logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panel przedni Medion – świecą wszystkie diody po podłączeniu, brak instrukcji

TOMSLI 23 Sie 2006 17:49 23573 38
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jak podłączyć przedni panel Medion do płyty głównej bez instrukcji, żeby działały czytniki kart, USB i audio?

Ten panel podłącza się jak zestaw przedłużek: czytnik kart idzie pod USB na płycie głównej, a audio pod złącze front audio/Azalia FP; jeśli masz szeroką białą kostkę, trzeba ją rozdzielić na osobne wtyki USB i dopasować piny do rozpiski płyty [#3725027][#2953693][#6086515] W praktyce żółta 8-pinowa wtyczka może pasować do identycznego żółtego gniazda na płycie i wtedy czytnik kart jest wykrywany w „Mój komputer” [#4255931] Jeśli płyta nie ma odpowiedniego złącza, część funkcji trzeba zostawić niepodłączoną; FireWire i wideo mogą pozostać luzem [#2962931][#3717474] Gdy panel nie jest widziany, warto zainstalować sterowniki do panelu z pc-panel.website.pl, bo u jednego z użytkowników po ich instalacji wszystkie wejścia zaczęły działać [#4198773][#6171346]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 2945335
    TOMSLI
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam.

Niedawno nabyłem panel przedni do komputera, mam jednak problem z jego podpięciem, nie posiadam do niego żadnych papierów ani schematów. Na stronie producenta nic o niem nie znalazłem. Chciałem zapytać, moze ktoś z Was miał z tym styczność i wie jak się uporać.

Dane panelu:

4 czytniki kart (SD/MMC, CF, MS, SM)
    3 audio (in/out/mic)
    2 wejscia audio (duze okrągłe)
    2 wejscia video ( Composite i S-Video
    3 porty USB
    1 Fire Wire

Oto fotka: Panel przedni Medion – świecą wszystkie diody po podłączeniu, brak instrukcji

Jeśli ktoś jest w stanie pomóc, byłbym bardzo wdzięczny. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 2952260
    TOMSLI
    Poziom 2  
    Płyta firmy ECS model P6IPAT
    Link: http://www.allegro.pl/item122121579_plyta_ecs_p6ipat_tualatin_celeron_1000_wiatrak.html

W tematach które podałeś jest opis ale do innego panela, ten ma więcej kabli i tu sie zaczyna problem, nie chce sie bawić w chybił trafił, zeby czegoś nie uszkodzić. Jeśli ktoś wie który kabel jest do czego, niech da znać. Z góry dzięki

Podałem nazwe płyty, da się coś do niej podłączyć?

Post był raportowany.

Pisanie postu pod postem.
    Należy używać przycisku ZMIEŃ.
    Scaliłem dwa posty. [hefid]
  • REKLAMA
  • #4 2952288
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Czytałeś tematy które podał ci kolega paweliw ?
    Nie zdołałeś nic z tego panelu podłączyć ?
  • #5 2953693
    PORTOSIX
    Poziom 11  
    żółta i biała wtyczka pod usb na płytę a czarna i żółta ta 4-o pinowa pod audio też na płytę i teraz się zastanawiam nad czarną i niebieską 9-o pinową ale niestety odpowiem ci jutro bo do tych wtyczek potrzebne jest specjalne złącze na płycie i nie wszystkie płyty je mają i tu jest zmartwienie bo jak nie podłączysz niebieskiej wtyczki to żegnaj czytniku wszystkich kart!! natomiast powinno być jedno takie złącze i bez problemu je znajdziesz jeżeli wtyczka pasuje to jesteśmy w domu i nie ma się o co martwić bo tylko tam będzie pasowała bo ma jeden pin zaklejony tak że nawet bod usb nie podłączysz!!POZDRAWIAM!!

Dodano po 8 [minuty]:

dobra znalazłem u mnie to złącze nazywa się AZALIA_FP u ciebie może być troszke inaczej (Napewno bez AZALIA chyba że masz zintegrowany dźwięk na płycie z tego modółu)ale musi też byc oznaczenie FP (FrontPanel) tam podłączasz i miodzio i nie pomyl z FrontPanel pinami do podłaczania diód i przycisków w kompie hehe!Powodzonka i miłego grzebania P.S. Na pocieszenie powiem ci że też się z nim męczyłem dobre 3-4 godziny i przerabiałem bo nie pasował do mojej obudowy wogóle POZDRAWIAM!!
  • #6 2957934
    Draco16
    Poziom 11  
    Witam
    Mam identyczny panel jak autor tematu.
    Przeczytałem dokładnie wszystkie posty i udało mi się zamontować panel pod gniazda USB i Audio, wszystko chodzi jak ta lala ale mam problem ze znalezieniem złącza do podłączenia czytników kart. Patrzyłem w schemacie płyty głównej i jedyne gniazdo opisane F_Panel znajduje się obok miejsca gdzie podłączyłem USB, jednak są tam podłączone kabelki od Przycisku Reset i do startu komputera. Typ mojej płyty to GA-K8NS Ultra-939 Gigabyta. Moze któryś z Was miał ją kiedyś w ręku i potrafi mi powiedzieć czy ma ona złącze do podłączenia czytników kart.
    Dzięki z góry
    Pozdrawiam Draco 16
  • #7 2962931
    PORTOSIX
    Poziom 11  
    to musi być oddzielne złącze do obsługi przedniego panela tak jak nie raz się kupuje komputer i z przodu obudowa ma wyjścia audio i usb to podłączone one są pod to złącze pod które trzeba podłączyć wtyczkę od czytnika kart jeżeli takiego złącza nie ma to tak jak pisałem prawdopodobnie nie da się inaczej i lepiej nie kombinować!! POZDRAWIAM!!
  • #8 2964037
    Draco16
    Poziom 11  
    Jenak trochę sie pobawiłem kabelkami, teraz działają mi czytniki kart, USB i Audio, natomiast nie działa mi port Firewire. Jeśli komuś się to do czegoś przyda to piszę jak podłączyłem kable.
    1.żółty i baiły pod USB na płycie
    2.Czarnt i niebieski pod Audio na płycie(bo gdzie indziej :) )
    3.Żołty i czarny zostawiłem luzem bo nie mam go gdzie podłączyc na swojej płycie. Mam nadzieje że nic się nie skisi.
    Dzieki wielki za pomoc i szybka odpowiedź, gdyby nie forum pewnie musiałbym sprzedać panel...
    Pozdrawiam
    Draco16

Dodano po 14 [minuty]:

Hmm...
    W sumie to ktoś napisał to przedemną
    Sorki za plagiat ale myslałem że wymyśliłem coś nowego
    Pozdro
  • #9 3052684
    Jachu9
    Poziom 11  
    O tym panelu mozna trochę poczytać na: http://pc-panel.website.pl/ Było o nim pisane również w wielu tematach na elektroda.pl wystarczy użyć opcji SZUKAJ!!
  • REKLAMA
  • #10 3425723
    radziejsz
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Witam , a ja mam takie pytanko wie moze ktos jak to podłączyc pod sb live 5.1 , ?? model 0100 ?? tzn chodzi mi o ten audio czyli słuchawki mikrofon
  • #11 3458359
    kiler86
    Poziom 13  
    Ocena: 11
    witam ja zakupiłe też takie ustrojstwo, z takimi wtyczkami ja widać na skanach i mam stresa z podłaczeniem, i pytanko czy dałoby sie tą dużą białą wtyczke jakoś rozdzielić na 2, bo takiego wejścia to napewno nie znajde, są do niej podłączone 4 kable które sie dziloątak po 2 w połowie wtyczki; płyta ASUS A7V600-X

• #12 3522738
    DarjoG
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam ja też kupiłem panel Medion MS4011 i mam problem ponieważ podłączyłem wszystko do płyty (oczywiście to, co się dało) żółtą i czarną po pięć pinów pod USB i tak wszystko działa oprócz czytników kart i wszystkie diody świecą przy czytnikach a komp. w ogóle ich nie widzi Co to może być :?: sterowniki zainstalowałem z www.pc-panel.website.pl Menadżer urządzeń nie może zainstalować jakiegoś kontrolera ethernet czy to może być przyczyna i co z tym zrobić :idea:

Płyta główna: ASUS P5RD2-VM
  • #13 3717474
    rocho
    Poziom 2  
    Ja kupilem podobny panel tylko czarny. Zolta i biala wtyczka to USB, czarna firewire no i pozostala jedna to audio. Panel posiada 2xUSB, jack na sluchawki i mikrofon, mini USB, firewire. Dziala mi praktycznie wszystko oprocz czytnika kart. Probowalem na wszelkie mozliwe sposoby ale niestety nie chce dzialac.
  • #14 3717489
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 3724902
    rocho
    Poziom 2  
    Panel w ogole nie jest wykrywany w moim komputerze. Sterownik do tego panelu tez nic nie pomogl. Czytnik kart nadal nie dziala
  • #16 3725027
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Czytnik kart podłączasz pod USB na płycie.
  • #17 3730784
    Fixxxer1
    Poziom 15  
    Ocena: 61
    Kupiłem identyczny panel jak kolega Kiler86 ale mam problemy z jego podłączeniem. Przeczytałem wszystkie tematy odnośnie tych paneli ale nadal nie wiem jak podłączyć ten konkretny model. Kolory wtyków mogą się różnić między modelami, więc prosiłbym o pomoc odnośnie tego konkretnego modelu.
    Zdjęcie panela:
    Panel przedni Medion – świecą wszystkie diody po podłączeniu, brak instrukcjiPanel przedni Medion – świecą wszystkie diody po podłączeniu, brak instrukcjiPanel przedni Medion – świecą wszystkie diody po podłączeniu, brak instrukcji
    Zdjęcie wtyków: ..........Moja płyta główna to Gigabyte GA-8I945P-G:
    Proszę o rozpisanie w jaki sposób podłączyć panel, nie chciałbym czegoś "spalić" :)

EDIT:
    Doszedłem, że niebieska to wtyk front audio i podłączana pod wejście nr 10 (tylko w którą stronę go podłączyć?
    Wypustką w stronę pamięci RAM?), mała żółta od video podłączona pod kartę graficzną, czarny wtyk to fire-wire (brak wyjścia na płycie), USB i czytnik kart to duży biały wtyk (trzeba rozłożyć i rozdzielić na dwa wtyki), a wtyk z taśmą to chyba pod game port.
    Poprawcie mnie jeśli się mylę, a jak nie to potwierdźcie.
    Wtyk niebieski będzie działał jeśli zintegrowaną kartę mam wyłączoną (korzystam z SB Audigy) ?
  • #18 3869295
    s_s3
    Poziom 1  
    Też mam taki panel jak kolega wyżej tylko troche mało sie o nim pisze wiecej jest o tym z dwoma wtykami usb (biały i żółty), w tym zauważyłem ze jest niestety wtyczka złaczona pod te wtyki i nie wiadomo jak to podłaczyć, reszta wtyków jest chyba taka sama (chyba dlatego bo jak podłączałem niebieska wtyczke audio to dzwiek jest nie taki jak powinien byc tzn mimo ze mam karte dzwiekowa właczona jako stereo to odtwarza tak jakby 5:1 i nie da sie podłaczyc mikrofonu, zauważyłem że kolory/układ kabli różnią sie w tych dwuch modelach paneli.
    Może ktoś już podłaczył i mu działa bo widziałem że na allegro sporo sie tego sprzedje, tylko problem w tym ze nawet sprzedawca nie bardzo wie jak to podłaczyć :/
  • #19 3969049
    Stefek_zza_rzeki
    Poziom 2  
    Kupiłem też taki panel Medion MS4011 i czytnik kart nie dziala1 nikt nie wie czemu. jak dla mnie to te panele mediona to jakaś totalna tandeta.
  • #20 4111797
    browarpol
    Poziom 2  
    Witam Jestem również posiadaczem tego panelu niestety nie mogę znaleźć sterowników pod windows xp. Wykrywany jest automatycznie jako nieznane urządzenie i nie chce działać

Jeśli możecie to pomóżcie.
  • #21 4198773
    DarjoG
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Sterowniki są na www.pc-panel.website.pl
  • #22 4255931
    kleryk14
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam!
    Również jestem posiadaczem takiego panelu.
    Jak na razie udało mi się podłączyć czytnik kart i USB.
    Wystarczy podłączyć kabelek 8 pin z żółtą kostką pod takiego samego koloru wejście w płycie głównej.
    Wykrywa go bez problemu a w moim komputerze są 4 ikonki od danego wejścia czytnika kart.
    Co do całej reszty jeszcze z tym walczę.
  • #23 4421570
    snozer
    Poziom 17  
    Ocena: 114
    Witam kolegów kupiłem ten panel i mam schematy wszystkich wtyczek. Podstawowa wada tego panelu to za krótkie kable.
    Dlatego też kompletuje wszystkie typy kabli i będe go przerabiał.
    Fajny jest ten panel bo jak ktos ma tuner TV to może sobie podłączyć przez Composit albo S- Vdeo np: Video, albo DVD :D
    Poniżej schematy wtyczek:
    Moderowany przez TONI_2003:

Proszę przeczytać...
    Ogłoszenie: Wklejanie zdjęć.

• #24 4422255
    radziejsz
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    czytniki kart podlacza sie normalnie tam gdzie usb bez problemu , jednak z wyjscie na sluchawki i mikrofon to sie pobawilem i sobie przerobilem (lutownica i do dziela), reszta srednio mi potrzebna wiec nei wiem
  • #25 5820400
    alien777
    Poziom 11  
    Może i temat jest dość wiekowy, ale ponawiam prośbę kilku poprzednich userów co do białej wtyczki (prawdopodobnie czytnik kart), która ma 18-pinowe złącze (dwa rzędy po 8), załączam dwie fotki : panelu i złącza od tyłu.

Panel przedni Medion – świecą wszystkie diody po podłączeniu, brak instrukcjiPanel przedni Medion – świecą wszystkie diody po podłączeniu, brak instrukcji

Czy da się coś z tym zrobić w jakiś sposób podłączyć ten czytnik kart, bo na tym mi najbardziej zależy.
    PS.
    Panel ma 5 wtyczek, które widać na pierwszym foto.

Moderowany przez TONI_2003:

Proszę przeczytać i stosować...
    Ogłoszenie: Wklejanie zdjęć.

Następne naruszenie tego punktu to automatyczne skazanie się na uzyskanie ostrzeżenia....
  • #26 5820579
    neophyte
    Poziom 31  
    Ocena: 50
    Ta kostka to nic innego jak 2 podwojne zlącza USB. Zazwyczaj sa na płycie trochę oddalone od siebie, więc musiałbyś ją jakoś sprytnie rozdzielić lub obciąć i zalożyć nowe wtyczki.
  • REKLAMA
  • #27 5820734
    alien777
    Poziom 11  
    Prawdę mówiąc domyśliłem się tego tylko zastanawia mnie, która cześć jest odpowiedzialna za owy czytnik kart, zresztą popróbuję, dzięki za fatygę ;)
  • #28 6081236
    Binio79
    Poziom 2  
    Mam ten sam problem z podłączeniem panela a moja pyta główna to gigabayte
    ga-m61sme-s2l.proszę o pomoc.:cry:
    moje gg; 1627756
  • #29 6086515
    kiler86
    Poziom 13  
    Ocena: 11
    Tak jak już ktoś napisał, biała wtyczka to są 4 wyjścia USB, z czego jedno to czytnik, ten cały panel to nic innego jak zwykła przedłużka, także podłączenie okazuje się w miarę proste, a mianowicie:

1. znajdujemy rozpiskę pinów interesujących nas wyjść na naszej płycie głównej
    2. w naszym przypadku szukamy na necie rozpiski pinów w zwykłym gniazdku/wtyczce USB, np. takie http://pl.wikipedia.org/wiki/USB choć widziałem lepsze, jak znajdę to zamieszczę
    3. znajdujemy/tworzymy układ do badania ciągłości przewodów np multimetr lub bateryjka z żaróweczką
    4. ja musiałem się zaopatrzeć w nowe wtyczki 2x5 pinów bo ta duża nie ogarniała 2 gniazd
    5. patrząc na rozpiskę pinów na płycie i USB bierzemy po kolei każdy pin w USB na panelu i znajdujemy odpowiadający mu kabelek w tej dużej wtyczce (najlepiej zacząć od któregoś środkowego, bo jak trafimy na GND to połowa kabelków we wtyczce się na będzie zgadzać)
    6. jeśli to konieczne to wyciągamy go z niej i wkładamy do tej nowej tak aby jego opis z USB zgadzał się z tym na płycie, np GND w USB ma być podłączone do GND na płycie, łopatologicznie, ale inaczej nie potrafię wytłumaczyć
    7. jeśli już USB będzie podłączone i będzie działać możemy się pokusić o podłączenie czytnika, z tego co pamiętam u siebie to są4 komplety kabelków o takich samy kolorach
    8. także jeśli podłączymy wszystkie 3 USB to powinien nam zostać 1 komplet, i podłączmy go tak aby kolory z tej wiązki zgadzały się z kolorami od USB, np jeśli biały było +5V to i tu będzie tak samo

Pewnie to trochę zagmatwane ale jestem kiepski w tłumaczeniu.

Co do innych wyjść to udało mi się podpiąć słuchawki, mic, i line in oraz S-Video ale to już całkiem sztubacko bo po prostu przeciągnąłem kabel od gniazdka z tyłu na karcie graficznej.

Aaaa, czytnik z tego co pamiętam odpalił bez sterowników.
  • #30 6089367
    Binio79
    Poziom 2  
    Czyli ten szeroki?
    Bo ja jestem szary z elektroniki jak bym miał na rysunku to zrobię, a tak wybiorę się do scalaka sklepu elektroonicznego.
    Dzięki tak samo nie mam wejścia na te złote wejście.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy problemów z podłączeniem panelu przedniego Medion MS4011 do różnych płyt głównych, głównie braku instrukcji i schematów. Panel posiada czytniki kart (SD/MMC, CF, MS, SM), porty audio (in/out/mic), wejścia audio (duże okrągłe), wejścia video (Composite i S-Video), porty USB oraz FireWire. Użytkownicy wskazują, że biała i żółta wtyczka to wyjścia USB, czarna i żółta 4-pinowa to audio, a niebieska 9-pinowa to front audio (FP - Front Panel). Czytniki kart zwykle podłącza się do portów USB na płycie, często wymagając rozdzielenia dużej białej wtyczki na dwa mniejsze złącza USB. Problemy z wykrywalnością czytników kart wynikają często z braku odpowiednich sterowników, które można znaleźć na stronie www.pc-panel.website.pl. Niektóre płyty główne, np. ECS P6IPAT, ASUS P5RD2-VM, Gigabyte GA-K8NS Ultra-939, ASUS P4B266, mają różne rozmieszczenie pinów i złączy, co komplikuje podłączenie. Użytkownicy zalecają użycie multimetru do identyfikacji pinów oraz dokładne sprawdzenie schematów płyty głównej. Wiele problemów wynika z braku kompatybilności złącza FireWire lub konieczności przeróbek kabli. Panel jest traktowany jako przedłużka sygnałów USB, audio i video, a jego pełna funkcjonalność zależy od prawidłowego podłączenia i instalacji sterowników.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA