logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odblokowanie mnożnika na Athlon 1000 - które mostki przeciąć?

Sivy 27 Lut 2003 18:04 3224 11
REKLAMA
  • #1 111405
    Sivy
    Poziom 12  
    Mam procesor Athlon 1000 ma on magistrale 100 i mnożnik 10 niestety płyta główna źle rozpoznała mnożnik (7,5), a regulacje nie działa. Regulacje tą można odblokować przez pocięcje mostków na procesorze. Czy ktoś wie które mosty poprzecinać oraz jak to zrobić by nie uszkodzić procesora :?:
  • REKLAMA
  • #3 111705
    Richi
    Poziom 39  
    Ocena: 143
    Jezeli istnieje blad w ropoznaniu wlasciwego mnoznika to najczesciej aktualizacja BIOSu pomaga. Co do "Otwarcia" AMD to nie ma specjalnych problemow, jedynie BIOS musi funkcje Mnoznika tez posiadac lub na plycie musza sie znajdowac Jumpery do zmimany mnoznika.
    U mnie Duron 700 chodzi na 1000 bez problemu ale musialem troche zwiekrzyc napiecie na procku z 1.65 na 1,75. Chodzi juz od 1,5 roku.
  • REKLAMA
  • #4 111774
    ceder
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Moze sie myle, ale Athlon 1000 chodzi wlasnie na mnozniku 7,5 i magistrali 133Mhz.
  • REKLAMA
  • #5 112047
    Sivy
    Poziom 12  
    do Richi

Aktualizacja BIOSu nie pomaga nadal jest 7,5. W biosie nie ma mozliwosci zmiany mnoznika a jumpery na plycie nie dzialaja. Moja plyta to Soltek SL75DRV.
  • #6 112113
    Yoshi_80
    Poziom 21  
    Ocena: 9
    Zasadniczo mnożnik na Athlonach odblokowuje się łączać wszystkie mostki L1. Jako ,że masz athlona TB powinien ci się udać stary naprostszy trick z ołowkiem. Mi duron chodził bez problemu rok czasu na mnożniku odblokownym za pomocą ołowka ,chodziłby dalej ale chwilowo leży sobie w pudełeczku i czeka na jakiegoś kupca :). Mozna również połączyć za pomocą lakieru przewodzącego prąd (z dodatkiem srebra lub miedzi) ale czasem nie jest to takie proste. Najlepiej zastosować lakier dwuskałdnikowy ,gdyż jednoskładnikowy którym ja próbowałem łaczyć mostki był na bazie acetonu i schnąl w mgnieniu oka nim mi się udało poprowadzić ścierzkę.

Jeżeli chodzi o przecinanie mostków ... można to zrobić żyletka lub jakimś ostrym nożem ale jest to mozolna robota. Ostatnio powstał nowy patent. Mostków się nie przecina ale przepala prądem. Należy wziaść zasilacz o dość duzej wydajności prądowej (ok 1 A) i za pomocą elektrod zrobić zwarcie na mostku. Przepali się on natychmiast.
    Mogę polecić tę metodę gdyż sam przepalałem mostki na swoim athlonie 1700 i wszystko przebiegło bez problemów.

A po co przecinać mostki ??A po to ,że za pomoca mastków L3 można ustawić sobie na stałe inny mnożnik. Można róznież zwiększyć nbapięcie jeżeli płyta nie oferuje takiej możliwości (chyba mostek L11) .
  • #7 112355
    Sivy
    Poziom 12  
    Dzięki Yoshi_80 zobacze co mi wyjdzie z olowkiem, ale co do przepalania mostkow zasilaczem to nie byl bym taki pewien duzy prad nie uszkadzi mi procka :?:
  • REKLAMA
  • #8 112546
    Yoshi_80
    Poziom 21  
    Też miałem pewne obawy. Na początku bawilem się bateryjką ,później zasilaczmi od komórki ,ale była kiszka. Tu trzeba porządnego prądu. Wziąłem więc zasilacz od switha (7.5 V , 1 A ) ,mała iskra i po krzyku ,mostek przepalony. Słyszałem ,że inni stosowali zasilacze od walkmana lub 5 V ze satrego zasilacza AT ,też z powodzeniem.
  • #9 113361
    Richi
    Poziom 39  
    Ocena: 143
    Oczywiscie ze jupery nie beda dzialac gdyz procek nie jest odblokowany. Ja tak samo mam mojego odblokowanego za pomoca olowka i przestawienia jumperow. Jezeli masz mnoznik 7,5 na stale to oznacza ze mialbys Athlona C z magistarla 133MHz. Athlony B mialy magistrale 100MHz i dla tego mnoznik 10. Jezeli tak jest to mozesz sprobowac go na mnozniku 12 przy 100MHz FSB i powinien isc, gdyz procki C byly technologicznie lepiej skonstruowane jak B.Metode odblokowania podal ci kolega Yoshi_80.
  • #10 113468
    djHaki
    Poziom 12  
    olowek tylko miekki
    mostki L1
    lupa
    checi
  • #11 113699
    Yoshi_80
    Poziom 21  
    Moge jeszcze dodać ,że znakomicie wychodzi odblokowanie ołowkiem jeżeli się zamalowuje mostki od linijki. Nie ma możliwości zamalowania z poprzednim mostkiem .Jak coś takiego sie stanie lub jeżeli nie połaczysz któregoś mostka procesor zwykle się nie uruchamia.
    Ja zastosowałem ołowek 2B. Udało się za pierwszym podejściem.
  • #12 113879
    r00cky
    Poziom 16  
    Jak chcesz cos krecic to lepiej zrob to magistrala na mnozniku mozna sie latwo przejechac. Zreszta stosowanie przetaktowania przez magistrale powoduje wzrost wydajnosci wszystkich komponetow w kompie. A zreszta najlepiej wejdz na jakis serwis overclockingowy

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy procesora Athlon 1000, który ma magistralę 100 MHz i mnożnik 10, lecz płyta główna Soltek SL75DRV błędnie rozpoznaje mnożnik jako 7,5 i nie pozwala na jego regulację w BIOS-ie ani za pomocą jumperów. Aktualizacja BIOS-u nie rozwiązuje problemu. Odblokowanie mnożnika na procesorach Athlon polega na łączeniu mostków L1, co można wykonać za pomocą miękkiego ołówka (np. 2B) lub lakieru przewodzącego prąd. Alternatywnie mostki można przeciąć żyletką lub ostrym nożem, choć jest to pracochłonne. Nowoczesną metodą jest przepalanie mostków prądem około 1 A z zasilacza o odpowiednim napięciu (np. 7,5 V), co natychmiast je usuwa, jednak wymaga ostrożności, by nie uszkodzić procesora. Po odblokowaniu mnożnika można go zmieniać za pomocą jumperów na płycie. Warto zwrócić uwagę, że Athlony z mnożnikiem 7,5 zwykle mają magistralę 133 MHz (wersja C), a te z mnożnikiem 10 – magistralę 100 MHz (wersja B). Przetaktowanie przez mnożnik jest bezpieczniejsze niż przez magistralę, która wpływa na inne komponenty.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA