logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mam glosnik 226mm i chcialbym sobie zrobic subwoofer

jacekFF 24 Gru 2004 19:02 1799 20
REKLAMA
  • #1 1084678
    jacekFF
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    mam problem bo mam glosnik a niewiem jak się dobiera obudowy chcilbym zrobic subwoofer do kina domowego . Jak ktos wie jak się dobiera obudowy i jak się robi subwoofer to prosze o pomoc [/i]
  • REKLAMA
  • #2 1084776
    Banasiewicz02
    Poziom 31  
    Ocena: 107
    Obudowy się dobiera na bazie parametrów thielle smalla i dopiero się buduje.Jak nie masz parametrów do tego głośnika to wstaw go w obudowę zamkniętą gdzieś z 25 litrów i powinno toto jakoś w miarę zagrać :)
  • #3 1084884
    djbolo
    Poziom 31  
    Ocena: 33
    To jest na pewno Tesla. Podaj jaki konkretnie model, z gory wiem ze raczej bedzie do obudowy zamknietej...
  • REKLAMA
  • #4 1084974
    jacekFF
    Poziom 13  
    ten głośnik posiada takie parametry 140 wat , skuteczność 87dB, impedancja 8ohm, 30~3000Hz, przekątna 226mm
  • #5 1084981
    ar2rek.w
    Poziom 18  
    Ocena: 3
    te paramerty rzeczywiscie nam ulatwily sprawe:).

jesli nie wiesz bardzo o co chodzi, to napisz marke glosnika i model.
    zapewne TVM.
  • #6 1085356
    jacekFF
    Poziom 13  
    marka tego głołosnika to hanssen HH 226HQ tylko tyle pisze
  • #7 1085400
    djbolo
    Poziom 31  
    Ocena: 33
    Chyba bedziesz musial mu pomierzyc T-S... Chyba, ze ktos dysponuje tymi parametrami.
  • #8 1085495
    jacekFF
    Poziom 13  
    T-S... czyli copomierzyć i jak?
  • #9 1085503
    kogie
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Jesli ma to dobrze zagrać to radziłbym zrezygnowanie z glosnikow w tym przedziale cenowym i wybrac cos lepszego - przynamniej Tesle. Tym bardziej ze nie znasz parametrow t-s tego glosnika wiec obudowa bylaby całkiem przypadkowa. Lub jesli nie masz zamiaru kupowac nic nowego to wloz to w jakies 30-40 litrow początkowo w zamknietej a jak dzwiek cie nie zadowoli to poprobuj poeksperymentowac z b-r. pozdrawiam

Sposob pomiarów t-s był juz poruszany na forum wystarczy poszukac

chocby to:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic55355.html
  • REKLAMA
  • #10 1085514
    jacekFF
    Poziom 13  
    ok to sprubuje 30 l a jak będzie brało do d... to kupie tą tesle albo coś lepszego . pozdawiam
    ---------
    wsadziłem go w 25 l gra całkiem całkiem tylko jak podgłosze głośno tak troszke słychac jaby się coś odbijało i niewiem czemu tak się dzieje obudowa jest szczelna w środek wsadziłem gąbke 2 cm na ścianke czy to wystarczy??
    ---------
    napiszcie poczebuje pomocy

___
    Scalilem...
    tom
  • #11 1103415
    Billy Corgan
    Poziom 20  
    Ocena: 26
    jacekFF napisał:
    wsadziłem go w 25 l gra całkiem całkiem tylko jak podgłosze głośno tak troszke słychac jaby się coś odbijało

Opisz nieco dokładniej charakter tych stuków, coś jakby cewka uderzająca o dno magnesu? Czy zawieszenie tego głośnika jest "miękkie"?

Obudowę zamkniętą wytłumiamy gąbką dość mocno, co po trosze zmniejsza fale stojące i "powiększa" widzianą przez głośnik pojemność obudowy (dzięki zmianie prędkości rozchodzenia się fali ---> gąbka).
    Obudowa powinna być szczelna na amen, inaczej przy większym ciśnieniu (czyt. głośności) mogą być słyszalne wszelkie śmieci (gwizdy, świsty etc)

Ponoć głośnik ten ma skuteczność 93dB(!), no cóż.
    Jest też podobno (ścisłym) odpowiednikiem Tesli ARN 226. Tylko której?
    Tak się składa, że niemal wszystkie mają wysoką dobroć, zagrają więc przyzwoicie w obudowie zamkniętej, rezonans, w okolicach 30-40Hz, i VAS na poziomie 70l.
    http://amplion.wz.cz/tvm-ts-parametry.htm
    Z symulacji wynika, że jednak 25l obudowa to trochę za mało. Zbuduj komorę ok. 50l a wtedy będzie już naprawdę dobrze.
    Załączniki:
    • Mam glosnik 226mm i chcialbym sobie zrobic subwoofer 38024239.gif (69.94 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 1103736
    jacekFF
    Poziom 13  
    Obudowa jest szczelna bo jak wcisne lekko membrame to powoli wraca do swojego miejsca.Zawieszenie tego głośnika jest miękkie a stuk słychać przy głośniejszym suchaniu tak jakby nie była dobrze wytłumiona obudowa.I niewiem co to jest sprubuje jeszcze wsadzis w środek wsadzić wate lub wełne owczą. pozdrawiam [/code]

