziom 35  
    Ocena: 588
    TNK HD paruje karty z modułem lub dekoderem i działa wyłącznie z przypisanym do niego urządzenia, stanowia parę i na innym urządzeniu nie bedą działać.
    Można kupić zestaw karta + dekoder, ale karta nie będzie działać w innym tunerze.
    Dekodery z oferty TNK HD posiadaja tylko jedną głowicę, więc Tobie pozostaje zakup dekodera dwugłowicowego z wejściem na moduły CI.

Do tego jedyne rozwiązanie to zakup modułu nCAM HD dla TNK HD + karta startowa.

Twoje wymagania powinien spełnic tuner Ariva TT HD PVR 500 GB - cena około 1150 zł -> Link
    2 głowice, wbudowany dysk 500 GB, wejście na moduły CI.

Pozostaje kwestia dwustrumieniowości modułu TNK HD, poczytaj o tym, bo nie wiadomo czy moduł jest dwutrumieniowy i umożliwi jednoczesne nagrywanie i oglądanie.

Strona producenta na temat współpracy tego dekodera z TNK HD ->Link
  • #11 10506822
    dzierzakm
    Poziom 9  
    Wielkie dzięki, teraz mam jasność całkowitą.
  • #12 10588651
    Zenek
    Poziom 30  
    Ocena: 134
    Co do dwustrumieniowości...
    Mój moduł z kartą nie jest dwustrumieniowy, platformy nie podam, to nieistotne. Mimo to często nagrywam w czasie oglądania czegoś innego. Mogę nagrywać do 3 programów oglądając czwarty. Po prostu te trzy nagrywane kanały nagrywają się w formie nierozkodowanej.
    Później mogę sobie w każdej chwili obejrzeć któryś z nagranych programów- wtedy dekoder wykorzystuje moduł z kartą do rozkodowywania "w locie". Mogę też wykonać funkcję:dekoduj plik. I dane nagranie zapisuje się na dysku obok wersji zakodowanej w wersji rozkodowanej, którą można np zrzucić sobie na zewnętrzny dysk czy też laptopa dla archiwizacji. Oczywiscie w tym czasie niestety nie można oglądać innych zakodowanych programów platformy, zatem uruchamiam to przed snem ;-). Wniosek - brak dwustrumieniowości nie jest jakimś ogromnym utrudnieniem na codzień. Mimo, że przed skompletowaniem sprzętu miałem takie obawy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje dekodera HD do TNK, który umożliwia jednoczesne nagrywanie i oglądanie różnych kanałów. Wskazano, że dekodery operatorów są parowane z kartami, co ogranicza możliwość użycia innych urządzeń. Zalecane jest zakupienie dekodera z dwoma głowicami oraz modułem CI, np. Ariva TT HD PVR 500 GB, który spełnia wymagania użytkownika. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami dotyczącymi nagrywania programów oraz możliwości przesyłania sygnału do telewizora w innym pomieszczeniu, sugerując użycie nadajników wideo lub rozwiązań Wi-Fi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA