logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki dwurdzeniowy procesor do Acer Extensa 5220 z socketem mPGA479M?

albociano 09 Lut 2012 22:30 10387 6
REKLAMA
  • #1 10521541
    albociano
    Poziom 2  
    Witam.
    Posiadam laptopa Acer extensa 5220, z procesorem 1,8 ghz.
    Chciałem wsadzić tu jakiś szybszy procesor, najlepiej dwurdzeniowy.
    Rozkręciłem laptopa i na podstawce napisany jest socket mPGA479M.
    Sprawdziłem w necie, ale jest to bardzo zagmatwane...
    Sprawdziłem na wikipedii i otrzymałem dwie sprzeczne ze sobą informacje:

Cytat:
    Socket 479 – gniazdo dla procesorów Intel Pentium M oraz Celeron M. Zwykle używane w komputerach przenośnych, ale także używane przez niektóre procesory Pentium III w komputerach stacjonarnych. Oficjalna nazwa tego gniazda nadana przez firmę Intel to mFCPGA i mPGA479M. Socket 479 posiada 479 pinów, ale procesory Pentium M dla tego gniazda posiadają 478 pinów.

Istnieją trzy wersje tego gniazda elektronicznie niekompatybilne, ale wizualnie identyczne:

-dla Pentium III-M (wydana w 2001 roku),
    -dla Pentium M oraz Celeron M 3xx (najpopularniejsza wersja gniazda, wydana w roku 2003),
    -wersja kompatybilna z Socket M dla procesorów Intel Core, Core 2, Celeron M 4xx i 5xx."

źródło

oraz:

Cytat:
    "Socket M (Micro-FCPGA) jest gniazdem procesora którego produkcję rozpoczął Intel w 2006 roku dla mobilnej serii procesorów Intel Core. Był to slot używany do wszystkich procesorów typu Intel Core, jak i również do procesorów Intel Xeon o nazwie kodowej "Sossaman". Ten typ gniazda był również gniazdem pierwszej generacji mobilnych procesorów Intel Core 2 Duo pracujących na rdzeniu Merom oznaczanych jako T5x00 lub T7x00. W roku 2007 gniazdo zostało zastąpione przez Socket P(Santa Rosa).
    Kompatybilność[edytuj]

Chociaż slot wydaje się prawie identyczny jak pozostałe, nie jest kompatybilny ze starszą mobilną wersją o nazwie Socket 479, jak i również z wersją przeznaczoną do komputerów stacjonarnych Socket 478, oraz nową wersją gniazda procesorów mobilnych Socket P."

źródło

Ostatecznie nie wiem, jaki procesor mogę tu wsadzić a jakiego nie mogę...
    Wkleję jeszcze screeny z CPU-Z i zdjęcie podstawki.
    Jaki dwurdzeniowy procesor do Acer Extensa 5220 z socketem mPGA479M? Jaki dwurdzeniowy procesor do Acer Extensa 5220 z socketem mPGA479M? Jaki dwurdzeniowy procesor do Acer Extensa 5220 z socketem mPGA479M? Jaki dwurdzeniowy procesor do Acer Extensa 5220 z socketem mPGA479M?

Proszę o pomoc.
    Z góry dziękuję ;)
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 10522820
    albociano
    Poziom 2  
    jakbym był pewien pod jaką podstawkę mam kupować procesor było by mi łatwiej ;)) socket P, M czy socket 479 ?
  • #5 10525118
    darnok44
    Poziom 23  
    Ocena: 17
    Druga wypowiedź w podanym przeze mnie linku:
    "posiadasz socket P, nie socket M.
    chipset 965 to socket P
    chipset 945 to socket M ".
  • REKLAMA
  • #6 10542395
    djasek
    Poziom 24  
    Ocena: 44
    Na pewno zadziałają : T5800, T7300, T7500, T7700

To z tych wyższych T2xxx, DualCore i CoreDuo nie wymieniam, bo słaby temat. Jak chcesz upgrade to zainwestuj w te powyżej. Nie wiem jak z obsługą 45nm czyli np. T8100, ale w teorii powinno działać.

Pozdrawiam
  • #7 13353279
    kys
    Poziom 12  
    Temat wielokrotnie podejmowany na łamach elektrony, dobór procesora i czy konkretny model uruchomi się na Extensie 5220.
    Piszę z pokrewnym problemem, który dotyczy pracy już na nowym dwurdzeniowym procesorze. Wielokrotnie osoby zmieniające procesor zachwalały pracę chłodzenia, które z racji mniejszego wydzielania ciepła ze rdzenia pracowało z mniejszą częstotliwością. U siebie tego nie uświadczyłem i próbuję znaleźć rozwiązanie.
    Dzieje się tak z procesorem T8100, 2.1 GHz, L2 cache 3 MB, FSB 800 MHz, Litografia 45 nm.
    Pomiary temperatury różnymi programami wskazują mi bardzo niską temperaturę, bo przy otwartej przeglądarce i ogólnie pracy w środowisku Windowsa nie przekracza 30*C. Mimo tego wentylatorek nieustannie się kręci, a jak pamiętam przy starym Celeronie po spadku do 48*C chłodzenie robiło sobie już przerwę.
    Odpaliłem kolejny program Speedfan, w którym mam więcej pomiarów temperatury niż sam procesor, i widzę tam dwie wartości, Temp1 oraz Temp2 które zawsze są znacznie wyższe od temperatury procesora. Mój domysł, że są to wartości z chipsetu i być może układu graficznego, przy nieobciążonej pracy temp. nie spada poniżej 42*C, zaś obciążenie powoduje wzrost tej temperatury nawet powyżej 60*C a rdzenie w porywach 50*C

Pytanie czy ktoś z takim procesorem lub innym z FBS 800 miałby ochotę zobaczyć jak u niego program Speedfan rejestruje te temperatury?
    Czy to że teraz wszystko pracuje na wyższych obrotach z powodu wysokiej wartości szyny skutkuje tym że chipset się grzeje a nie ma najlepszego chłodzenia jak procesor?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada laptopa Acer Extensa 5220 z procesorem 1,8 GHz i poszukuje szybszego, dwurdzeniowego procesora do wymiany. Wątpliwości dotyczące kompatybilności procesorów wynikają z niejasności dotyczących socketu, który według jednych źródeł to socket P, a według innych socket M. Użytkownicy sugerują, że procesory T5800, T7300, T7500 i T7700 powinny działać w tym modelu. Istnieją również pytania o obsługę procesorów 45nm, takich jak T8100. W dyskusji poruszono również kwestie związane z wydajnością chłodzenia po wymianie procesora.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA