Witam! Postanowilem zbudowac subwoofer do mojego pokoju i zestawu stereo. I tak wybor Padł na albo 2x Tesla ARN 226 albo jeden duzy STX GDN-32-150-8. I teraz tak bardzo bym chciał zeby byla to konstrukcja zamknieta. Mam mnostwo miejsca na subwoofer wiec obudowa moze byc tak do 80 litrow ze wskazaniem na nieco mniejsza. I teraz tak co bym chciał uzyskac:
-w miare niski i soczysty bas i o cieplej barwie
-szybki bas i schodzacy w miare nisko
-spasowanie z kolumnami (JPW Millennium 910)
Wiem ze pomysl jest nieco badziewny ale funduszy brak a checi masa. Bedzie to moja pierwsza konstrukcja. Z budowa juz sie zaznajomilem ale nie mam rozwiazanych paru kwestji.
Nieiwem jaka zwrotnice dobrac zeby subwoofer nie mial dudniacego basu.
Czy jak bym brał np dwie tesle to podlaczyc je jak w polarisach szeregowo? Jaka zwrotnice byscie mi polecili? Czy nadaja sie te tanie z allegro? Co da lepszy dzwiek jedne duzy stx czy dwa mniejsze np alphardy?
Chwilowo bedzie to subwoofer pasywny takze zasilany bedzie z tego samego wzmacniacza(ampiltunera) JVC R-X80 (590W poboru) ale z 2 wyjscia na kolumny (w przyszlosci bedzie aktywny)
Napiszcie mi jaki wariant głosnikow byłby najlepszy dla moich oczekiwan.
Cudow sie nie spodziewam a wybredny tez nie jestem. Budowe traktuje bardziej jako sposb na zabicie wolnego czasu i pomajsterkowania sobie w garazu.
Z gory dziekuje za pomoc w budowie pierwszej konstrukcji
-w miare niski i soczysty bas i o cieplej barwie
-szybki bas i schodzacy w miare nisko
-spasowanie z kolumnami (JPW Millennium 910)
Wiem ze pomysl jest nieco badziewny ale funduszy brak a checi masa. Bedzie to moja pierwsza konstrukcja. Z budowa juz sie zaznajomilem ale nie mam rozwiazanych paru kwestji.
Nieiwem jaka zwrotnice dobrac zeby subwoofer nie mial dudniacego basu.
Czy jak bym brał np dwie tesle to podlaczyc je jak w polarisach szeregowo? Jaka zwrotnice byscie mi polecili? Czy nadaja sie te tanie z allegro? Co da lepszy dzwiek jedne duzy stx czy dwa mniejsze np alphardy?
Chwilowo bedzie to subwoofer pasywny takze zasilany bedzie z tego samego wzmacniacza(ampiltunera) JVC R-X80 (590W poboru) ale z 2 wyjscia na kolumny (w przyszlosci bedzie aktywny)
Napiszcie mi jaki wariant głosnikow byłby najlepszy dla moich oczekiwan.
Cudow sie nie spodziewam a wybredny tez nie jestem. Budowe traktuje bardziej jako sposb na zabicie wolnego czasu i pomajsterkowania sobie w garazu.
Z gory dziekuje za pomoc w budowie pierwszej konstrukcji