logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacze operacyjne - zasilanie pojedynczym i symetrycznym napięciem?

Mlody_Swarzedz 26 Gru 2004 13:35 10122 17
REKLAMA
  • #1 1087630
    Mlody_Swarzedz
    Poziom 2  
    Hej!

Moje pytanie dotyczy wzmacniaczy operacyjnych a mianowicie czy istnieja wzmacniacze przeznaczone do zasilania pojedynczym i symetrycznym napieciem?

Chodzi o to aby zasilac wzmacniacz operacyjny pojedynczym napieciem i nie robic sztucznej masy tylko wszystkie pomiary prowadzic wzgledem wlasciwej masy.

Pzdr
  • REKLAMA
  • #2 1087664
    czarutek
    Poziom 34  
    Ocena: 86
    Może LM124/224/324 National Semiconductors?
  • REKLAMA
  • #3 1087669
    karlos79
    Poziom 33  
    Ocena: 76
    Wzmacniacze operacyjne można zasilać napięciem symetrycznym i pojedynczym.
    Nie koniecznie trzeba robić obwody sztucznej masy.
  • #4 1088633
    mmgryc
    Poziom 22  
    Ocena: 17
    Hmm to raczej zależy gdzie je wykorzystasz i w jakim zakresie napięcia zasilania pracują.
  • #5 1090314
    Mlody_Swarzedz
    Poziom 2  
    Chodzi o to ze gdy zasilam wzmacniacz np z 15V i podam na wejscie wzmacniacza okolo 1V to na wyjsciu otrzymam okolo 10V i to wszystko ale jak na razie uzywajac wzmacniacza ua741 nic mi z tego nie wyszlo:(

Jeszcze jedno pytanie jak podlaczyc wejscia offset null plusowe i minusowe??

Pzdr
  • #6 1091203
    shg
    Poziom 35  
    Ocena: 135
    Praktycznie każdy wzmacniacz może pracować zarówno przy symetrycznym, jak i pojedynczym napięciu zasilania, trzeba tylko dobrać odpowiedni układ.

Ale! trzeba uważać, i sprawdzić zakres napięć WE/WY dla WO, bo może się okazać np. że wzmacniacz pracuje z napięciami na WE w zakresie -Uz+1.5V do +Uz-1.5V, czyli w wypadku niesymetrycznego zasilania powiedzmy 12V WO będzie pracował prawidłowo, tylko gdy napięcia na wejściach będą mieściły się w przedziale 1.5 - 10.5V.

Wzmacniacze, które pracują z pełnym zakresem napięć zasilania nazywają się Rail-to-Rail. Istnieją też "niepełne" wzmacniacze Rail-toRail, czyli taki, które akceptują np. pełne dodatnie napięcie zasilania na wejściu, a dla napięcia ujemnego o powiedzmy 1.5V wyższe.

Co do offset +/-, z tego, co pamiętam, to oba do skrajnych końcówek potencjometru, a ślizgacz do ujemnego napięcia zasilania. potencjometr nie pamiętam jaki, chyba 1Mohm
  • REKLAMA
  • #7 1326665
    Sław1980
    Poziom 17  
    Ocena: 128
    Witam.
    Mam taki dylemat. Na wejście komparatora zasilanego napięciem +5 V, podaje przemienny sygnał sinusoidalny o amplitudzie 4 V bez składowej stałej. Komparator wykrywa przejście przez 0 V. Jaki typ podwójnego komparatora (DIL 8) należy zastosować, żeby na wyjściu otrzymać sygnał cyfrowy, którego dalej podaje na bramkę EX-OR. Czy przy zasilaniu pojedynczym napięciem, można na wejście podać napięcie ujemne.

Z gory dziękuje za odpowiedz i pozdrawiam.
  • #8 1328623
    shg
    Poziom 35  
    Beeker napisał:
    Czy przy zasilaniu pojedynczym napięciem, można na wejście podać napięcie ujemne.

Nie. (chyba, że zasilasz komparator pojedynczym napięciem ujemnym :D )
    Napięcia na wejściach i wyjściach komparatora/wzmacniacza operacyjnego nie mogą przekraczać zakresu napięć zasilania

a czemu akurat podwójny i w DIL 8?, ale co tam :D , wybierz sobie:
    http://katalogi.iele.polsl.gliwice.pl/search....x=0&szukaj.y=0&man=--wszyscy--&ile=50&start=0

W Twoim przypadku trzeba będzie dodać składową stałą i stłumić sygnał, żeby przesynąć sygnał do zakresu z którym poradzi sobie komparator.

A więc po pierwsze dodajemy do sygnału połowę zmaięcia zasilania. Rezystory R2 i R3 odpowiadają za przesunięci poziomu, tworzą dzielnik napięciowy, o napieciu wyjściowym = 1/2 Uz. Kondensator C1 służy do odseparowania wejścia układu od składowej stałej. Rezystor R1 wraz z rezystorami R2 i R3 tworzy dzielnik napięciowy tłumiący sygnał do poziomu akceptowalnego przez wzmacniacz.
    Po przesunięciu poziomu sygnału nie możemy już wykrywać przejścia przez zero, trzeba teraz wykryć przejście sygnału przez wartość przesunięcia poziomu. Napięci porównawczego dostarcza dzielnik R4 R5 zbudowany z takich samych rezystorów, jak odpowiednio R3 i R3.

Przy łączeniu ukłądów analogowych z cyfrowymi dobrze jest zastosować jakąś histerezę (a nawet jest to konieczne). Pętla histerezy zapobiega zmianom stanu wyjścia w momencie przekraczania przez napięcie wejściowe napięcia progowego. Bez tej pętli podczas przejścia przez zero nieidealnego sygnału mogło by dojść do wystąpienia impulsów napięcia na wyjściu komparatora. Impulsy te są spowodowane wielokrotnym przekraczaniem zera gdy wartośćsygnału wejściowego jest bliska 0 (wtedy komparator "zalicza" przekraczanie zera przez wszelkiej maści zakłócenia (a nawet szumy własne) występujące w sygnale.
    Histereza jest zrealizowana za pomocą dodatniego sprzężenia zwrotnego. Rezystorem R7 ustala się szerokość pętli histerezy. Im większa jego wartość, tym histereza "węższa".
    Z szerokością pętli histerezy nie należy przesadzać, bo wprowadza ona opóźnienie w przełączeniu komparatora (a właściwie to zmienia się próg przełączania)
    Załączniki:
    • komparator.gif (9.75 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #9 1631530
    s_ice
    Poziom 14  
    Ocena: 29
    Witam.
    Ja też mam takie pytanie dotyczące wzmacniacza operacyjnego TL072.
    Jak powinien się zachować ten wzmacniacz jak podłączę go pod zasilanie 12V z akumulatora samochodowego. Wejścia i wyjścia zostawię wiszące w powietrzu. Jakie napięcie powinien mieć na wyjściu? Symulator pokazuje ,że połowę napięcia zasilania czyli 6V.

Ale, jak podpinam mój wzmacniacz to na wyjściu jest cały czas napięcie bliskie dodatniemu czyli około 12V.

Nie reaguje nawet na zmianę napięć z dzielników na rezystorach, podanych na wejścia.
  • #10 1632452
    shg
    Poziom 35  
    6V na wyjściu tylko w warunkach idealnych, w warunkach rzeczywistych - jedno z napięć zasilania (czyli te 12V jest całkiem w porządku), albo przełączanie pomiędzy nimi (spowodowane przez zakłócenia)
    Dziwne tylko, że nic się nie zmienia po podłączeniu dzielników na wejścia, powinno. Może upaliłeś wejścia ładunkami statycznymi. Nie powinno się zostawiać wiszących w powietrzu wejść z tranzystorami polowymi np. bramki CMOS, czy właśnie tranzystory J-FET (chyba) w TL07x.
  • #11 1633689
    s_ice
    Poziom 14  
    Spróbowałem zrobić tak ,że jedno wejście wzmacniacza przez rezystor podpiąłem do plusa zasilania, a drugie do masy (zasilam pojedynczo, nie symetrycznie). Na wyjściu nic się nie zmieniło, jak na obywa podałem plus zasilania także nic się nie zmieniło.

Pewnie jest uszkodzony, no chyba ,że ja czegoś jeszcze nie wiem. Pierwszy raz próbuję coś zrobić z wykorzystaniem wzmacniacza operacyjnego i od razu niepowodzenie.
  • #12 1633900
    shg
    Poziom 35  
    A wiesz, że wzmacniacze z serii TL0xx nie działają prawidłowo, jeżeli na wejściach są potencjały bliskie napięciom zasilania?
    Zakres napięć wejśiowych jest o chyba 1.5V mniejszy (z obu "stron") od napięć zasilania, czyli dla wzmacniacza zasilanego z 12V na wejścia możesz podać tylko sygnały o zakresie 1.5V - 10.5V
    Nie pamiętam już, czy to boło w TL0xx, czy w jakimś innym, ale jest taki efekt, że jeźeli napięcie na wejściu + będzie wyższe od napięcia na wejściu -, to na wyjściu dostaniesz dodatnie napięcie zasilania minus jakieś 1.7V (czyli normalnie), ale jeżeli napięcie na wejściu - osiągnie poziom ujemnego napięcia zasilania (czyli u Ciebie masy), to na wyjściu dostaniesz potencjał ujemnego napięcia zasilania zamiast dodatniego.

Do testów proponuję użyć dzielników na potencjometrach (coś z zakresu 4.7k - 1M, nie muszą być takie same) - końce obu do zasilania i masy, suwaki do wejść + i -, dopiero wtedy możesz sprawdzić, czy jest faktycznie uszkodzony.
  • #13 1636322
    s_ice
    Poziom 14  
    Już sprawdziłem na potencjometrach , zero reakcji ,na wyjściu zawsze jest napięcie bliskie dodatniemu. Czyli coś się upaliło. Będę musiał zaopatrzyć się w nowy układ. Dziwi mnie tylko jak mogłem go uszkodzić, no ale cóż ,o przepięcia nietrudno.

pozdrawiam
  • #14 1640245
    elektrokiler
    Poziom 18  
    Ocena: 9
    s_ice zamknij USZ i wtedy próbuj bo z otwartą pętla to normalne- musiałbyś podawać miliwolty albo i mniej (przy tak ogromnym wzmocnieniu z otwartą pętlą jakie mają wzmacniacze operacyjne), żeby być w zakresie linowym a nie nasycenia.
  • #15 1640342
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #16 1649973
    s_ice
    Poziom 14  
    Witam...
    Musiałem kupić nowy wzmaniacz operacyjny. Nowy działa znakomicie, widocznie jednak coś upaliłem (nie wiem w jaki sposób).
    Teraz mogę testować działanie wzmacniacza operacyjnego.

Dzięki. Pozdrawiam.
  • #17 7058877
    morales1984
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam
    Chce zasilać wzmacniacz operacyjny OPA277 w specyfikacji techniczej znalazłem ze można go zasilić zasilaniem symetrycznym do +- 18V. A czy mogę zrobić kombinacje typu +22V i -8V, lub na odwrót? Czy w jakiś sposób to wpływa na parametry wzmacniacza.
  • #18 7059664
    shg
    Poziom 35  
    Archeologia straszna, ale odpowiem.
    Możesz. Wpływ ma to przede wszystkim na zakres dopuszczalnych napięć wejściowych i wyjściowych. Reszta parametrów pozostaje praktycznie bez zmian

Podsumowanie tematu

✨ Wzmacniacze operacyjne mogą być zasilane zarówno napięciem symetrycznym, jak i pojedynczym, jednak ważne jest dobranie odpowiedniego modelu oraz uwzględnienie zakresu napięć wejściowych i wyjściowych. W przypadku zasilania pojedynczym napięciem bez sztucznej masy, pomiary powinny być prowadzone względem rzeczywistej masy układu. Wzmacniacze typu Rail-to-Rail umożliwiają pracę z pełnym zakresem napięć zasilania na wejściu i wyjściu, co jest korzystne przy zasilaniu pojedynczym. Wzmacniacze z serii TL0xx mają ograniczony zakres napięć wejściowych, zwykle o około 1,5 V mniejszy od napięć zasilania, co może powodować problemy przy napięciach bliskich masy lub zasilania. Wzmacniacz UA741 nie sprawdził się w opisanym zastosowaniu, natomiast LM124/224/324 oraz LM358 są często polecane do pracy z pojedynczym zasilaniem, choć ich wejścia i wyjścia nie zawsze sięgają do masy. Przy pracy z pojedynczym zasilaniem zaleca się stosowanie ujemnego sprzężenia zwrotnego oraz przesunięcie poziomu napięcia wejściowego za pomocą dzielników napięciowych, aby sygnał mieścił się w dopuszczalnym zakresie. Wejścia offset null podłącza się zwykle do potencjometru, którego ślizgacz łączy się z ujemnym napięciem zasilania. W przypadku zasilania asymetrycznego (np. +22 V i -8 V) wpływa to głównie na zakres dopuszczalnych napięć wejściowych i wyjściowych, a pozostałe parametry pozostają praktycznie bez zmian. Problemy z brakiem reakcji wzmacniacza na sygnały mogą wynikać z uszkodzenia układu lub niewłaściwego podłączenia, np. pozostawiania wejść "wiszących" bez podłączenia do masy lub zasilania.
REKLAMA