logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP LaserJet 4100 mfp - Jak uruchomić funkcję skanera.

forsoft 13 Lut 2012 13:02 4858 7
REKLAMA
  • #1 10539163
    forsoft
    Poziom 21  
    Ocena: 21
    HP LaserJet 4100 mfp działa prawidłowo jako drukarka i ksero. Niestety nie jestem w stanie uruchomić funkcji skanowania i wysyłania maili.

Z poziomu panelu drukarki mogę ustawić bramę SMTP, ale nie ma możliwości ustawienia loginu i hasła. Jest jedynie opcja wysyłania maili, nie ma nic o skanowaniu na dysk sieciowy.

Z poziomu panelu WWW printserwera nie ma żadnych opcji związanych z "cyfrową dystrybucją dokumentów".

Sprzedawca zachwalał, że urządzenie jest w stanie pełnić funkcję skanera. Po upływie znacznej ilości czasu przyznał jednak, że funkcji skanowania nie potrafi uruchomić.

W Sieci jest sporo na temat tego urządzenia. Niestety informacje te nie są spójne.
    - jest dostępne za dodatkową odpłatnością oprogramowanie HP przeznaczone do obsługi "cyfrowej dystrybucji dokumentów". Nie jest jednak powiedziane, że skanowanie przez sieć bez tego oprogramowania nie będzie działało.
    - powinno dać się ustawić parametry bramy SMTP za pomocą panelu WWW printserwera (nie znalazłem tam stosownej zakładki).

Szukam więc pomocy w oddzieleniu prawdy od fikcji.
  • REKLAMA
  • #2 10539245
    ABLublin
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 447
    To urządzenie może tylko wysyłać na email, nie posiada opcji ftp czy smb
    aby ustawić i wysyłać maile trzeba mieć program DSS.
  • REKLAMA
  • #3 10539368
    forsoft
    Poziom 21  
    Wygląda na to, że HP nie sprzedaje bezpośrednio "HP Digital Sending Software 4". Cena wydaje się przekraczać 1000zł.

Lokalizator partnerów HP nie znajduje żadnego wpisu dla miasta Suwałki. Kto w naszym kraju sprzedaje to oprogramowanie za złotówki po przyzwoitej cenie?
  • REKLAMA
  • #4 10541475
    ABLublin
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 447
    Jest tutaj HP DSS
  • #5 10541636
    forsoft
    Poziom 21  
    No coś tu jest nie tak. Ceny za granicą wydają się być niższe od naszych krajowych.

Nie mogę użyć nielegalnego oprogramowania w firmie. Już wolę pobrać 30 dniową wersję demonstracyjną z serwera HP za darmo, niż płacić za pobieranie pirata z Chomika. Tak czy inaczej, szukam legalnego dystrybutora.

A tak właściwie to korci mnie by postawić własny serwer E-Mail, na którym nie będzie autoryzacji na SMTP. W teorii powinno to umożliwić pośrednie skanowanie w sieci lokalnej. Może się okazać, że będzie to znacznie tańsze, choć niekoniecznie prostsze, rozwiązanie.
  • #6 10554441
    forsoft
    Poziom 21  
    Po pierwsze: Wszystkie funkcje zarządzania są dostępne z poziomu strony WWW serwera JetDirect tylko wtedy, gdy drukarka jest podłączona do sieci LAN podczas uruchamiania. Jeżeli połączenie sieci Ethernet nie jest dostępne w momencie włączenia zasilania, to możliwości konfiguracyjne przez WWW są ograniczone.

Po drugie: Funkcja skanowania na E-Mail wydaje się być stworzona na potrzeby sieci lokalnej. Dowodzi tego dobitnie fakt, że drukarka pamięta adres IP bramy a nie jej URL. Idąc tym tropem uruchomiłem własny serwer E-Mail w sieci lokalnej. Wysyłanie na ten serwer działa prawidłowo. Później można odebrać E-Mail ze skanem z dowolnego stanowiska. Jest to rozwiązanie nieco pokrętne, ale skuteczne.

Z moich doświadczeń wynika, że program DSS nie jest potrzebny by ustawić i wysyłać maile. Ustawić można z panelu drukarki, lub za pośrednictwem strony WWW printserwera. Problemy pojawiają się dopiero przy wysyłaniu skanów do serwera SMTP poza siecią lokalną. Eksperyment z pośredniczącym serwerem SMTP, też się nie powiódł. Dopiero po postawieniu pełnego serwera E-Mail udało mi się tę funkcję uruchomić. Przypuszczam, że dobierając stosowne oprogramowanie pośredniczące można by uzyskać większą funkcjonalność.
  • REKLAMA
  • #8 12562664
    forsoft
    Poziom 21  
    Wpadłem na pomysł, by z poziomu lokalnego serwera E-Mail, lub dodatkowego klienta poczty elektronicznej automatycznie odbierać maile ze skanami i zapisywać załączniki w konkretnym katalogu na dysku twardym. Można by w ten sposób stworzyć system o podobnej funkcjonalności co skanowanie przez SMB.

Najlepiej, gdyby proces ten odbywał się już w serwerze E-Mail.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z uruchomieniem funkcji skanera w urządzeniu HP LaserJet 4100 MFP, które działa poprawnie jako drukarka i ksero. Z panelu drukarki można ustawić bramę SMTP, ale brakuje opcji konfiguracji loginu i hasła. W sieci dostępne są sprzeczne informacje na temat możliwości skanowania, w tym konieczności zakupu oprogramowania HP Digital Sending Software (DSS) do obsługi "cyfrowej dystrybucji dokumentów". Użytkownicy sugerują, że skanowanie na e-mail działa w sieci lokalnej, a także proponują stworzenie lokalnego serwera e-mail, co może umożliwić pośrednie skanowanie. Wskazano, że wszystkie funkcje zarządzania są dostępne tylko przy uruchomieniu drukarki w sieci LAN. Użytkownicy poszukują legalnych źródeł zakupu oprogramowania DSS oraz rozważają alternatywne rozwiązania.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA