logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk Toshiba 250GB po formacie NTFS pokazuje jako niesformatowany. Co zrobić?

dardarww 16 Lut 2012 22:49 3195 14
REKLAMA
  • #1 10556552
    dardarww
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Chyba nie mam szczęścia do dysków zewnętrznych ostatnio:/
    Toshiba 250GB nagle uznała, że pliki ma zapisane w systemie RAW. Można je było jednak odczytać, więc zgrałem wszystkie dane na inny dysk. Następnie przeprowadziłem low-level format i ponownie utworzyłem NTFS, po czym przegrałem spowrotem dane (wydawało mi sięto najszybsze rozwiązanie).
    Oprócz tego, że dzień później dysk znowu jest nieczynny - tym razem windows pisze mi że wogóle jest nie sformatowany...

Zamieszczam NTFSscan z DMDE oraz obraz partycji. Coś chyba trzeba by po prostu zmienić z boot sektorach, ale niestety mam za mało wiedzy, żeby wiedzieć od razu co:) Proszę o podpowiedź.

dardarww
    Załączniki:
    • ntfsscan_250.txt (45.99 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 10556584
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3516
    Podaj SMART tego dysku.
  • #3 10556739
    Wafer
    Poziom 20  
    Ocena: 59
    Witam.

Może to zbieg okoliczności, ale też miewałem czesto problemy z samoczynnym przestawianiem się na RAW'a, koniec z końcem okazało się że jest to wina jakiegoś złośliwego oprogramowania które ustapiło dopiero po zainstalowaniu do systemu (Windows, a pewnie tez z niego korzystasz) aktualizacji o nazwie mniej więcej:
    "Aktualizacja oprogramowania - usuwanie złośliwego oprogramowania styczeń 2012"

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 10557532
    dardarww
    Poziom 10  
    jesteś pewien, że to w wyniku zainstalowania tej łatki ustąpiły problemy? Przeskanowałem bowiem antywirusami dyski spodziewając się, że to jakiś szkodnik, ale nic nie znalazło.

Smarta mogę podać dopiero wieczorem, ale w tym przypadku żadnych istotnych informacji nie zawiera - bad sektorów w każdym razie nie ma.

Swoją drogą, to czy taka ilość BARDZO podobnych tematów na tym forum jakie pojawiły się w ciągu ostatnich tygodni jest normalna, czy to tak zawsze jest?

W przypadku mojego dysku to przypuszczam, że można go przywrócić do NTFS, tyle że nie wiem jak:P Pozostaje kwestia jednak, dla czego dzień po low-level format dysk już nie miał systemu plików NTFS?
  • REKLAMA
  • #6 10559910
    dardarww
    Poziom 10  
    smart dysku (co najciekawsze jest to toshiba, ale w smart'cie przedstawia sie jako fujitsu :P )

• REKLAMA
  • #7 10559940
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1688
    Pokaż też obrazek HDD systemowego
    (ma jakiś problem).
  • #8 10560126
    dardarww
    Poziom 10  
    ma zdaje się bad sektory, ale nie chcialem go ruszać do póki nie rozwiążę problemów z pozostałymi dyskami, bo teraz to nawet nie miałbym gdzie przenieść danych z tego dysku.

• #9 10564423
    dardarww
    Poziom 10  
    a oto i nowiny:
    sformatowałem dysk jeszcze raz - tym razem normalnie, pod windowsem. Założyłem partycje i było dobrze. Do włączenia PartitionTableDoctor albo MagicPartition, które to oba przy ładowaniu się twierdziły że dysk ma problem:
    Dysk Toshiba 250GB po formacie NTFS pokazuje jako niesformatowany. Co zrobić? Dysk Toshiba 250GB po formacie NTFS pokazuje jako niesformatowany. Co zrobić?
    W obu przypadkach kazałem tym programom nic nie robić. Po odłączeniu dysku i podłączeniu go ponownie, PM problemu już nie wiedział a PTD twierdził, że:
    Ale niestety z każdym podłączeniem komunikaty się pojawiają albo znikają bez jakiejś konkretnej zależności. Dysk działa bez zarzutu - windows go widzi. Spodziewam się jednak, że jeślibym polecił któremuś z tych programów poprawić ilość sektorów jaką zgłasza dysk, znowu byłyby takie same problemy jak poprzednio, czyli -> Unformatted disk. Ale tego się tylko domyślam.
    DMDE pokazuje ilość sektorów tak jak pozostałe:

Może to nie dysk mi siada, tylko w kompie coś nie potrafi go czytać? (strasznie naciągana teoria...).

