logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seagate Momentus 5400.6 160GB - nieprawidłowe wykrywanie

zabojad75 12 Maj 2016 22:01 1044 8
  • #1 15668776
    zabojad75
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    Witam,
    mam problem z dyskiem Seagate Momentus 5400.6 160GB w laptopie.
    Do wczoraj działał bez problemu... Była jedna partycja obejmująca całą pojemność dysku. Działał na nim windows XP, miałem oczywiście na nim jakieś mniej i bardziej ważne dane...
    Wczoraj, jak mi pokazało, że bateria jest wyczerpana i żeby podłączyć zasilanie, szybko podłączyłem końcówkę zasilacza i poszedłem się kąpać. Jak wróciłem zobaczyłem dosowski komunikat 'No bootable device -- insert boot disk and press any key', mimo że wcześniej zostawiłem Windowsa załączonego...
    Podłączyłem dysk do innego laptopa przez kieszeń usb, to windows rozpoznaje podłączenie urządzenia usb, ale go nie widzi jako kolejnej partycji, jedynie wykrywa go prawidłowo w menedżerze urządzeń, a w zarządzaniu dyskami, chce żeby go zainicjalizować..., czyli jakby był fabrycznie nowy... a przecież są tam moje dane...
    Co mogę zrobić, żeby dysk ponownie zaczął poprawnie działać?

Moderowany przez master-007:

Posty wydzieliłem to nowego wątku. Proszę abyś w przyszłości nie zabierał głosu w dyskusjach archiwalnych, jeżeli post nie będzie miał na celu wnieść istotnych informacji przydatnych autorowi tematu.
    3.1.11, 3.1.19.

• #2 15668962
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1130
    Pokaż jego SMART i screen z DMDE z widoku okna partycje, po wyborze dysku z urządzeń fizycznych.
  • #3 15676333
    zabojad75
    Poziom 10  
    Dodaję to, co udało mi się zrobić. Seagate Momentus 5400.6 160GB - nieprawidłowe wykrywanie Seagate Momentus 5400.6 160GB - nieprawidłowe wykrywanie Seagate Momentus 5400.6 160GB - nieprawidłowe wykrywanie
  • #4 15676431
    mati211p
    Sprawdź, czy podłączenie bezpośrednie pod SATA coś zmieni. W tej chwili jest niewłaściwie wykrywany. Jeżeli dalej będzie tak samo wykrywany to w warunkach domowych nie jesteś w stanie sam odzyskać danych z niego.
  • #5 15677136
    zabojad75
    Poziom 10  
    Jutro podłączę pod komputer stacjonarny w firmie, jako drugi dysk i sprawdzę tymi programami.
    Co może być uszkodzone w tym dysku?
    Jak się nic nie zmieni, to w jaki sposób mogę odzyskać dane?

EDIT
    Witam, podłączyłem go pod SATA w kompie stacjonarnym. Wykrywa go przy starcie jako sata2, ale nie przechodzi testu i wywala błąd. Po uruchomieniu windowsa widzi go tylko w menedżerze. Dołączam screeny z programów.

Seagate Momentus 5400.6 160GB - nieprawidłowe wykrywanie Seagate Momentus 5400.6 160GB - nieprawidłowe wykrywanie Seagate Momentus 5400.6 160GB - nieprawidłowe wykrywanie Seagate Momentus 5400.6 160GB - nieprawidłowe wykrywanie Seagate Momentus 5400.6 160GB - nieprawidłowe wykrywanie Seagate Momentus 5400.6 160GB - nieprawidłowe wykrywanie

Posty scaliłem. RADU23
  • #6 15677415
    Łukasz_W

Ocena: 646
    Sam nic nie zrobisz z tym dyskiem.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
    Smołdzinska 2B/16, Kobysewo, 83-304 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://hex-serwis.pl
  • #7 15677920
    zabojad75
    Poziom 10  
    Łukasz_W napisał:
    Sam nic nie zrobisz z tym dyskiem.

Tak, ale to mało pomocne...
    Może rozwiniesz trochę swoją myśl, w sensie - problem leży tu i tu, stało się to prawdopodobnie dlatego i dlatego, teraz musisz zrobić to i to, wtedy efektem będzie to i to...
    Wtedy to będzie miało sens i będę mógł podjąć jakąś decyzję, czy mam włożyć dysk w imadło, żeby już nikt, nigdy nie odczytał moich prywatnych rzeczy, albo przekażę dysk komuś mądremu, kto mi odzyska z niego dane i zapomnę o sprawie.

Bardzo proszę o jakieś informacje, które posuną sprawę do przodu.

Mati211p, proszę również o Twoją pomoc.

Z góry dziękuję wszystkim.
  • #8 15678060
    mati211p
    Powiem krótko, jeśli zależy ci na danych to oddaj dysk do firmy zajmującej się odzyskiem danych. Sam nie masz ani warunków, ani sprzętu, ani wiedzy, by odzyskać te dane.
  • #9 15702732
    KodIT

Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 82
    Nie napisałeś nic, czy wcześniej coś się z dyskiem działo. Jakieś objawy?
    Dysk nie jest poprawnie wykrywany, więc możliwe jest, że są problemy ze strefą serwisową i/lub głowicami.
    Lepiej już więcej tego dysku nie uruchamiać, bo to może pogorszyć sytuację.
    Konto firmowe:
    KodIT Odzyskiwanie Danych
    os. Stefana Batorego 49, Poznań, 60-687 | Tel.: 788-XXX-XXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kodit.pl

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z dyskiem Seagate Momentus 5400.6 160GB, który przestał być wykrywany jako partycja po nagłym wyłączeniu zasilania. Dysk jest widoczny w menedżerze urządzeń, ale nie można go zainicjalizować w zarządzaniu dyskami. Użytkownik podłączył dysk do innego laptopa oraz do komputera stacjonarnego przez SATA, gdzie również nie przeszedł testu. Wskazano, że problem może dotyczyć strefy serwisowej lub głowic dysku, a dalsze próby mogą pogorszyć sytuację. Zaleca się skorzystanie z usług profesjonalnej firmy zajmującej się odzyskiwaniem danych, ponieważ użytkownik nie ma odpowiednich warunków ani sprzętu do samodzielnego odzyskania danych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA