logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Visual Basic 6.0 Notatnik – drukowanie, otwieranie plików, zmiana czcionki zaznaczenia

tom9012 06 Lut 2012 17:13 2173 5
REKLAMA
  • #1 10504635
    tom9012
    Poziom 10  
    Witam

Zrobiłem na zaliczenie do szkoły notatnik w visual basic 6.0.
    Jednak nie mogę sobie poradzić z pewnymi opcjami:

- Nie potrafię zrobić aby drukował mi program tekst wpisany w textboxa.
    - Nie umiem zrobić żeby np: otwierało mi inny plik tekstowy w moim notatniku.
    - i ostatnia rzecz: wszystko działa ładnie, zmienia czcionkę, rozmiar, pogrubienie itp. ale zmienia mi cały tekst a chciałbym zrobić żeby zmiana dotyczyła tylko tekstu zaznaczonego przeze mnie.....

Proszę o pomoc albo o jakieś wskazówki.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 10508444
    markonedj
    Poziom 22  
    Ocena: 1
    Cze, dawno temu zrobiłem notatnik tylko że w C#, ale VB różni się tylko składnią. Niestety jest nie dokończony z braku czasu, ale udostępniony jest jako open source na moim profilu Codeplex pod adresem mnotepad.codeplex.com
    Możesz sobie z tamtąd pobrać źródła (projekt jest w VS 2010) i popatrzeć jak jest zrobiony. Ma zaimplementowane metody, które Cię interesują (klasa Menu.cs) do otwierania plików i drukowania.
    Również możesz sobie przeglądnąć kod źródłowy online. Dostępny jest w zakładce Source Code, wystarczy kliknąć browse w okienku Latest Version.
  • REKLAMA
  • #3 10508697
    tom9012
    Poziom 10  
    Dziękuje bardzo jak wrócę z pracy to przeanalizuje to :)

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 10514495
    tom9012
    Poziom 10  
    Kurde nic z tego nie mogę zrozumieć... :/

Chciałbym aby tekst przypisać pod jakąś zmienną i po prostu wywołać drukowanie tej zmiennej.

Da się tak czy źle myślę??
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 10515023
    markonedj
    Poziom 22  
    Ocena: 1
    tom9012 napisał:
    Chciałbym aby tekst przypisać pod jakąś zmienną i po prostu wywołać drukowanie tej zmiennej.

Nie wiem czemu ludziom się wydaje że jak się korzysta z VS to wystarczy poklikać, dopisać linię kodu i gotowe. Niestety, ale programując nawet w VS trzeba ogarniać programowanie. W Twoim przypadku radziłbym poznać jakieś podstawy, bo ta metoda do drukowania co jest w moim projekcie nie jest jakoś szczególnie skomplikowana (powiedziałbym że to jeden z prostszych sposobów na drukowanie), była pisana jakiś czas temu, dlatego może się wydawać trochę zagmatwana, teraz zrobiłbym to dużo czytelniej, ale do rzeczy.

Widzisz, drukowanie ma to do siebie że musisz pomyśleć o ilości stron i o tym jak ten tekst podzielić (co nie mieści się na jednej stronie dać na drugą), zrobić zawijanie wierszy żeby tekst nie wychodził poza szerokość kartki itd.

Można zrobić to tak jak piszesz:
    Kod: VB.net
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Następnie w zdarzeniu przycisku
    Kod: VB.net
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Niestety będzie drukować tekst jak leci, czyli obcinać, drukować całość w jednej linii i wydrukuje tylko to co się zmieści na jednej stronie, reszta tekstu nie zostanie wydrukowana

Przykład drukowania w VB w bazie wiedzy każdego programisty .NET na msdn http://msdn.microsoft.com/en-us/library/system.drawing.printing.printdocument.printpage.aspx#Y283
  • #6 10521699
    tom9012
    Poziom 10  
    Dziękuje bardzo za pomoc :)
REKLAMA