logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór głośników do subwoofera: Tesla ARN 226 czy STX GDN-32-150-8?

mbmaster 23 Gru 2005 00:34 2036 8
REKLAMA
  • #1 2108247
    mbmaster
    Poziom 11  
    Witam! Postanowilem zbudowac subwoofer do mojego pokoju i zestawu stereo. I tak wybor Padł na albo 2x Tesla ARN 226 albo jeden duzy STX GDN-32-150-8. I teraz tak bardzo bym chciał zeby byla to konstrukcja zamknieta. Mam mnostwo miejsca na subwoofer wiec obudowa moze byc tak do 80 litrow ze wskazaniem na nieco mniejsza. I teraz tak co bym chciał uzyskac:
    -w miare niski i soczysty bas i o cieplej barwie
    -szybki bas i schodzacy w miare nisko
    -spasowanie z kolumnami (JPW Millennium 910)

Wiem ze pomysl jest nieco badziewny ale funduszy brak a checi masa. Bedzie to moja pierwsza konstrukcja. Z budowa juz sie zaznajomilem ale nie mam rozwiazanych paru kwestji.
    Nieiwem jaka zwrotnice dobrac zeby subwoofer nie mial dudniacego basu.
    Czy jak bym brał np dwie tesle to podlaczyc je jak w polarisach szeregowo? Jaka zwrotnice byscie mi polecili? Czy nadaja sie te tanie z allegro? Co da lepszy dzwiek jedne duzy stx czy dwa mniejsze np alphardy?

Chwilowo bedzie to subwoofer pasywny takze zasilany bedzie z tego samego wzmacniacza(ampiltunera) JVC R-X80 (590W poboru) ale z 2 wyjscia na kolumny (w przyszlosci bedzie aktywny)

Napiszcie mi jaki wariant głosnikow byłby najlepszy dla moich oczekiwan.
    Cudow sie nie spodziewam a wybredny tez nie jestem. Budowe traktuje bardziej jako sposb na zabicie wolnego czasu i pomajsterkowania sobie w garazu.

Z gory dziekuje za pomoc w budowie pierwszej konstrukcji
  • REKLAMA
  • #2 2108388
    galernik88
    Poziom 11  
    te stxy sa tanie i dobre polecam
  • #3 2108899
    mbmaster
    Poziom 11  
    Ok Lece na Wolumen. Jak to w piatek duzego wyboru nie bedzie. Dam znac co kupiłem i bede czekal na dalsze wasze propozycje. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 2109302
    timon125
    Poziom 24  
    Ocena: 31
    stx sa tanie i nieżle graja ale mają troche mało db.obudowe proponuje min. 80l bo inaczej stacisz na efektywności basów.jak chcesz mieć naprawde niskie to lepszy jeden głośnik.jak ma być aktywny to od razu filtr niskotonowy z avt i przetwornica zbędna.
  • #5 2109336
    mbmaster
    Poziom 11  
    Witam Ponownie. Nie było tego co chialem a tesle po zawyzonych cenach. Kupiłem STX GDN/27/150/8/SS i Zwrotnice Janbo 120Hz przy 8 Ohm.

Głosnik wyglada naprade ciekawie i widze w nim wielka nadzieje. Nadal chce zbudować obudowe zamknieta. Z WinIS wychodzi mi ok 124l wiec ciut przyduzo. Zrobie jednak obudowe na 90litrow. Mam nadzieje ze Jak porzadnie to wyglusze to bedzie grało tym miekkim przyjemnym basem. Teoretycznie prz -3DB powinna oddac 31Hz. jade zaraz do castoramy po obudowe zeby mi wycieli. Macie jakies sugestie lub pomysly zanim wyjde?
  • REKLAMA
  • #6 2109818
    irek2
    Poziom 40  
    Ocena: 387
    Jak ty to symulujesz!!??
    GDN27/150/8SS w zamknietej 90litrow!!??
    Kto Ci takich glupot nagadal?
    Glosnik 10cali nie wiecej niz 50-60litrow a typowo 40-50litrow i to b-r.
  • REKLAMA
  • #7 2109947
    mbmaster
    Poziom 11  
    Cytat:
    ale mają troche mało db.obudowe proponuje min. 80l bo inaczej stacisz na efektywności basów

No i juz jest 90l :cry: Mam nadzieje ze nie bedzie źle. Zalezy mi tez na tym by bas z subwoofera nie był natretny. Chce aby tylko uzupelnial mi niskie Pasmo ktorego moje JPW nie przenosza jak bym chcial. Nie ogladam filmow no moze sporadycznie. NIe słucham Techno i innego łupałupa wiec chodzi o to zeby bas byl plynny i niekoniecznie bardzo głosny. Z tego co widze to w obudowie ok 55l i BR to pasmo jest bardzo podbite. Ok nie bardzo sie na tym znam wiec nie bede wyglaszal swoich madrosci i osmieszal sie:D Mleko sie wylalo i dalej... Wiem ze przy obudowei zamknietej barzo wazna jest szczelnosc i wygluszenie. Wygluszenie juz mam i dam go naprawde sporo ale to pozniej na sam koniec pracy. Jakos na dniach bede budowal sama skrzynie. Czy sam wikol jest wystarczajcy czy wszystkie łaczenia zasilikonowac?
  • #8 2111733
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 2111863
    mbmaster
    Poziom 11  
    Uzyje chyba watoliny albo gabki albo jedneo i drubiego naraz. Obudowa z płyty wiorowej 18mm do tego wkrety do plyt kartonowo gipsowych. Vikol juz kupilem. Na stronie DIY czytalem ze zeby sprawdzic szczelnosc obudowy nalezy powoli delikatnie wcisnac glosnik do srodka. Powinien on powoli wrocic na swa pozycje. Nie rozmiem tego mechanizmu? Ktos mi moze to wytlumaczyc? Czy niezbedna jest jakas belka usztywniajaca w srodku bo takiej zapomnialem kupic? Zobacze jak bede stal z kasa ale narazie niestety chyba tylko okleina mi zostaje bo po swietach bida. Gdzie moge dostac okleine w sklepach meblowych czy takich jak casotrama?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy wyboru głośników do subwoofera w konstrukcji zamkniętej o pojemności około 80-90 litrów, z naciskiem na uzyskanie niskiego, soczystego i ciepłego basu, kompatybilnego z kolumnami JPW Millennium 910. Rozważane są dwie opcje: dwa głośniki Tesla ARN 226 lub jeden większy STX GDN-32-150-8 (w praktyce zakupiono STX GDN/27/150/8/SS). Zalecane jest stosowanie obudowy zamkniętej o odpowiedniej pojemności (około 40-60 litrów dla 10-calowego głośnika, a nie 90 litrów, co może obniżyć efektywność). Wskazano, że dla niskich częstotliwości lepszy jest jeden większy głośnik. Do wygłuszenia obudowy proponuje się watolinę lub gąbkę oraz szczelne łączenia wykonane za pomocą wikolu i silikonu, co zapewnia odpowiednią szczelność i eliminuje dudnienie basu. Zalecane jest stosowanie zwrotnicy niskotonowej, np. Janbo 120 Hz przy 8 Ohm, aby uniknąć dudniącego basu i dopasować subwoofer do reszty systemu. Konstrukcja ma być pasywna, a filtr niskotonowy może być zastosowany w aktywnym wariancie. Autor planuje wykonać obudowę z płyty wiórowej 18 mm, łączonej wkrętami i wikolowaniem, z ewentualnym wykończeniem okleiną meblową. Poruszono także kwestie usztywnienia obudowy i testowania szczelności poprzez delikatne wciskanie głośnika do środka, co powinno powodować powolny powrót membrany do pozycji wyjściowej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA