logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panel dotykowy Entermedia do car pc - podłączenie do pc

werebeaver 12 Lut 2012 20:56 3784 7
  • #1 10536693
    werebeaver
    Poziom 13  
    Ocena: 10
    Witam
    Uruchomiłem ekran, który pochodzi z car pc, dlatego wydaje mi się że taki ekran powinien mieć panel dotykowy, niestety nic o tym egzemplarzu nie mogę znaleźć w sieci. Podłączyłem sygnał video z pc do gniazda na sterowniku monitorka i działa wszystko ok, zostały dwa wolne piny SDA SCL, jeśli jest to sygnał ekranu dotykowego to w jaki sposób podłączyć go do pc ?
  • #2 10541974
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5119
    To są sygnały magistrali I2C, wykorzystywanej np. w komunikacji radia z wyświetlaczem, nie ma to nic wspólnego ze sterowaniem dotykowym. W monitorach dotykowych, na ekranie siedzi matryca sterowania dotykowego połączona ze sterownikiem który to steruje modułem PC przez zwykłe złącze USB
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • #3 10548613
    werebeaver
    Poziom 13  
    Ok więc nie ma w nim ekranu dotykowego, ale na allegro znalazłem PANEL DOTYKOWY 7" w cenie jeśli chciał bym dołożyć go do monitora to gdzie kupić taki interface na usb do niego ?
  • #4 10834923
    klimtom
    Poziom 11  
    Proszę o pomoc
    Mam taki sam panel LCD i chciałbym podłączyć do niego DVD samochodowe po sygnale AV.
    Jak to zrobić?
    Na płycie jest 9-pinowe złącze:
    12V
    GND
    VGA-R
    VGA-L
    GND
    AV-R
    AV-L
    GND
    VIDEO

Gdy podłączyłem wyjście DVD pod pin VIDEO i GND - nie było żadnej reakcji.
    Na ekranie wyświetla się tekst NO SYNC

Czy ktoś może pomóc?
  • #5 10865522
    werebeaver
    Poziom 13  
    Podpinasz się do złego łącza, te wszystkie piny to są wyjścia, na płycie głównej monitora jest jeszcze jedno gniazdo, narysowałem to na kartce jak ma wyglądać podłączenie. Nr 1 to jest oczywiście schemat gniazda w monitorze, nr 2 jest to schemat wtyczki dsub, musisz podłączyć wszystkie sygnały jak na rysunku, jeśli coś będzie wyświetlać źle musisz pozamieniać ze sobą sygnały R,G,B,
  • #6 15708070
    ekler0z
    Poziom 12  
    Ocena: 15
    Troszkę odgrzeję temat. Mam identyczny monitor i również chciałem do niego podłączyć analogowy sygnał VIDEO przez RCA. Skoro piny:
    12V
    GND
    VGA-R
    VGA-L
    GND
    AV-R
    AV-L
    GND
    VIDEO
    są jedynie wyjściem to w jaki sposób się podłącza do tego monitora źródło audio? (monitor ma wbudowane głośniki) przecież kablem d-sub tego zrobić się nie da.
    Schemat podpięcia narysowany przez werebeaver miałby chyba sens jak dvd miałoby wyjście d-sub (VGA) a nie RCA? Osobiście zastanawiam się nad kupnem w chinach takiego playera tylko zastanawiam się czy ma on możliwość jednoczesnego wyświetlania sygnału po RCA i VGA (mam jeszcze jeden monitor który ma wejście tylko RCA).
    Załączniki:
    • Panel dotykowy Entermedia do car pc - podłączenie do pc hd.jpg (99.15 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 15930056
    neo2327
    Poziom 10  
    Witam mam taki problem jak koledzy mam monitory na których napisane jest entermedia i poszukuję do tego pilota lub jam mogę podłączyć to ja mam gniazdo vivo

Dodano po 52 [sekundy]:

Witam mam taki problem jak koledzy mam monitory na których napisane jest entermedia i poszukuję do tego pilota lub jam mogę podłączyć to ja mam gniazdo vivo
  • #8 15979931
    ekler0z
    Poziom 12  
    Ocena: 15
    Jak masz gniazdo Vivo to pewnie nie masz reszty kabli. Bo do VIVO podłącza się kabel zakończony D-SUB a zdrugiej strony zasilanie + - (i niepotrzebne cinche). Ja wybrnąłem z sytuacji tak, że do tunera VIVA-50 wpiąłem przejściówkę HDMI-> D-SUB za parę złotych i wszystko śmiga elegancko bez pilota.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik uruchomił ekran z car PC, który powinien mieć panel dotykowy, ale nie znalazł informacji na jego temat. Po podłączeniu sygnału wideo z PC do monitora, pozostały dwa piny SDA i SCL, które są sygnałami magistrali I2C, a nie dotykowymi. Użytkownicy sugerują, że do podłączenia panelu dotykowego należy użyć interfejsu USB. W dyskusji poruszono również problemy z podłączeniem sygnału AV z DVD do monitora oraz zasilania i audio, wskazując na konieczność użycia odpowiednich złączy i schematów podłączenia. Wspomniano o monitorach Entermedia oraz o problemach z brakiem pilota do urządzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA