logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki czujnik do wykrywania nasączenia rolek olejem LVG 15?

gierasimow 13 Lut 2012 19:09 1599 7
  • #1 10540973
    gierasimow
    Poziom 10  
    Witam,
    Tym razem szukam jakiegoś czujnika który wykrywałby nasączenie gąbek a właściwie rolek wykonanych z materiału przypominającego twardą gąbkę. Gąbki te są nasączane olejem LVG 15. Rozwiązanie takie jet potrzebne ponieważ chciałem wykrywać czy materiał który przechodzi przez rolki jest smarowany (chcę uniknąć zatarcia narzędzi). Czy macie jakieś pomysły jak takie rozwiązanie zrealizować?
    Zastanawiałem się nad czujnikami pojemnościowymi ale takie rozwiązanie raczej nie będzie miało tutaj powodzenia.
    Dodam jeszcze że wystarczy żeby sygnał był bitowy (ustawiam sobie jakiś zakres wilgotności i sprawdzam jeśli jest powyżej to 1 jeśli nie to 0).
    Za wszystkie pomysły dziękuję.
  • #2 10541126
    excray
    Poziom 41  
    Ocena: 656
    Jak rozumiem gąbka jest nasączana poprzez częściowe zanurzenie w oleju. Nie lepiej sprawdzać czy poziom oleju jest wystarczający do nawilżenia gąbki?
  • #3 10541279
    gierasimow
    Poziom 10  
    No właśni nie. Gąbka jest nasączana przez nakrapianie od środka a materiał przechodzi pod spodem. Po prostu jest dysza i zawory i co jakiś czas zawór się otwiera. jest to układ firmy razoil
    http://www.raziol.eu/raziol/index.php?option=com_content&task=view&id=115&Itemid=71 " target="_blank" rel="nofollow noopener ugc" class="postlink inline" title="" > http://www.raziol.eu/raziol/index.php?option=com_content&task=view&id=115&Itemid=71
    tyle tylko że strasznie stary i nie zawsze działa poprawnie więc chcę monitorować. miałem już przypadek że narzędzia się nam zatarły i jakoś trzeba temu zapobiec.

Sprawdzanie poziomu cieczy jest niezłym rozwiązaniem tyle tylko że zmiany poziomu cieczy są tak małe że układ by się chyba już zatarł, i pozostaje problem jak często sprawdzać ten poziom.
  • #4 10541482
    Marek_Pe
    Poziom 23  
    Ocena: 112
    A monitorowanie przypływu oleju przez rurki?
    Jest jakaś pompa?
    Bo możnaby kontrolować np ciśnienie przed zaworem. Każde otwarcie powinno dać spadek ciśnienie w linii.
    Ewentualnee kontrolować ciśnienie przed dyszą, pojawienie się ciśnienia był wyrzut oleju.

Pewmie są jakieś czujki wykrywające obecność oleju ale ja z takimi nie mam do czynienia.

Pozdrowienia
  • #5 10541629
    Rzuuf
    Poziom 43  
    Ocena: 1700
    Czy możesz gdzieś wykrywać przepływ kropli (optycznie lub mechanicznie)?
    Wtedy dajesz układ czasowy na "555" resetowany sygnałem wykrycia kropli - jeżeli kropla nie przyjdzie w wyznaczonym czasie, to uruchamia się alarm.
    Inny sposób: widziałeś poidełko dla ptaków?

Jaki czujnik do wykrywania nasączenia rolek olejem LVG 15?

Jeżeli w takim układzie będzie pojemnik z olejem, to dopóki jest olej w pojemniku, tak długo jest uzupełniany olej w naczyniu pod nim.
  • #6 10541801
    gierasimow
    Poziom 10  
    Najlepszy sposób i taki który można było by zastosować to właśnie z wykorzystaniem czujników ciśnienia ponieważ akurat mam takie dostępne. A kolejny sposób który mi się nasuwa na myśl to jest monitorowanie przepływu ale za zaworami a jeszcze przed dyszami.
  • #7 10542854
    Marek_Pe
    Poziom 23  
    Ocena: 112
    No właśnie z czujnikiem przepływu jest problem. Olej i powietrze mają zbliżone parametry dielektryczne. Odpadają też wczystkie magnetyczne.
    Czujka optyczna też się nie sprawdzi do to olej.

Turbinka sprzęgnięta magnetycznie z czujnikiem halotronowym? To mogłoby zadziałać.

A specjalistyczne czujniki obecności oleju będą drogie- to tylko moje przypuszczenie, mogę się mylić.

Ale wykrycie spadku/wzrostu ciśnienia jest proste.
    Do tego jakiś przekaźnik czasowy, brzęczyk piezo i gotowe.

Pozdrowienia
  • #8 10543440
    pafciowaw
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 365
    Nie bardzo rozumiem po co sprawdzać (potwierdzać) działanie urządzenia.Olej ze zbiornika Raziol jest wypychany nadciśnieniem sprężonego powietrza - wystarczy dać presostat informujący o utrzymaniu nadciśnienia. Dodatkowo dać 100% sprawny zawór dozujący i nadzorować czy jego wysterowania faktycznie się odbywają, np. impulsy w czasie - ich brak to alarm.
    Ja miałem ten komfort, że dokładałem sterownik do prasy w celu nadzorowania detali (czy opuściły narzędzie), cięcia "ażuru" (na wyjściu prasa pneumatyczna z nożem), sterowanie rozwijakiem wstęgi...więc doprogramowanie naolejania to był pikuś.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje czujnika do wykrywania nasączenia rolek materiału przypominającego gąbkę olejem LVG 15, aby zapobiec zatarciu narzędzi. Rozważane są różne metody monitorowania, w tym czujniki ciśnienia, które mogą wykrywać spadki ciśnienia w linii olejowej, oraz czujniki przepływu, jednak napotykają one na problemy z różnicą parametrów dielektrycznych oleju i powietrza. Inne propozycje obejmują monitorowanie poziomu oleju oraz zastosowanie presostatu do kontrolowania nadciśnienia w systemie. Użytkownik podkreśla, że system olejowy jest stary i wymaga modernizacji, aby poprawić jego niezawodność.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA