logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Elemis 5511 stp. Przy przełączaniu kanałów obraz się porusza.

remont 25 Gru 2004 22:02 1613 6
REKLAMA
  • #1 1086685
    remont
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Proszę o poradę-pojawia się usterka-przy przełączaniu z kanału na kanał,
    obojętnie czy z pilota czy ze stacjonarnej-obraz porusza się,(migota) nawet czasem wchodzi ułamek sekundy czarno biały obraz(nie zawsze)
    Nadmieniam że nie jestem elektronnikiem, ale jeżeli ktos mi coś podpowie to będe wdzięczny.
  • REKLAMA
  • #2 1086723
    krzychz
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    Witam.
    Co to znaczy, że obraz "migota"? Zmienia się geometria obrazu, czy są tylko problemy z "zaskokiem" kolorów?
  • REKLAMA
  • #3 1086978
    bemo1
    Poziom 25  
    Ocena: 18
    Pokrec PR-kiem od reg.Fazy w lewo lub w prawo odrobine.W tej chwili nie mam przed soba schematu i nie moge ci napisac konkretnie jaki to numer.
  • REKLAMA
  • #4 1087003
    tomcio
    Poziom 26  
    Ocena: 82
    Trzeba wpisać ponownie kanał do pamięci.
    Będzie ok.
  • REKLAMA
  • #5 1088029
    remont
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Witam
    Są świeta i goście... to są problemy z zaskoczeniem obrazu, program przełacza się normalnie ale ten przełączony jest "pochuśtany" sekundke zanim sie "ustoi" czasem jest nawet czarno biały kolor ale przeważnie to w kolorze.Dzieje sie też tak jak właczam tuner, to też tak mignię pare razy szybciutko i jest OK.
  • #6 1088145
    RM
    Poziom 21  
    Ocena: 12
    sprubuj bardzo delikatnie ruszyc filtrem 544 (38 MHz) moze pomoc[.]
  • #7 1089051
    krzychz
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    Chwilowy brak kolorów wynika najprawdopodobniej z braku synchronizacji obrazu. Na początek proponuję delikatną regulację potencjometrem montażowym R516 (syn.H) i ewentualnie R525 (faza H). Nie jestem do końca pewien oznaczeń, ponieważ korzystam ze schematu "Elemis 5510T"

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Elemis 5511 STP pojawia się problem z obrazem podczas przełączania kanałów – obraz migocze, czasami pojawia się ułamek sekundy czarno-biały obraz, a geometria obrazu może się chwilowo zmieniać. Problem występuje niezależnie od sposobu zmiany kanału (pilot lub panel stacjonarny) oraz przy włączaniu tunera. Przyczyną jest najprawdopodobniej brak synchronizacji obrazu. Zalecane jest delikatne dostrojenie potencjometrów regulacyjnych odpowiedzialnych za synchronizację poziomą, takich jak R516 (synchro H) i R525 (faza H). Można także spróbować delikatnie poruszyć filtr 544 (38 MHz) lub pokręcić potencjometrem regulacji fazy (reg. fazy) w celu poprawy stabilności obrazu. Alternatywnie, wpisanie kanałów do pamięci tunera na nowo może rozwiązać problem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA