logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wgrywanie BIOS-a płyty głównej (nic sie nie dzieje)

damian20 25 Gru 2004 12:56 13447 9
REKLAMA
  • #1 1085604
    damian20
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    witam
    wgrywalem ostatnio koledze nowy BIOS do płyty AOpen AX6BC.
    Sćiagnelem ze strony producenta paczke z wersja R.2.52 (on ma R2.41) w paczce byl plik .exe i .bin (o tej samej nazwie tylko innym rozszerzeniu) zapewne .exe to flasher wiec nagralem dwa pliki na dyskietke i poszedlem do niego
    odpalilem dyskietke startowa windowsa aby w dosie miec linie polecen i wpisalem takie cos xxxxx.exe spacja xxxxx.bin odpalilo sie okno w nim byla podana aktualna wersja BIOS-U i ta na ktora chcialem zamienic oraz pytanie na dole tabelki "czy jestem pewien y/n" wciskam "y" lub obojetnie jaki inny klawisz i spoworotem wywala mi linie polecen w dosie a bios sie nie zmienia
    czy ktos sie kiedys z takim czyms spotkal ?
    co robic zalezy mi na zmianie tego bios-a moze jakas inna metoda
    gdyby ktos chcial zerknac na te pliki to podaje strone http://english.aopen.com.tw/ sa w dziale downloads (trzeba u gory wybrac produkt, model, kategorie)
  • REKLAMA
  • #2 1085646
    ralph03
    Poziom 19  
    Ocena: 4
    Ja bym Ci radzil przeczytac instrukcje od plyt głownej.

Moze na płycie jest zworka zabezpieczająca przed zmianą biosu. Jesli tak to trzeba będzie ją przestawic na inne połozenie przed wgrywaniem biosu. A po zakonczeniu flashowania dac spowrotem.
    Poczytaj instrukcje, jesli takowej nie masz, to na stronie producenta widze, ze jest do sciagniecia. Tak wiec sciagnij przeczytaj a bedziesz wiedział czy jest ta zworka czy jej nie ma, jesli nie ma to na pewno jest opis czynnosci jakie nalezyw wykonać aby poprawnie zmienic bios.
  • #3 1085701
    damian20
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    o zworkach zabezpieczajacych nic raczej nie moglem wyczytac chyba ze cos przeoczylem ale watpie
    jest napisane w instrukcji przy opisie wgrywania nowego biosa
    "reboot the system to DOS mode without loading any memory handler (such as EMM386) or device driver. IT need around 512 kb free memory space"

czy ladowanie biosa z dyskietki startowej wybierajac opcje "bez oblusgi cd-rom" pomija wszsytkie te czynnosci opisane w tym zdaniu ? czyu jednak sa ladowane te niepotrzebne rzeczy i dlatego brakuje pamieci do wykonania operacji wgrywania biosu ?
  • REKLAMA
  • #4 1085715
    ralph03
    Poziom 19  
    Ocena: 4
    Wejdz na http://bootdisk.com/
    I sicagnij sobie: Driver Free Disk For Bios Flashing
    Jest to pliczek exe, ktory zrobic Ci dyskietke startową specjalnie do zmiany biosu.
    Dorzucisz tam tylko bios i program do zmiany biosu.
  • #5 1085828
    Zbynia
    Poziom 31  
    Ocena: 51
    gdy wgrywasz dyskietke startowa to wybierz jedynie F5 - wiersz polecen...
    inaczej masz pokopane litery i znaki na klawiaturze(co jest czasem klopotem) no i mniej pamieci..
    sam wiersz polecen wystarczy

sprawdz ta zworke a jak jej nie bedzie to zobacz czy nie masz w biosie ustawienia zabezpieczajacego przed zapisem biosu
  • #6 2000667
    wsmpw
    Poziom 18  
    Ocena: 30
    a na jakiej stronie można ściagnąć biosy do płyt głównych bo potrzebuje bo komp sie nie włacza....prosze o jak najszybsza odpowiedz.
  • REKLAMA
  • #7 2000714
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    wsmpw napisał:
    a na jakiej stronie można ściagnąć biosy do płyt głównych bo potrzebuje

a na stronie producenta płyty głównej, do której BIOS jest potrzebny.
    wsmpw napisał:
    bo komputer sie nie włacza

A skąd kolega wie, że to BIOS zawinił? A może zasilacz? A może procesor? A może dysk twardy? A może .....
  • REKLAMA
  • #8 3847585
    Zeboa
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    witajcie

do wiedzacych mialbym ja jeszcze takie pytanie uscislajace:

1. Czy do konkretnego biosu trzeba miec specjalny program pod ten bios do update'owania; czyli jesli jest to bios AWARD to misi być AWDFLASH exe? Czy tez jest to obojetne i do biosu AWARD mozna uzyc asusowego aflash.exe ?

2. Z tego co wiem, to wgranie nowego biosu (jesli sie uda) zniweczy wszelkie dzialania ewentualnego wirusa, ktory w biosie poczynil szkody. Ale tak mysle, przeciez samo wyciagniecie baterii z biosu spowoduje ustawienie wartosci domyslnych, wiec zmiany dokonane przez ewentualnego wirusa zostana przywolane do ustawiec defaultowych.

dz. za odpowiedzi
  • #9 3905676
    djjohn2000
    Poziom 11  
    Witam wszystkich czytam wasze opinie i nie był jeszcze nigdzie omawiany temat takiej płyty jak VB-601 dosyć w miare jest dobra 300Mhz nawet Carbon na nim śmiga po dowaleniu ram ale nie oto chodzi płyta ta nie posiada żadnych zabezpieczeń przed wgrywaniem biosu mam taki program jak AWDFlash czyli taki jak ma być wersje nowego biosy VB601.BIN ale po wygrywaniu skopiuje kopie orginalnego biosu i dalej nie kontynuje co mam zrobić bo zgłupiałem. Dla wyjaśnienia jestem Początkujący w aktualizowaniu Biosów zazwyczaj radziłem sobie sam nie korzystałem z forum ale teraz to zgłupiałem proszę o pomoc
  • #10 3905697
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10435
    :arrow: Zeboa
    Jak masz plyte asusa to uzywasz flashera od asusa.
    Do innych biosow award'a mozesz tez uzyc awdflash lub uniflash.
    Nie ma wirusow w biosie, chyba, ze chodzi Ci o kasujace bios jak np. czarnobyl - w takim wypadku nalezy nagrac bios przy pomocy programatora.

:arrow: djjohn2000
    Sciagnij z www.bootdisk.com obraz dyskietki do wgrywania biosu (drdflash.exe), utworz nim dyskietke, nagraj na nia awdflash najlepiej wersje 8.22a i/lub uniflash + bios i wgraj przy pomocy jednego lub drugiego.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy próby aktualizacji BIOS-u płyty głównej AOpen AX6BC z wersji R2.41 do R2.52 za pomocą pliku .exe i .bin uruchamianych z dyskietki startowej DOS. Po uruchomieniu programu do flashowania pojawia się pytanie o potwierdzenie aktualizacji, jednak po naciśnięciu klawisza proces się kończy bez zmiany BIOS-u. W dyskusji zasugerowano sprawdzenie obecności zworki zabezpieczającej przed zapisem BIOS-u na płycie głównej oraz ustawień zabezpieczeń w samym BIOS-ie. Zalecane jest użycie specjalnej dyskietki startowej do flashowania BIOS-u, np. stworzonej za pomocą narzędzia z bootdisk.com, która nie ładuje dodatkowych sterowników i zapewnia odpowiednią ilość wolnej pamięci (około 512 KB). Wskazano także, że do aktualizacji BIOS-u należy używać dedykowanych programów zgodnych z typem BIOS-u (np. AWDFlash dla BIOS-u Award). W przypadku problemów z flashowaniem można spróbować alternatywnych narzędzi takich jak uniflash. Podkreślono, że wirusy w BIOS-ie są rzadkie, a w przypadku poważnych uszkodzeń konieczne może być użycie programatora sprzętowego. Dodatkowo omówiono kwestie tworzenia dyskietki startowej z minimalnym środowiskiem DOS oraz wyłączania niepotrzebnych sterowników, aby zapewnić odpowiednie warunki do aktualizacji BIOS-u.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA