logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seagate Momentus 5400.5 2,5' ST9320320AS - nie wykrywa

marianpl 05 Lut 2012 15:11 1017 2
REKLAMA
  • #1 10499084
    marianpl
    Poziom 10  
    Witam, problem z dyskiem taki:
    otóż pewnego dnia po wstrząsie dysk po pewnym czasie odmówił posłuszeństwa (windows zawiesił się na tyle, że kolejne próby odpalenia systemu nie skutkowały niczym pozytywnym),
    - po przeszukaniu internetu zainstalowałem wersję bootowalną programu Seatools i odpaliłem sprawdzając nim dysk
    - po kilku testach (mnóstwo błędów ale powoli były one naprawiane) sam program też już odmówił posłuszeństwa z powodu komunikatu S.M.A.R.T. has been tripped !!! i zaczęło wywalać błąd o niemożności naprawy kolejnych sektorów
    - następnie dysk został podłączony pod port USB by chociaż ważne dane zgrać (połowę danych udało się odzyskać po ciężkich trudach)
    A sytuacja na dziś wygląda następująco:
    po podłączeniu dysku pod port USB system wykrywa dysk na jakieś 30s a potem dysk ginie (w menadżerze urządzeń również), zatem nie mam już możliwości dostania się do jego partycji aby zgrać resztę danych.
    Czy ktoś może coś w tym temacie poradzić? dzięki za odpowiedzi
  • REKLAMA
  • #2 10499112
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3548
    Podepnij bezpośrednio do komputera przez port SATA i zobacz czy dysk zostanie wykryty.

Dysk jest uszkodzony i należy wykonać kopię posektorową - o ile to teraz jeszcze możliwe. (należało to zrobić od razu po wykryciu problemu).
  • #3 10499535
    marianpl
    Poziom 10  
    podpiąłem dysk bezpośrednio pod SATA i problem pozostał, coś więcej próbował dysk wykrzesać z siebie ale po pewnym czasie padł
    Dodam, że jak odepnę zasilanie od niego i podepnę z powrotem to znów wykryje dysk na jakiś czas żeby potem zgasł

Jak to mówią Polak głupi po szkodzie :P
REKLAMA