Dodano po 6 [minuty]:

stuk podobny tak jakby cewka uderzająca o dno magnezu, ale niewiem dokładnie czy to to . Tylko przy tym głośniku niemam zwrotnicy czy to jest przyczynom?
  • #13 1103795
    Billy Corgan
    Poziom 20  
    Nie nie, to nie od zwrotnicy. Zwrotnica (czyt. filtr lowpass :) ) tłumi wysokie Hz, niepotrzebne a wręcz szkodliwe przy odtwarzaniu basów przez ten sam głośnik.
    Całkiem możliwe, że to właśnie cewka uderza o magnes... wiedziałbyś, gdybyś znał Xmax tego głośnika... ale tego to chyba nikt nie wie..

Możesz podłączyć suba pod komputer, zapuścić jakiś generator programowy i zobaczyć przy jakim natężeniu i jakiej częstotliwości głośnik zaczyna się nie wyrabiać (tylko nie przesadź! bo wyrwiesz cewkę :) ) hehe
  • #14 1103806
    jacekFF
    Poziom 13  
    a gdzie ten generator programowy morzna znaleść?
  • REKLAMA
  • #15 1103904
    Billy Corgan
    Poziom 20  
    Ten jest naprawdę dobry
    Załączniki:
    • FUNCGEN.EXE (68.87 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #16 1104328
    jacekFF
    Poziom 13  
    ok dzięki pozdro
    ---
    jeszcze nie kożystałem z tego generatora ale dzisiaj kupiłem wate i włorzyłem jom do środka obudowy i (w tym miejscu powinno być słowo "już") tego odbicia niesłychać pozdrawiam
    _____
    Scalilem. Prosze nie pisac postow typu "dzieki pozdro" !
    tom
  • #17 1107282
    jakubkrawiec
    Poziom 18  
    Ocena: 7
    Przepraszam, że zadam tak osobiste pytanie, ale dlaczego nie ma tam tego słowa "już"?

Wata jest kiepskim materiałem, gdyż będzie się rozpadać (odpadać od obudowy), chyba że wypełniłeś obudowę "do pełna". Jeśli jednak nie, to radzę ci zabezpieczyć czymś tą watę (np. siatką budowlaną do płyt gipsowo - kartonowych).
  • Pomocny post
    #18 1107303
    Billy Corgan
    Poziom 20  
    hmm
    ładuj waty ile wlezie (ale bez przesady :) ) bo to obudowa zamknięta i tak powinno być.
    ale rzeczywiście wata jest hustkowa i powinieneś raczej poszukać choćby gąbki ze starych materacy (jeśli ma być tanio).

Ale z tym stukaniem to mnie zadziwiłeś.
    Waty mało - głośnik stuka
    Waty dużo - nie stuka
  • #19 1107340
    jacekFF
    Poziom 13  
    Przepraszam, że zadam tak osobiste pytanie, ale dlaczego nie ma tam tego słowa "już"? bo pisałem i zapomniałem napisać już i samo mi to dopisało niewiem jakim cudem ale sorki

Dodano po 1 [minuty]:

przedtem głośnik stukał bo miałem samom gąbke bez waty , a jak wsadziłem wate to jusz nie stuka sam byłem pod wrażeniem :)

Dodano po 1 [minuty]:

no i znowu mi dopisało nieaiem co to sie stało sorki
  • #20 1107480
    jakubkrawiec
    Poziom 18  
    Ocena: 7
    To robota krasnoludków...
    ... albo moderatora :) .
  • #21 1107561
    jacekFF
    Poziom 13  
    hehehehe hyba tak :)

_____
    Co to ma byc (dodatkowo ortografia)? Panowie - forum to nie GG! Prosze pisac na temat!
    tom

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dobór obudowy subwoofera powinien opierać się na parametrach Thiele-Small głośnika, takich jak Xmax, Vas, Qts. W przypadku braku tych danych zaleca się zastosowanie obudowy zamkniętej o pojemności około 30-50 litrów, co zapewni przyzwoite brzmienie. Głośnik Hanssen HH 226HQ o średnicy 226 mm, mocy 140 W, skuteczności 87-93 dB i impedancji 8 Ω, jest odpowiednikiem modeli Tesla (np. Tesla ARN 226) i prawdopodobnie najlepiej sprawdzi się w obudowie zamkniętej. Wnętrze obudowy należy dobrze wytłumić materiałem tłumiącym, np. watą lub gąbką, aby zredukować fale stojące i odbicia dźwięku. Problemy z stukaniem mogą wynikać z niedostatecznego tłumienia lub przekroczenia zakresu ruchu cewki (brak danych o Xmax). Zwrotnica nie jest konieczna w subwooferze, a jej brak nie powoduje stuków. Do testowania głośnika można użyć generatora sygnału programowego, aby określić granice pracy i uniknąć uszkodzenia cewki. W przypadku niezadowalających efektów warto rozważyć zakup głośnika o lepszych parametrach, np. marki Tesla.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA