logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć silnik Selni U2.45.01.M23R z pralki Mastercook do 230V?

MichałPe 10 Lut 2012 04:19 4071 6
  • #1 10522232
    MichałPe
    Poziom 2  
    Witam wszystkich, mam prośbę do mądrzejszy ode mnie w tym temacie, otóż posiadam silnik jak w temacie, wyjęty został z pralki mastercook, dodatkowe info z tabliczki:
    Classe F
    230V-50Hz
    260W-5A
    600 RPM
    Ref SAV 5519100
    chciałbym podłączyć go pod 230, z silnika wychodzą następujące kable
    2 żółte, niebieski, biały, czerwony, pomarańczowy, czarny i uziemienie. Do tego jest niepodłączony kondensator(?) widoczny na zdjęciach. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie. Pozdrawiam!

Załączniki skasowałem. Zapoznaj się z ogłoszeniami w dziale i zamieść zdjęcia zgodnie z tamtejszymi wskazówkami. [Łukasz]
  • #2 10524991
    Adik C
    Poziom 25  
    Ocena: 131
    Komutatorowy silnik możesz podłączyć w następujący sposób sprawdź które przewody wychodzą z stojana (uzwojeń) a które idą od szczotek, następnie obojętnie który kabel z stojana łączysz z dowolną szczotką, na pozostałe 2 podajesz napięcie,jeśli będziesz chciał zamienić obroty to zamień miejscami przewody z stojana ww.połączeniu, prościej nie potrafię opisać, pozdrawiam.
  • #3 10525274
    MichałPe
    Poziom 2  
    Dziękuję bardzo za odzew! Natomiast mam jeszcze jedno pytanie, czytałem w podobnych tematach że silniki takie bez specjalnej regulacji obrotów mogą się najzwyczajniej rozpaść ponieważ zbyt mocno się rozpędzą bez obciążenie, zasadniczo silnik ten ma tylko 600 rpm z tego co podaje producent, myślałem żeby go wykorzystać do zrobienia szlifierki, co o tym sądzicie?
  • #4 10525308
    Adik C
    Poziom 25  
    Ten silnik według mnie ma min 10.000 obr na min :D , nie rozpadnie się na pewno, mimo tych wysokich obrotów, pozdrawiam.
  • #5 10525345
    MichałPe
    Poziom 2  
    a nie przeszkadza to że pomijam zupełnie teraz ten filtr przeciwzakłóceniowy i uziemienie?
  • #6 10525374
    Adik C
    Poziom 25  
    Jeśli ci bardzo zależy to podłącz go przez ten filtr,aczkolwiek nic się nie stanie jeśli puścisz silnik bez niego, pozdrawiam.
  • #7 10525377
    MichałPe
    Poziom 2  
    dzięki bardzo za te informacje, pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje pomocy w podłączeniu silnika Selni U2.45.01.M23R, wyjętego z pralki Mastercook, do zasilania 230V. Silnik ma parametry: 230V-50Hz, 260W, 5A, 600 RPM. W odpowiedziach zasugerowano, aby podłączyć kable silnika, łącząc jeden z przewodów stojana z dowolną szczotką, a pozostałe dwa podłączyć do zasilania. Użytkownik obawia się, że silnik może się uszkodzić przy braku obciążenia, jednak inni uczestnicy dyskusji zapewniają, że nie powinno to stanowić problemu. Zasugerowano również, że można podłączyć silnik przez filtr przeciwzakłóceniowy, ale nie jest to konieczne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA