logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Centrala ca64. Fałszywe alarmy. Ciągle uaktywnia się jedna czujka.

colocokta 26 Gru 2004 13:23 1743 7
REKLAMA
  • #1 1087597
    colocokta
    Poziom 11  
    Mam mały problem z fałszywymi alarmami
    W centrali na okrągło uaktywnia sie jedna czujka. Próbowałem podłączyc ją pod inne wejście i nie pomogło, póżniej zmieniłem czujke i dalej to samo. W czym może być problem? nie jest ona w pobliżu ciepła nie jest narażone na działanie słońca: czy może być problem jakiegoś przebicia na przewodzie
    Z góry dzięki za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 1087710
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 669
    Witaj

co do przewodu - nie miałem jeszcze takiej sytuacji, musiałbyś sprawdzić rezystancje przewodu oraz izolacji, może faktycznie w jakimś miejscu jest jego wada - jak masz oprogramowane wejście???, czy dwuparametrycznie?? jeżeli tak, to przerwa na przewodzie byłaby widoczna w postaci sabotażu.
    najbardziej prawdopodobne - masz gdzieś pająka - który wchodzi na czujke (chociaż nie wiem czy w zimie one są aktywne ?? .. :) )
    miałem już taką sytuacje - wyczyściłem odkurzaczem wszystkie zakamarki koło czujki i problem się skończył.

może jakiś nawiem????, wentylacja???

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 1087824
    emeryt
    Poziom 22  
    Ocena: 42
    Po pierwsze - czy przewód do tej czujki jest ekranowany...
    Po drugie - jesli tak, to czy ekran masz podłączony do masy...
    Po trzecie - czy nie idzie ten przewód zbyt blisko jakichś kabli elektrycznych, np. od oświetlenia, wentylacji czy tym podobnych ?

Sprawdź to wszystko..

Ponadto - nie napisałeś jakiego typu to czujka (PIR, mikrowela czy inna).
  • REKLAMA
  • #4 1087908
    camel
    Poziom 14  
    Ocena: 21
    Cześć
    sprawdz rezystory jeżeli stosujesz podłączenie 2EOL/..
    mogą reagować na zmiany temperatury
    podaj typ czujnika jaki stosujesz to podstawa .
    ja w miejscach o prabdopodobieństwie wystąpienia fałszywych alarmów stosuję czujniki PIR z MIKROFALĄ (ustawienie AND)
  • REKLAMA
  • #5 1088346
    colocokta
    Poziom 11  
    jest to czujka typu XP 44t przewód był już ułożony był nieekranowany, właściciel mówił, że przecięcia z instalacją elektryczną były ale nie szło nigdzie równolegle do instalacji; co do pająków to jak zmieniałem czujkę to czyściłem wszystko

Dodano po 3 [minuty]:

zapomniałem dodać że jest oprogramowana dwuparametrycznie a rezystory są orginalne z zestawu centrali
    pozdrawiam i dziękuje za zainteresowanie
  • #6 1088408
    piórko
    Poziom 30  
    Ocena: 90
    Zmień żyły przewodu , którym połączona jest czujka np. zamień zasilanie z linią.
    Można też zewrzeć - na próbę na jakiś czas - styki C,NC czujki - sprawdzisz w ten sposób czy z przewodem jest wszystko w porządku.
    Spróbuj regulacji czułości czujki.
    W CA64 jest ustawienie czasu naruszenia linii - może przestawić na dłuższy?
    Porównaj napięcie na wejściu tej i innych linii.
    Czy masa czujki i linia podłaczone są jedną żyłą? - lepiej żeby nie.
    Ilo żyłowy jest przewód?
  • #7 1090662
    RAFALN
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Z xt44 tak bywa że po jakimś szasie są fałszywe alarmy, przełacz ją na 4 pulsy jak nie pomoże to wymień czujkę
  • #8 1092854
    colocokta
    Poziom 11  
    dziękuję za wszystkie porady: napięcia były ok, narazie zmieniłem kabelki i delikatnie obniżyłem czułość: teraz czekam
    pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy fałszywych alarmów w centrali CA64, gdzie ciągle uaktywnia się jedna czujka typu XP 44t. Próby podłączenia czujki do innego wejścia oraz wymiana czujki nie rozwiązały problemu. Czujka jest oprogramowana dwuparametrycznie, a rezystory są oryginalne z zestawu centrali. Dyskusja sugeruje sprawdzenie rezystancji i izolacji przewodu, obecności ewentualnych uszkodzeń lub przebicia, a także ekranowania przewodu i jego ułożenia względem innych instalacji elektrycznych, które mogą powodować zakłócenia. Zalecane jest także sprawdzenie podłączenia ekranu do masy oraz unikanie prowadzenia przewodu równolegle do kabli zasilających. Wskazano możliwość obecności pajęczyny lub zabrudzeń w czujce, które mogą powodować fałszywe alarmy. Proponowano zmianę żył przewodu, regulację czułości czujki oraz wydłużenie czasu naruszenia linii w centrali CA64. W przypadku czujki XP 44t sugerowano przełączenie na 4 pulsy lub wymianę czujki, jeśli problem będzie się powtarzał. Po zastosowaniu zmian w okablowaniu i obniżeniu czułości problem został częściowo złagodzony.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA