logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Acer aspire one 522 nie ładuje baterii ... (częściowo rozwiązany)

MiruK1 08 Lut 2012 22:07 5355 6
  • #1 10516389
    MiruK1
    Poziom 12  
    Ocena: 24
    Mam problem z tym netbookiem, kupiłem go na allegro bez baterii (pewnie już ktoś miał z nią problem), kupiłem oryginalną baterie, laptop podziałał na niej 5 godzin i jak podłączyłem zasilacz to bateria się nie ładuje, ikonka w windowsie się nie zmienia i pokazuje że działa dalej na samej baterii, zostało jej tylko 15%, próbowałem restartować ale nadal uruchamia się na samej baterii, jak wyciągnę baterie to dopiero działa na zasilaczu. Co to może być i czy da się to jakoś naprawić?

Dodano po 1 [godziny] 6 [minuty]:

heh pobawiłem się nim chwilę i załapał, pomogło włożenie baterii na włączonym do laptopa zasilaczu, zaświeciła się lampka od ładowania, włączyłem windowsa i pokazuje że ładuje, narazie nic nie ruszam niech się załaduje ale podejrzewam że jak odepnę zasilacz i potem wepnę to znów nie będzie ładował, wie ktoś o co w tym chodzi?

Dodano po 13 [minuty]:

aha i jeszcze pytanko do fachowców czy jeśli w ten sposób będę "inicjował" ładowanie baterii to czy po jakimś czasie coś się nie uszkodzi ?
  • #2 10518150
    MiruK1
    Poziom 12  
    Wygląda na to że netbook się naprawił,bateria naładowała się do 100%, po odłączeniu zasilacza i po ponownym podłączeniu dioda się zapala i zasilanie idzie z zasilacza, wcześniej musiałem wyciagać baterie żeby pracował na zasilaczu
  • #3 10523733
    MiruK1
    Poziom 12  
    Jednak dalej jest problem z ładowaniem :cry: Poużywałem troszke netbooka na baterii która zeszła do 80% i po podłączeniu zasilacza znów nie ładował ani nie przechodził na zasilanie zewnętrzne :cry:
    Jedyną metodą na ładowanie baterii jest wyłączenie laptopa, wyciągnięcie baterii, wpięcie zasilacza i włożenie baterii (na wpiętym zasilaczu). Wtedy zapala się kontrolka od ładowania i działa już normalnie. Miał ktoś taki przypadek?
  • #4 11162966
    kudlaty-27
    Poziom 1  
    Postanowiłem się podpiąć pod ten temat bo mam identyczny problem j.w.
    Nigdzie niestety nie można znaleźć co moze byc tego przyczyną.. Ładowarka na 100% dobra, bateria też, gniazdo ładowania jest ok.. Komputer ma w sumie 3 tygodnie więc jeszcze nie mogło się wyrobić gniazdo zasilania poza tym po wykonaniu procedury "wyłącz komputer, wyjmij baterię, podłącz zasilacz, włącz komputer włóż baterię" następuje ładowanie więc to raczej nie techniczny problem a raczej coś w samym kompie, tylko nie znam się czy jest to kwestia jakiegoś ustawienia konfiguracji itd... Ale szczerze nie wiem czy jest coś takiego ... Pozdrawiam i czekam na jakiekolwiek podpowiedzi... :)

Dodano po 1 [minuty]:

Dodać mogę że stało się tak po wymianie matrycy... Nie wiem co ma jedno z drugim wspólnego bo na logikę nie powinno mieć nic, wcześniej ładował bez problemu ale może to jakis trop....
  • #5 14205189
    MaT
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam, miałem podobny problem -bateria ładowała się tylko gdy została wyciągnięta i włożona przy załączonym laptopie. U mnie sprawę zakończyła wymiana tranzystora PQ5 podłączonego pod pierwsze dwa piny baterii (płyta gł. POVE6 LA-7072P Rev.1).
  • #6 17372879
    pcnet

Poziom 32  
    Ocena: 217
    a gdzie go kupić bo po symbolu nie znajduje
    Konto firmowe:
    PC-NET
    Słonecznikowa 6B, Częstochowa, 42-224 | Strona WWW: https://agapo.pl
  • #7 17396664
    MaT
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Z tego co pamiętam to tranzystor wylutowałem z uszkodzonej płyty Acer Aspire One D255, która ma podobnie rozwiązany układ ładowania.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z netbookiem Acer Aspire One 522, który nie ładował baterii po podłączeniu zasilacza. Po zakupie oryginalnej baterii, laptop działał przez krótki czas, ale po podłączeniu zasilacza nie ładował baterii ani nie przełączał się na zasilanie zewnętrzne. Użytkownik odkrył, że bateria ładowała się tylko po wyłączeniu laptopa, wyjęciu baterii, podłączeniu zasilacza i ponownym włożeniu baterii. Inni użytkownicy potwierdzili podobne problemy, sugerując, że może to być związane z uszkodzeniem tranzystora na płycie głównej. Wymiana tranzystora PQ5 rozwiązała problem u jednego z użytkowników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA