logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie PC i TV który posiada tylko wejście antenowe?

ziomalll 23 Mar 2008 13:02 6049 13
REKLAMA
  • #1 4944254
    ziomalll
    Poziom 10  
    Więc tak mam strasznie stary telewizor który posiada tylko wejście antenowe.
    Chcę oglądać filmy z PC na TV w załączniku dodaję zdjęcia kabli które posiadam.
    Moja karta graficzna to: Ati radeon hd 2900 pro
    I z góry mówię że nie znam sie zbytnio i proszę o pomoc jak dla blondynki :P.
    Podłączenie PC i TV który posiada tylko wejście antenowe?Podłączenie PC i TV który posiada tylko wejście antenowe?
    Moderowany przez TONI_2003:

Proszę przeczytać i stosować...
    Ogłoszenie: Wklejanie zdjęć.

• REKLAMA
  • #2 4944389
    sisko
    Poziom 34  
    Ocena: 527
    Najprościej - to wymontować modulator (patrz foto) z jakiegoś starego magnetowidu lub tunera tv sat, podłączyć do modulatora sygnał audio i wideo z karty graficznej oraz zasilanie modulatora i gotowe.
  • REKLAMA
  • #3 4946422
    kamloot
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    Witam chcesz pomocy ale nie za darmo, "prowizja" , podłącz to przez video najlepiej takie z modulatorem i po sprawie, dlaczego zaraz rozbierac . pozdrawiam
  • #4 4946587
    ziomalll
    Poziom 10  
    No posiadam takie stare Video jego wyjścia opisuje na dole jaki kolor kabelka do czego podłączyć bo wiem na pewno ze będę używał tego kabelka S-video który rozchodzi się na niebieski, czerwony i zielony. Załączam schemat wejść w moim Video.
  • REKLAMA
  • #5 4946738
    sisko
    Poziom 34  
    Fakt trochę się zapędziłem, mając na uwadze gabaryty i pobór prądu dodatkowego sprzętu.

Do wejścia IN VIDEO w magnetowidzie musisz podłączyć sygnał composite video a do wejścia IN AUDIO dźwięk z karty muzycznej chyba że telewizor jest ustawiony gdzieś blisko komputera i dźwięk będzie wydobywał się z głośników komputerowych. Gniazdo RF OUT do gniazda antenowego w TV. Włączamy telewizor i magnetowid (test signal -> on) i dostrajamy tv. Gdy już mamy wszystko ustawione (test signal przełączamy na off) i magnetowid należy ustawić na odbiór sygnału z wejścia Video.

Uwaga. Nie wiem jaka karta graficzna jest zainstalowana w komputerze. Trzeba sprawdzić w instrukcji karty graficznej, które wyjście to composite video.
  • #6 4947164
    ziomalll
    Poziom 10  
    Lecz wejścia w mojej karcie wygladają tak:

a w instrukcji jest napisane całkowicie co innego:

• #7 4947257
    kamloot
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    KOLEGO ...WITAM nie widac drugiego końca tych przewodów z chincz , czy one mają S-video ? jeżeli tak to masz problem załatwiony , tylko długośc może byc problemem , rysunek połączenia jaki podałes jest prawidłowy i pokazuje jak należy podłączyc pod telewizor ,kompozyt to AUDIO z kompa , które wkładasz do AUDIO IN w magnetowidzie , ten przewód to z jednej strony JACK z drugiej chincz . pozdrawiam
  • #8 4947476
    ziomalll
    Poziom 10  
    No ja mam te kable S-video ale tam jest napisane że moja karta ta u góry. Wejścia w niej to wejścia 2x do monitora i raz S-video a te na dole to instrukcja która nie zgadza sie z karta graficzna. W posiadaniu mam 2 x kabel zakończony S-video jeden z nich rozchodzi sie na dwa Chincze i na dwa podobne do tego S-video (żeńskie) a drugi S-video rozchodzi sie na trzy chincze czerwony zielony i niebieski.

• #9 4947526
    sisko
    Poziom 34  
    kamloot napisał:
    ...,kompozyt to AUDIO z kompa...

"kompozyt" to sygnał video nie audio.
    kamloot napisał:
    ...,które wkładasz do AUDIO IN w magnetowidzie , ten przewód to z jednej strony JACK z drugiej chincz

dźwięk możesz podłączyć kabelkiem ( drugi od prawej) z wyjścia karty dźwiękowej do wejścia IN AUDIO ale jak wcześniej wspomniałem jeżeli komputer będzie blisko komputera to można słuchać muzyki z głośników komputerowych i nie trzeba będzie wtedy tego kabelka podłączać.
    Jeżeli są to kable które były na wyposażeniu karty graficznej (trzeci i czwarty od prawej) to najprawdopodobniej chinch koloru niebieskiego jest wyjściem composite video.A jak nie to to pierwszy od lewej i podłączyć pod chich.
    Trzeba podłączać i próbować.
  • #10 4947694
    ziomalll
    Poziom 10  
    Podłączam tak jak trzeba i głucho może coś nie tak z tym wideo niby tam sie pokazuje czarny ekran tak jakby czuł jakiś sygnał może trzeba coś ustawić na wideo lub PC dźwięk idzie ale obrazu niema
  • REKLAMA
  • #11 4947763
    sisko
    Poziom 34  
    To być może trzeba sprawdzić ustawienia wyjścia video w właściwościach ekranu. Prawy przycisk myszy na pulpicie -> zakładka właściwości -> ustawienia -> zaawansowane - tam powinna być zakładka od ustawień wyjścia wideo karty ATI. Magnetowid musu być ustawiony na odbiór sygnału z wejścia Video. Próbować podłączać pod wszystkie chinch ( zielony, czerwony, niebieski) do wejścia video In.
  • #12 4947802
    ziomalll
    Poziom 10  
    Próbowałem każdy kabel po kolei ale nic nie czuje a słyszałem o włączeniu jakiegoś tam "klonowania" może to muszę włączyć ale nie wiem gdzie...
  • #13 4947971
    sisko
    Poziom 34  
    Prawy przycisk myszy na pulpicie -> zakładka właściwości -> ustawienia -> zaawansowane - tam powinna być zakładka od ustawień wyjścia wideo karty ATI. Tam wszystko powinno być. Klonowanie i innne parametry karty graficznej.
  • #14 4948107
    ziomalll
    Poziom 10  
    Właśnie tam nie było mowy o tym wszedłem w właściwości i jak są ekrany 1 i 2 to ten nieczynny czyli u mnie "2" prawym klawiszem i zaznaczyłem jako dołączony w tym przypadku mogę pracować na komputerze i zarazem oglądać film na TV chociaż wolałbym na obu widzieć to samo w każdym przypadku są wady i zalety dzięki za pomoc Misja zakończona:)

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz starego telewizora z wejściem antenowym chce podłączyć komputer PC z kartą graficzną ATI Radeon HD 2900 Pro, aby oglądać filmy na TV. Dysponuje kablami S-video oraz różnymi przewodami zakończonymi złączami chinch (RCA). Propozycje rozwiązania obejmują użycie modulatora RF, np. z magnetowidu lub tunera satelitarnego, który konwertuje sygnał audio i wideo z karty graficznej na sygnał antenowy (RF) kompatybilny z wejściem TV. Sygnał composite video (wideo kompozytowe) powinien być podłączony do wejścia Video IN magnetowidu, a dźwięk do Audio IN lub bezpośrednio do głośników komputerowych, jeśli TV jest blisko PC. Konieczne jest odpowiednie ustawienie wyjścia wideo w systemie Windows (właściwości ekranu, zaawansowane ustawienia ATI) oraz w magnetowidzie (odbiór sygnału z wejścia Video). Użytkownik musiał aktywować drugi ekran (tryb klonowania lub rozszerzenia) w ustawieniach karty graficznej, aby obraz był przesyłany na TV. Problemy z brakiem obrazu wynikały z nieprawidłowego wyboru wyjścia wideo lub ustawień karty. Ostatecznie udało się uzyskać obraz na telewizorze, choć z kompromisami dotyczącymi wyświetlania na obu ekranach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA