logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

proszę o pomoc!(!!!)Mam skonstruować rejestr 10 bitowy.

Mati2 26 Gru 2004 13:47 2503 8
REKLAMA
  • #1 1087665
    Mati2
    Poziom 11  
    Mam skonstruować rejestr 10 bitowy równoległy szeregowy przesuwający w lewo , prawo z zerowaniem proszę o pomoc!!! potrzebuje schemat!!! dziękuje

Proszę zmienić tytuł wiadomości na tyle - aby wiadomo było co jest tematem do udzielenia pomocy!

Dziękuje

[3]

Przeniesiono z : Schematu/instrukcji/...
    (!!!) - ozdobnik[h]
  • REKLAMA
  • #2 1088282
    Łokasz
    Poziom 16  
    Ocena: 43
    [quote="Mati2"]Mam skonstruować rejestr 10 bitowy równoległy szeregowy przesuwający w lewo , prawo z zerowaniem proszę o pomoc!!! potrzebuje schemat!!! dziękuje

Czy chodzi o rejestr z szeregowym wejściem i równoległym wyjściem oraz zerowaniem? Bo troszeczke tak nie po Polsku napisane:). Na czym ma być zbudowany? Może być z bramek, czy rejestrów mniej bitowych? Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 1095879
    Mati2
    Poziom 11  
    Temat mojej pracy brzmi "rejestr 10 bit. równoległo/szeregowy z przesuwaniem w lewo i prawo i z zerowaniem " nic więcej nie wiem Bardzo proszę o pomoc jeżeli posiadasz schemat takiego rejestru to bardzo proszę o pomoc. Jest to dla mnie bardzo ważne. Może być na bramkach zależy mi na tym bardzo.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 1096682
    Łokasz
    Poziom 16  
    zrobię ci taki rejestr, ale muszę wiedzieć jakie ma byc wejście, a jakie wyjście, które ma być szeregowe, a które równoległe. Zapytaj promotora jak nie wiesz. Powiedz, że nie rozumiesz tematu, aby Ci wyjaśnił. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 1098084
    Mati2
    Poziom 11  
    Dziękuje za ofertę pomocy. Rejestr ten ma mieć wejście równoległe i szeregowe wyjście.
    Bardzo prosiłbym o schemat takiego rejestru z krótką notatką co jest co.

Pozdrawiam i z góry dziękuje
  • #6 1098327
    jiwaniuk
    Poziom 31  
    Ocena: 145
    Proponuję ci poszukać na necie lub na elektrodzie noty aplikacyjnej scalonego rejestru 74194 (4-bitowy) lub 74198 (8-bitowy) i na ich podstawie zrobić rejestr 10-bitowy. Wymienione rejestry są z równoległym wprowadzaniem i wyprowadzaniem informacji oraz przesuwające w lewo i w prawo. Ty powinieneś zrezygnować z wyjść równoległych bo ich nie potrzebujesz.

Pozdrawiam wszystkich

jjanek
  • #7 1098484
    Mati2
    Poziom 11  
    Niestety ten rejestr musze zasymulować w programie PS PICE. Dlatego zależy mi na gotowym schemacie. Prawdę mówiąc nie mam pojęcia jak go skonstruować i dla tego zwracam się z pomocą do Was

Pozdrawiam
    Mateusz
  • #8 1098624
    jiwaniuk
    Poziom 31  
    Ocena: 145
    Pod linkiem http://www-s.ti.com/sc/ds/sn74198.pdf znajduje się opis i schemat logiczny rejestru, który ci polecałem. Korzystając z bramek i przerzutników zaimplementowanych w PSPICE musisz skonstruować układ podobny do 74198 tylko 10-bitowy i w programie przeprowadzić analizę.

Pozdrawiam wszystkich

jjanek
  • #9 1119646
    Łokasz
    Poziom 16  
    Witam. Przesyłam rejestr 10 bitowy z wejściem szeregowym i wyjściem równoległym. Clk-wejście zegarowe, SI szeregowe wejscie informacyjne, A, B... Wyjścia równoległe, R/L wybór kierunku przesuwania. Pozdrawiam.
    Załączniki:
    • Rejestr 10 bitowy.doc (24.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy konstrukcji 10-bitowego rejestru z wejściem równoległym i szeregowym wyjściem, umożliwiającego przesuwanie bitów w lewo i prawo oraz zerowanie. Autor prosi o schemat i pomoc w realizacji projektu, który ma być zasymulowany w programie PSPICE. Wskazano możliwość wykorzystania układów scalonych 74194 (4-bitowy) lub 74198 (8-bitowy) jako wzorców do budowy rejestru 10-bitowego z przesuwaniem w obu kierunkach i zerowaniem. Zalecane jest zrezygnowanie z wyjść równoległych, jeśli nie są potrzebne. Udostępniono link do dokumentacji technicznej układu 74198, zawierającej schemat logiczny, który można zaimplementować w PSPICE za pomocą bramek i przerzutników. Ostatecznie przesłano schemat rejestru 10-bitowego z wejściem szeregowym, wyjściem równoległym, wejściem zegarowym (CLK), szeregowym wejściem informacyjnym (SI) oraz sygnałem wyboru kierunku przesuwania (R/L).
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA