logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak połączyć się z Siemens S7-200 za pomocą kabla USB->PPI i MicroWin?

Eradicated 06 Lut 2012 12:30 3987 6
  • #1 10503387
    Eradicated
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam,

Napotkałem pewien problem z połączeniem ze sterownikiem S7-200.

Posiadam kabel-zamiennik typu USB->PPI, który ma współpracować z oprogramowaniem MicroWin. Jednakże wszelkie próby połączenia się ze sterownikiem spełzają na niczym. Program wykrywa kabel, gdyż przeprowadza wyszukiwanie urządzeń (po wszystkich adresach w sieci PPI i dla różnych bitrate). Jednakże nie znajduje żadnego urządzenia.

Myślałem, że problem może wynikać z winy kabla, jednakże z jego pomocą (i oprogramowania (WinCC Flexible 2008) udało mi się połączyć z panelem Siemens TP177A i ściągnąć z niego firmware, więc w tym przypadku zadziałać.

Stąd moje pytanie: czy istnieje możliwość wprowadzenia sterownika S7-200 w taki stan, żeby nie dało się z nim połączyć kablem? Zastanawiam się, gdyż nie znam się na tej rodzinie sterowników, a na 99,9% jest on sprawny. Jednakże nie można się z nim połączyć w żadnym trybie (run / stop).

Stąd proszę o jakąś radę, bądź też poszukuję osoby w Krakowie z oryginalnym kablem PPI do S7-200 (na dowolny interfejs od strony PC), która mogłaby go użyczyć do celów komunikacji ze sterownikiem. Mogę zabrać go ze sobą i przyjechać do tej osoby.

Z góry dziękuję za każdą pomoc!
  • #2 10525211
    Adik C
    Poziom 25  
    Ocena: 131
    "Stąd moje pytanie: czy istnieje możliwość wprowadzenia sterownika S7-200 w taki stan, żeby nie dało się z nim połączyć kablem? Zastanawiam się, gdyż nie znam się na tej rodzinie sterowników, a na 99,9% jest on sprawny. Jednakże nie można się z nim połączyć w żadnym trybie (run / stop)." Jest możliwe jeśli poprzedni programista ustawił porty na 187,5 kb,s a twój zamiennik kabla ( na pewno china) obsługuje tylko prędkości do 19,2kb,s choć nie można wykluczyć błędnej konfiguracji stepa, pozdrawiam.

Dodano po 9 [minuty]:

http://www.sklep.ewpol.com/images/uruchomienies7200.pdf
  • #4 10526313
    matejkoelektryk
    Poziom 11  
    Witam

Moim zdaniem kolega bhtom ma rację .Musisz zastosować kabel ppi multimaster lub np.cp5611 ,5612 i ustawić prędkość na 9,6 lub 19,2 .
  • #5 10526346
    Eradicated
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Dziękuję za rady, ponieważ PLC pracował na tym porcie z panelem HMI, jest duża szansa, że port został ustawiony w tryb 187.5. Niestety, raczej nie zdecyduję się na kupno oryginalnego kabla Siemensa, gdyż mam tylko 1 taki sterownik i to byłaby strata pieniędzy. Gdyby ktoś w okolicach Krakowa dysponował odpowiednim kablem to byłbym wdzięczny za informację!
  • #6 10526363
    matejkoelektryk
    Poziom 11  
    Ja mieszkam 100 km od krakowa w stronę rzeszowa także zapraszam
  • #7 10527577
    Adik C
    Poziom 25  
    Ocena: 131
    JA JESTEM Z RYBNIKA ( obok Gliwic) też pomogę, pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik napotkał problem z połączeniem sterownika Siemens S7-200 za pomocą kabla USB->PPI i oprogramowania MicroWin. Mimo że kabel jest wykrywany, nie udaje się nawiązać połączenia z urządzeniem. Użytkownicy sugerują, że problem może wynikać z ustawienia prędkości portu komunikacyjnego na 187,5 kb/s, co może być nieobsługiwane przez zamiennik kabla. Rekomendowane jest użycie kabla PPI multimaster lub oryginalnych kabli Siemens, takich jak CP5611 lub CP5612, oraz ustawienie prędkości na 9,6 lub 19,2 kb/s. Użytkownik poszukuje również pomocy w Krakowie w zakresie dostępu do odpowiedniego kabla.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA