logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PHILIPS 25DC2065/00R D16 - Obraz w negatywie, podejrzenie uszkodzenia VCU2136

praktyk 27 Gru 2004 09:36 2333 10
REKLAMA
  • #1 1089143
    praktyk
    Poziom 23  
    Ocena: 18
    Na ekranie tego tv mam śliczny obraz w negatywie /jak na załączniku/.Podejrzewam uszkodzenie VCU2136,ale ponieważ układ ten jest dość drogi a stary mogę przy wylutowywaniu uszkodzić /druk dwustronny/proszę o potwierdzenie lub skorygowanie mojej diagnozy.
    Usterka występuje również przez wejście AV,natomiast telegazetę wyświetla prawidłowoDziękuję za wszystkie sugestie
    Załączniki:
    • PHILIPS 25DC2065/00R D16 - Obraz w negatywie, podejrzenie uszkodzenia VCU2136 100_2188_1.jpg (117.94 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 1089157
    amik9m
    Spec od TV
    Ocena: 133
    Witam.
    Jeżeli jest to zależne od kontrastu, to może wchodzić w grę też układ DTI, jeżeli niezależne - VCU;
    można to zmierzyć oscyloskopem (prawdopodobnie brakuje 'bitów' na niektórych wyjściach cyfrowych
    'Video-Out').
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 1105133
    praktyk
    Poziom 23  
    Ocena: 18
    Wymieniłem VCU2136/nawet 2szt./,nie pomogło.Wymieniłem DTI2223/miałem tylko z wylutu/ i to samo.Obserwując sygnały na VCU oscyloskopem,pin.2-8 i pin.11-20 wydają się być prawidłowe natomiast na pin.10 występują tylko pojedyncze "szpilki" a miernik wskazuje napięcie 0,08V ale tam oprócz połączenia z DTI nic nie może obciążać.
    W trybie serwisowym też niczego złego nie zobaczyłem, natomiast bawiąc się pilotem zmniejszałem ostrość i w pobliżu minimum obraz zmienił się w prawidłowy.
    Proszę o dalsze sugestie,chociaż sytuacja jest już o tyle lepsza,że telewizor w takim stanie można wydać klientowi.
  • REKLAMA
  • #4 1105403
    amik9m
    Spec od TV
    Ocena: 133
    Witam.
    Spróbuj z nowym wsadem - a nuż...
    (kilka znajdziesz na PW).

Pozdrawiam.
  • #5 1198235
    Maciuch1
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Hej
    Napisz praktyk jak sobie poradziłeś z tym negatywem, mam ten sam problem z tym samym chassis, może obraz trochę gorszy, przez AV to samo pamięć podmieniona pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 1198264
    daryk
    Poziom 16  
    Proponowałbym zdecydowanie przelutowanie całego bloku cyfrowego.Miałem cos takiego ale tez musisz przelutować nity(tulejki) ścieżek które przechodzą przez płytke.Pozdrawiam
  • #7 1200097
    Maciuch1
    Poziom 12  
    OK już działa wymieniłem VCU mam jeszcze jedno pytanie czy w tym modelu w trybie serv. przestawie fonie czy trzeba go przestrajać, jeśli da rade w trybie to jak do niego wejść z góry dzięki
  • #8 1200216
    daryk
    Poziom 16  
    Można w trybie ustawić DK i bedziesz mial glos a pozniej podczas strojenia ustawiasz na Secam DK
  • #9 1200311
    Maciuch1
    Poziom 12  
    dzięki daryk może wiesz gdzie znajde info jak wejść w tryb serv. jest w zeszytach servisowych ale akurat trzeciej części nie mam
  • #10 1200851
    daryk
    Poziom 16  
    Zewrzyj punkty na krotką chwile M30 i M31.Wybór przez klawisz -/-- , regulacja Vol+,Vol- , zapamiętanie zielony PP.W zależności od modułu Non Eco lub Eco ustaw liczbe 64 jako standart System DK i zapamiętaj zielony PP.Wyłącz TV sieciowym a podczas strojenia masz dostęp do systemu DK
  • #11 1200928
    Maciuch1
    Poziom 12  
    Szukałem i nigdzie nie mogłem znaleźć tego trybu więc postanowiłem wstawić fonie, ale przyda się na przyszłość - jeszcze raz dzięki i pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze PHILIPS 25DC2065/00R D16 pojawił się problem z obrazem wyświetlanym w negatywie, niezależnie od źródła sygnału (także na wejściu AV), natomiast telegazeta działa prawidłowo. Podejrzewano uszkodzenie układu VCU2136, jednak wymiana dwóch egzemplarzy tego układu oraz układu DTI2223 nie rozwiązała problemu. Pomiar oscyloskopowy sygnałów na VCU wykazał prawidłowe przebiegi na większości pinów, z wyjątkiem pinu 10, gdzie pojawiały się tylko pojedyncze impulsy i niskie napięcie. W trybie serwisowym nie stwierdzono nieprawidłowości, choć zmiana ostrości wpływała na poprawę obrazu. Sugerowano możliwość uszkodzenia lub złego lutowania całego bloku cyfrowego, w tym przelutowanie nitek i tulejek na dwustronnej płytce. Proponowano także wgranie nowego wsadu firmware. Dodatkowo omówiono sposób wejścia i ustawienia trybu serwisowego, w tym konfigurację systemu DK i strojenie fonii w modelu. Ostatecznie wymiana VCU rozwiązała problem negatywu, a dalsze pytania dotyczyły obsługi trybu serwisowego.
REKLAMA