logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie pod sieć 230V silnika z pralki Mastercook

Arro90ta 14 Paź 2015 17:48 5301 7
REKLAMA
  • #1 15067034
    Arro90ta
    Poziom 16  
    Ocena: 9
    Witam,

Wiem, że podobne tematy na forum się już pojawiały, ale nie umiem dokładnie zlokalizować, żeby w jakimś temacie były takie same kolory przewodów, a nie chcę pomylić...
    Silnik pralki Mastercook, dokładny model:
    SELNI
    U2.5045.01.M49R

Z kostki wychodzi mi 7 przewodów (nie liczę PE).
    Czarny, Czerwony - szczotki.
    Dwa żółte - idą chyba z wirnika... ?
    Pomarańczowy, Biały, Niebieski......
    Kochani proszę o pomoc!!!
    Póki co wiem, żeby zakupić kondensator rozruchowy 16 uF.

Ale co z czym.... nie mam pojęcia. Myślałem, że jak zapodam mu napięcie na szczotki, to coś ruszy, ale tylko poleciała moja warsztatowa B6 a silnik nic... ;]

Dzięki z góry!!!!
  • REKLAMA
  • #2 15067332
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7745
    Przecierz to jest silnik szeregowy. Żadnego kondensatora nie potrzeba. Dwa przewody, uzwojenie wirnika ( szczotki). Dwa następne, uzwojenie stojana. Pozostałe dwa to prądniczka tachometrycza. Siódmy przewód to PE. Przewody wirnika i stojana są specjalnie oddzielnie wyprowadzone, aby umożliwić zmianę kierunku obrotów.
  • REKLAMA
  • #4 15068943
    slawussj
    Poziom 34  
    Ocena: 255
    Gdybyś wstawił kilka dobrych zdjęć byłoby łatwiej Ci doradzić. Nie podłączaj tego silnika bez obciążenia, bo się rozbiegnie i rozleci. Ten silnik zadziała z 24-30Vdc i na początek tak go zasilaj. Przy niskim napięciu zasilania może pracować bez obciążenia. Jak już ustalisz połączenia, wtedy podłącz obciążenie i możesz zasilić z sieci 230VAC.
  • #5 15079291
    Arro90ta
    Poziom 16  
    Witam,

Chciałem Wam podziękować za zainteresowanie się tematem.
    Jeszcze go nie uruchamiałem, zastosuję się do Waszych porad, drodzy Forumowicze :)
    Przewód ochronny jest na 100% jako przewód nr 8.
    Macie w załączniku dokładne foty (mam nadzieję, że obcykałem go z każdej strony).
    Wg mnie:
    1) Czerwony i Czarny to szczotki;
    2) Dwa białe wchodzą do jakiejś kostki przy silniku, z czego jeden biały idzie do kostki kolejnej, z przewodem niebieskim.... ??? :)

Zabezpieczenie w postaci B6 wystaczy ?
    Proszę Was o pomoc, by wprawić go w ruch, nie musi być wirowania, mogą być wolne obroty :)

Dzięki :)
    Załączniki:
    • Silnik_pralki_Mastercook.rar (11.11 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 15079532
    gzyms68
    Poziom 18  
    Ocena: 105
    Nie patrz na kolory powinno pomóc jak nie to pisz na pw
    Załączniki:
    • Podłączenie pod sieć 230V silnika z pralki Mastercook washing_motor_3.jpg (99.12 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #8 16228521
    Arro90ta
    Poziom 16  
    Dzięki! Temat do zamknięcia.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje pomocy w podłączeniu silnika pralki Mastercook model SELNI U2.5045.01.M49R do sieci 230V. Silnik posiada 7 przewodów (bez PE), w tym czarny i czerwony (szczotki), dwa żółte (prawdopodobnie z wirnika), oraz pomarańczowy, biały i niebieski. Użytkownik planuje użycie kondensatora rozruchowego 16 uF, ale nie jest pewien, jak prawidłowo podłączyć przewody. Odpowiedzi sugerują, że silnik jest szeregowy i nie wymaga kondensatora, a także zalecają zasilanie go napięciem 24-30V DC przed podłączeniem do 230V AC. Użytkownik został również ostrzeżony przed podłączeniem silnika bez obciążenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA