logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Prądnica do wiatraka z "Silnik elektryczny na prąd stały z magnesami trwały

pilek1008 09 Lut 2012 09:18 3563 4
REKLAMA
  • #1 10517520
    pilek1008
    Poziom 2  
    Witam wszystkich,

Jestem nowy na forum i pewnie za chwilę dostanę odpowiedź że już gdzieś był podobny temat i tam powinienem się podłączyć (za taką informację też będę wdzięczny).
    Planuję zbudować małą, przydomową elektrownię wiatrową wspomaganą bateriami słonecznymi a następnie magazynować prąd w akumulatorach od elektrycznego wózka widłowego (1500Ah) i w dalszej kolejności za pomocą przetwornicy wykorzystywać energię do wspomagania ogrzewania ciepłej wody i C.O.
    Mam silnik taki jak w temacie: "Silnik elektryczny na prąd stały z magnesami trwałymi" (taki servo motor) - Producent: Wamel, Typ: K7715 (tutaj można dowiedzieć się czegoś więcej na temat tego urządzeniaAby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany Nie znalazłem więcej informacji na temat tego urządzenia a zastanawiam się czy nie użyć go do budowy mojej elektrowni wiatrowej. Urządzenie ma dużą wadę ponieważ posiada szczotki i to aż 8 sztuk. Ale z drugiej strony jest dość wydajne ponieważ kiedy ręką zakręcę lekko wałkiem to żarówka 12V zaświeca prawie pełną mocą a kiedy użyłem starego paska klinowego do obrotu wałkiem wspomniana żarówka natychmiast się przepala. Silnik ten widać że nie był intensywnie wykorzystywany.

Moje pytania są następujące:
    1. Czy w ogóle warto użyć takiego silnika jako prądnicę do elektrowni wiatrowej (może ktoś już zajmował się podobnymi rozwiązaniami)?
    2. Jakiej średnicy śmigieł musiałbym użyć żeby wykorzystać w pełni prądnicę z mojego silnika (nie znam mocy jaką mogłaby wytwarzać ta prądnica)?
    3. Jakich i jakiej mocy urządzeń musiałbym użyć żeby móc wykorzystać prąd z elektrowni wiatrowej i paneli słonecznych i następnie:
    a) ładować akumulatory,
    b) bezpośrednio podłączyć prądnicę z grzałkami.

Za wszelkiego rodzaju informację będę bardzo wdzięczny.
  • REKLAMA
  • #2 10518347
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1607
    Postępowanie przy budowie elektrowni wiatrowej jest wielokrotnie opisywane i rzeczywiście otrzymasz linka:Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Do obliczenia wiatraka pomocny jest programAby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    Musisz znać mapę wiatrów twojego regionu aby dobrać wiatrak.
    Wszystko masz opisane w linkach.
  • REKLAMA
  • #3 10518441
    pilek1008
    Poziom 2  
    Dziękuję za informację.
    No dobrze, ale co z samym podejściem do mojego silnika jako prądnica? Czy ktoś już kiedyś z szanownych koleżanek i kolegów wykorzystywał silnik na prąd stały z magnesami trwałymi i szczotkami do budowy swojej elektrowni wiatrowej? Czy ma ktoś jakieś doświadczenia i może podpowiedzieć wady, zalety i swoje obserwacje dotyczące tego rozwiązania?

A tak na marginesie to bardzo ciekawa stronkaAby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany (dzięki kindlar).
    Zna ktoś może jeszcze inne miejsca gdzie można kupić gotowe elementy do budowy prądnicy amerykanki?
  • REKLAMA
  • #4 10533455
    pilek1008
    Poziom 2  
    Wczoraj zrobiłem kilka testów mojej kandydatce na prądnicę (chodzi o servo motor).
    Podłączyłem ją do wiertarki stołowej która ma możliwość zmiany obrotów.
    Moje obserwacje:
    1. Przy ok 300-350 obrotach prądnica produkowała ok 38V napięcia.
    2. Przy ok 600-650 obrotach prądnica produkowała ok 72V napięcia.
    3. Przy ok 300-3500 obrotach grzałka 2000W rozgrzała się w ciągu ok 2 minut do stanu w którym nie można było jej utrzymać gołą ręką (przez rękawiczkę też było ciepło ale dało się wytrzymać).

W związku z tym mam pytania:
    1. Ponawiam zapytanie czy ktoś już wykorzystywał kiedyś servo motor jako prądnicę do elektrowni wiatrowej i jakie ma spostrzeżenia?
    2. Co muszę zrobić (jakiego urządzenia użyć, jakiej mocy i na jakie napięcie), żeby móc ładować akumulatory już przy najmniejszych obrotach prądnicy? Czy może ktoś wskazać konkretny produkt np. z allegro albo zaproponować wykonanie czegoś takiego? Przypominam ze prądnica produkuje prąd stały.
  • #5 10534439
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4785
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
REKLAMA