Z czym związana jest niepoprawna ilość sektorów jakie dysk zgłasza? Czy w DMDE jest jakaś funkcja, która by to zweryfikowała? Jak ilość powinna być w rzeczywistości?
  • #10 10564541
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1688
    Może zrób mu procedurę diagnostyczą która Migol21 opisał.
    Może zacznie łapać błędy i coś się wyjaśni.
  • #11 10566629
    dardarww
    Poziom 10  
    dane te już zostały podane w pierwszym poście. Chyba że mam zrobić jeszcze raz scan (bo teraz cały czas nie poprawiłem tej wartości sektorów i dysk działa a poprzedni skan był zrobiony po poprawieniu ilości sektorów
  • #13 10566964
    dardarww
    Poziom 10  
    smarta podałem,
    zerowania nie robiłem ale zakładam, że low-level format jest w tym względzie nie gorszy,
    jest to dysk podpinany na USB, więc remap'a pod hmdd nie da się zrobić (nie da się podpiąć tego dysku jako master)
    więc nie bardzo wiem o jaki punkt "procedury" masz na myśli :|

Podaję jeszcze obraz po NTFSscan dla tego dysku:
  • #14 10576503
    dardarww
    Poziom 10  
    Nadal niestet ynie wiem, czy mogę już pracować na tym dysku :/

edit:
    już wiem - nie mogę używać - nie zmieniałem ilości sektorów a niestety ale ponownie przestał dysk działać.
    aaaaaa!!!!!!!!!!!
  • #15 10597396
    dardarww
    Poziom 10  
    Pytanie:
    czy z zamieszczonych poniżej informacji można określić czy coś jest z dyskiem nie w porządku? Jedynym zauważalnym objawem że coś jednak jest nadal nie tak, jest to, że DMDE na pewnym etapie wyświetla komunikat, że nie widzi "MFT start cluster".
    Czy grozi temu dyskowi ponowne "znieruchomienie"?

A. Obraz dysku z DMDE:

B. obraz podstawowej partycji:

C. obraz volume02:

jeśli teraz spróbujemy otworzyć USB250 (B):
    wszystko się ładnie otworzy i DMDE pokaże na nam zawartość folderów na dysku.

jeśli jednak postanowimy otworzyć Volume02 (C):
    pojawi się komunikat:
    I nie zostaje wyświetlona zawartość volume02.

Natomiast Partition Table Doctor przy uruchamianiu się stwierdza, że mogą pojawić się problemy przy odczycie partycji na tym dysku (ale czyta dysk bez zarzutów).

Po sformatowaniu dysku miałem problemy z nieodpowiednią ilością deklarowanych sektorów i dmde oraz ptd oraz partition magic wszystkie zgłaszały problem. Po tym jak poprawiłem ilość sektorów (nie bez problemów). wygląda na to, że wszystko jest w porządku a jednak mam wrażenie, że zaraz się ten dysk posypie.

Dorzucam jeszcze pierwszą setkę sektorów w załączniku.
    Załączniki:
    • lba1-100.bin (50 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Dysk Toshiba 250GB po formacie NTFS wykazuje problemy, pojawiając się jako niesformatowany lub w systemie RAW. Użytkownik przeprowadził low-level format i ponownie utworzył system plików NTFS, jednak po krótkim czasie dysk przestał działać. W dyskusji poruszono kwestie związane z bad sektorami, złośliwym oprogramowaniem oraz diagnostyką SMART. Użytkownicy sugerują wykonanie skanowania SMART oraz diagnostyki, a także zwracają uwagę na problemy z MFT (Master File Table). Wskazano na możliwość, że problemy mogą być związane z błędami w sektorach lub złośliwym oprogramowaniem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA