logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[MatLab] Stereoskopia - odległość przy zbieżnych kamerach

BartekLecki 06 Lut 2012 08:34 1391 0
  • #1 10502603
    BartekLecki
    Poziom 14  
    Witam.
    [MatLab] Stereoskopia - odległość przy zbieżnych kamerach
    Pracuję nad programem, który wyliczył by odległość od bazy na podstawie położenia w obu kadrach. Mam już zrealizowaną analizę obrazu, wyliczam ile stopni (w poziomie) wynosi odchyłka od osi optycznej przedmiotu w obrazie.

I tak na przykład gdy obiekt znajduje się w trójkącie tworzonym przez osie optyczne i bazę wszystko jest ok wynik nawet bliski rzeczywistemu.
    Natomiast gdy obiekt znajduje się z boku poza osią optyczną wszystko się gmatwa i wylicza mi głupoty.

np. kąt alfa jest między linią bazową a linią łączącą matrycę z obiektem
    alfaL = 177.1493
    alfaP = 86.1427
    dla tych wartości powinno wyjść w okolicach 12,1m (odległość)

może ktoś gmatwam z funkcjami trygonometrycznymi dla kątów > 90° ? :/
    próbowałem na różne sposoby i metodą prób i błędów - nie działa

baza = 500mm
    ogniskowa f = 12mm
    kowergencja = 14m
    ilość pikseli w poziomie 1280
    wielkość piksela 5,2um

Czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć jak powinien wyglądać taki uniwersalny algorytm w matlabie, niezależnie od położenia przedmiotu?

Przepraszam za mało czytelny kod, ale cały czas w nim dłubie, dodaje, zmieniam. Jednak bardziej chodzi mi o to jak poradzić sobie z kodem (funkcji tryg. na >90°)

Za szybką, precyzyjną i wyczerpującą odpowiedź dzięki której zacznie śmigać program mogę zaproponować 300pt (chyba można przekazywać?) jeśli komuś się przydadzą lub postawić dużego browara :D

Dodano po 3 [godziny] 19 [minuty]:

Ok, chyba się już udało.
REKLAMA