Witam.
Posiadam laptopa Acer extensa 5220, z procesorem 1,8 ghz.
Chciałem wsadzić tu jakiś szybszy procesor, najlepiej dwurdzeniowy.
Rozkręciłem laptopa i na podstawce napisany jest socket mPGA479M.
Sprawdziłem w necie, ale jest to bardzo zagmatwane...
Sprawdziłem na wikipedii i otrzymałem dwie sprzeczne ze sobą informacje:
źródło
oraz:
źródło
Ostatecznie nie wiem, jaki procesor mogę tu wsadzić a jakiego nie mogę...
Wkleję jeszcze screeny z CPU-Z i zdjęcie podstawki.
Proszę o pomoc.
Z góry dziękuję
Posiadam laptopa Acer extensa 5220, z procesorem 1,8 ghz.
Chciałem wsadzić tu jakiś szybszy procesor, najlepiej dwurdzeniowy.
Rozkręciłem laptopa i na podstawce napisany jest socket mPGA479M.
Sprawdziłem w necie, ale jest to bardzo zagmatwane...
Sprawdziłem na wikipedii i otrzymałem dwie sprzeczne ze sobą informacje:
Cytat:Socket 479 – gniazdo dla procesorów Intel Pentium M oraz Celeron M. Zwykle używane w komputerach przenośnych, ale także używane przez niektóre procesory Pentium III w komputerach stacjonarnych. Oficjalna nazwa tego gniazda nadana przez firmę Intel to mFCPGA i mPGA479M. Socket 479 posiada 479 pinów, ale procesory Pentium M dla tego gniazda posiadają 478 pinów.
Istnieją trzy wersje tego gniazda elektronicznie niekompatybilne, ale wizualnie identyczne:
-dla Pentium III-M (wydana w 2001 roku),
-dla Pentium M oraz Celeron M 3xx (najpopularniejsza wersja gniazda, wydana w roku 2003),
-wersja kompatybilna z Socket M dla procesorów Intel Core, Core 2, Celeron M 4xx i 5xx."
źródło
oraz:
Cytat:"Socket M (Micro-FCPGA) jest gniazdem procesora którego produkcję rozpoczął Intel w 2006 roku dla mobilnej serii procesorów Intel Core. Był to slot używany do wszystkich procesorów typu Intel Core, jak i również do procesorów Intel Xeon o nazwie kodowej "Sossaman". Ten typ gniazda był również gniazdem pierwszej generacji mobilnych procesorów Intel Core 2 Duo pracujących na rdzeniu Merom oznaczanych jako T5x00 lub T7x00. W roku 2007 gniazdo zostało zastąpione przez Socket P(Santa Rosa).
Kompatybilność[edytuj]
Chociaż slot wydaje się prawie identyczny jak pozostałe, nie jest kompatybilny ze starszą mobilną wersją o nazwie Socket 479, jak i również z wersją przeznaczoną do komputerów stacjonarnych Socket 478, oraz nową wersją gniazda procesorów mobilnych Socket P."
źródło
Ostatecznie nie wiem, jaki procesor mogę tu wsadzić a jakiego nie mogę...
Wkleję jeszcze screeny z CPU-Z i zdjęcie podstawki.
Proszę o pomoc.
Z góry dziękuję