logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kalibracja sondy oscyloskopu C1-112A - jak to zrobić?

prociomen007 09 Lut 2012 16:22 8739 8
REKLAMA
  • #1 10519174
    prociomen007
    Poziom 18  
    Ocena: 30
    Witam, od niedawna posiadam wyżej wymieniony oscyloskop. Jestem początkującym elektronikiem i z podobnego typu sprzętem nie miałem za wiele do czynienia. Panel przedni wygląda jak na zdjęciu:

1. Jak wykalibrować sondę? Kiedy przekręcę gałkę "V" w pozycję oznaczoną trójkątem na ekranie dostaję przebieg prostokątny. Rozumiem że to jest wzorzec. Gdzie należy dotknąć sodą aby ją teraz wyregulować. Jest na niej takie pokrętło na płaski śrubokręt. Reguluje się na pewno przez jego obrót tylko gdzie należy dotknąć aby tam regulować. Kiedy mam przebieg prostokątny a sonda leży na stole i będę obracać tą śrubką nic się nie dzieje. Z tego wnioskuję że należy ją do czegoś dotknąć aby przyrównać do wzorca.

2. Do czego służą niżej zaznaczone pokrętła i złącza?

3. Aby zmierzyć jaką wartość (powiedzmy baterie) przykładam do bieguna + sondę. Nic nie widać wtedy na ekranie. Dopiero kiedy drugim kablem od masy dotknę do złącza masy widać przebieg. Czy to jest normalne? Jeśli tak to czy można kupić taką wtyczkę żeby tam ładnie pasowała?

4. Czy można kupić wtyki do multimetru bo nie mam takowych. Rozumiem że złącza multimetru to to:

5. Oscyloskop ma jakieś pokrętełka na boku i górze obudowy. Czy to służy do jego regulacji?
  • REKLAMA
  • #2 10519360
    ciasteczkowypotwor
    Poziom 41  
    Ocena: 572
    Użyj opcji szukaj, temat wałkowany raz w miesiącu na forum.
  • REKLAMA
  • #3 10519429
    prociomen007
    Poziom 18  
    No za bardzo nic konkretnego nie mogę znaleźć. Najbardziej zależy mi na kalibracji tej sondy jak to zrobić.
  • REKLAMA
  • #4 10519595
    ciasteczkowypotwor
    Poziom 41  
    Proszę, instrukcja obsługi:
    Załączniki:
    • c1-112a.djvu (1.9 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 10519998
    prociomen007
    Poziom 18  
    No niestety ale instrukcja jest w języku którego nie znam. Żeby była po angielsku to no problem ale Rosyjskim nie władam. Na pewno macie doświadczenie jak kalibrować tą sąde i jest to dla was 3 minuty aby wyjaśnić.
  • REKLAMA
  • #6 10521964
    ciasteczkowypotwor
    Poziom 41  
    No wybacz, ale to jest rosyjskie urządzenie.
  • #7 11330023
    klariska
    Poziom 10  
    Witam, dołączam się do pytania, i proszę o konkretną odpowiedz, na pierwsze pytanie dotyczące kalibracji sondy. Ja też szukałam i nie mogłam nic na ten temat znaleźć...
  • #9 11334561
    sp5-4013
    Poziom 16  
    Ocena: 21
    Przed kalibracją ,sprawdź zasilacz czyli wymień wszystkie rosyjskie kondensatory elektrolitycznej(kula u nogi tych oscyloskopów).Jak to sprawdzisz, poprawisz kalibracja pójdzie gładko.
    A resztę wyłożył b/rzeczowo i przystępnie kolega ciasteczkowypotwor.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje informacji na temat kalibracji sondy oscyloskopu C1-112A, z którym ma niewielkie doświadczenie. Zadaje pytania dotyczące regulacji sondy oraz funkcji pokręteł i złączy. Odpowiedzi na forum sugerują, aby sprawdzić instrukcję obsługi, jednak użytkownik nie zna języka rosyjskiego, w którym jest dostępna. Inni uczestnicy dyskusji podkreślają, że przed kalibracją warto wymienić kondensatory elektrolityczne, co może ułatwić proces kalibracji. Wskazówki dotyczące kalibracji nie są jednak szczegółowo opisane.
REKLAMA