logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zwiększyć mnożnik w Soltek SL-75KAV z Athlon XP 1700+? BIOS i ustawienia FSB

Mleczyk89 30 Gru 2005 01:59 4298 5
REKLAMA
  • #1 2129139
    Mleczyk89
    Poziom 34  
    Ocena: 263
    Witam i z góry przepraszam ze zaczynam nowy temat bo pewnie to juz było ale nie mogę znaleźć. Mam płytę główną i procesor(deuflat 1463 MHz) jak w temacie.Czy jest jakiś sposób aby podnieść mnożnik więcej niż pozwala na to bios, a dokładniej regulacja na sithach czy jak to tam sie nazywa.Jestem teraz ograniczony do 12.5 . Chciałbym mieć troszkę szerszy zakres regulacji.Czy aktualizacja biosu pomoże ?Aktualnie procesor pracuje na ustawieniach 12.5x133 (1662.5 MHz)przy deuflatowym napięciu.Zapas mocy mam gdyż zasilacz którego używam to chiftec 420Wat.Po zabawie FSB i podniesieniu o 10MHz bios nie wstaje.Wyskakuje "error award bios"i prosi o dyskietkę.Pamięci (256 Mb)pracują teraz tak Cl-3, RCD-3, RP-3, RAS-6.Z góry dziękuje za wyrozumiałość
  • REKLAMA
  • #2 2129956
    coal_chember
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 16
    Jeśli masz odblokowany mnożnik, to możesz użyć programu CrystalCPUID. Lub zrobić drut-mod na mnożnik.
    http://crystalmark.info/download/download.cgi?file=CrystalCPUID

Jeśli nie masz odblokowanego to możesz go doblokować. Poprzez zamalowanie mostków na L1. Jak się maluje masz w AMD Mobil -mod-.
  • REKLAMA
  • #3 2130483
    Mleczyk89
    Poziom 34  
    Mnożnik mam odblokowany tzn nie wiem do końca jeśli mogę go zmieniać z pozycji płyty głównej(swithami) to znaczy ze jest odblokowany.Prosiłbym o parę podpowiedzi jak zmienić mnożnik tym programem który wystawił "coal_chember" bo nie mogę sie doszukać. Nie chciałbym robić drut moda ani nic w tym stylu bo moja ingerencja w procesor lub w gniazdo procesora zakończyła by sie niepowodzeniem.
  • REKLAMA
  • #4 2132710
    coal_chember
    Sorrki sprawdziłem jednak nie można tym programem zmieniać mnożnika z windy, jedynie daje on nam taką możliwość w wersjach mobilnych.
    Jak tylko zrobie mod L1 na Athlonie to dam znać jakim programem można zmienić mnożnik. Chociaż też tego nie jestem pewien czy z pod windy można zmieniać(FSB napewno można), kurde musze jak najszybciej zrobić tego athlona i odświerzyć swoją baze wiedzy.

Kurde dlaczego ja byłem pewien że ty się o program pytasz, musze się wyspać w końcu.

A coś mi z tym biosem dziwne, weź go update.
    Co do mnożnika to drut mod, lub jakiś bios z innego źródłeka(ciężko będzie).
  • REKLAMA
  • #5 2132759
    Mleczyk89
    Poziom 34  
    Właśnie czy ktoś mógłby mi polecić jakiś biosik pod tą płytę główną. Czy można z tego coś jeszcze wyciągnąć?Czy połączenie jakiegoś mostka na procesorze by cos dało czy tym, modelu jest coś jeszcze do odblokowania??
  • #6 2132798
    coal_chember
    Połączyć i rozciąć zawsze coś można :). Jak ja lubie mody Lx. Pozatym łatwiej jest zrobić drut moda. Niż jakiego kolwiek L moda, wiem z doświadczenia.

Co do biosu to tu masz najnowszy: http://www.soltek.com.tw/soltek/download/download_all.php
    tylko wybierz swoja płytkę.

A czy byś mógł napisać serie swojego proca, oznaczenia z procka umieszczone na laminacie lub jądrze procesora to naprawdę może dużo pomóc.
    jak napiszesz seriie to w tedy będziemy myśleć, co łączyć jakie drut modziki robić.

A tym czasem Szczęśliwego Nowego Roku.
REKLAMA