logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seagate 7200.12 Partycja zmieniła się na RAW - nic nie pomaga.

Krysiaman 17 Lut 2012 12:49 1996 4
REKLAMA
  • #1 10558132
    Krysiaman
    Poziom 10  
    Witam,
    Wiem że temat wałkowany tysiąc razy ale nic nie pomaga.
    Pewnego dnia po ponownym uruchomieniu komputera nie chciał włączyć się windows. Podłączyłem dysk do innego komputera i okazało się że partycja C:\ zmieniła się na RAW. Próbowałem TestDisk i paru innych programów (których nazw teraz nie podam bo aktualnie tam gdzie miałem te wszystkie programy skanuje się MHDD) i wszędzie podczas szukania partycji wywalało błędy CRC lub zawieszały się w trakcie skanowania.
    Załączam S.M.A.R.T. tego dysku. Powiedzcie mi czy da radę go jeszcze jakoś uratować? Zależy mi na odzyskaniu danych bo mam tam ważne prace na studia.

Jestem trochę żółtodziobem jeśli chodzi o dyski twarde i proszę o wyrozumiałość.
    System to Windows 7
    Był NTFS.

EDIT: Próbowałem wyzerować dysk ale MHDD wywalił komunikat: Broken Drive.
    Załączniki:
    • Seagate 7200.12 Partycja zmieniła się na RAW - nic nie pomaga. 2012-02-17-013[1].jpg (1017.99 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 10558634
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1068
    Krysiaman napisał:
    Zależy mi na odzyskaniu danych bo mam tam ważne prace na studia.
    Krysiaman napisał:
    Próbowałem wyzerować dysk ale MHDD wywalił komunikat: Broken Drive.

Te czynności wzajemnie się wykluczają zerowanie HDD danym nie posłuży.

Na początek można zamieścić SMART, oraz podanie do analizy odzysku danych 0-100 sektora https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1445635.html
    Najlepiej przestrzegać na Forum sposobu zamieszczania grafiki i plików.
  • REKLAMA
  • #3 10558845
    Krysiaman
    Poziom 10  
    Wiem że zerowanie kasuje bezpowrotnie wszystkie dane ale że już nie widziałem innego wyjścia to chciałem naprawić ten dysk i na nowo rozpocząć prace.
    Przez to moje "babranie", z dysku znikły wszystkie partycje.
    Pomyślałem więc że można by zrobić je na nowo i odzyskać dane.
    Tak więc zrobiłem, użyłem programu dołączonego do TestDisk i udało mi się odzyskać parę plików w całości. Niestety duża większość jest chyba niekompletna bo nie da się ich otworzyć.

Teraz co zrobić żeby naprawić ten dysk, bo domyślam się że samo sformatowanie tylko daje złudne wrażenie że wszystko jest ok i problem pojawi się niedługo na nowo.

W załączniku są dane SMART, pierwsze 2048 sektorów dysku i screen partycji z DMDE.

Pozdrawiam.

EDIT:

Ok postanowiłem że już nie ma sensu niczego ratować bo z dyskiem jest coraz gorzej a nie chce go przeciążać. Chciałbym go przywrócić do sprawności bez względu na to czy stracę dane czy nie. Tylko czemu go nie mogę wyzerować? Sam z S.M.A.R.T. dużo nie umiem wyczytać bo nie wiem jakie wartości są w normie a jakie za duże. Co zrobić jak MHDD wywala mi "Broken drive"? Da radę jakoś wymusić zerowanie sektorów czy dysk już się nadaje na śmietnik?
    Załączniki:
    • Seagate 7200.12 Partycja zmieniła się na RAW - nic nie pomaga. smart2.jpg (111.43 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Seagate 7200.12 Partycja zmieniła się na RAW - nic nie pomaga. smart1.jpg (109.27 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Seagate 7200.12 Partycja zmieniła się na RAW - nic nie pomaga. partcje.jpg (76.73 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • lba_0_2049.bin (1 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 10566793
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 414
    No tak. Czyli inaczej :
    Rany gość zastrzelił się co zrobić aby ożył ?
    Zgłosić się do twórcy żywych trupów ?

Zerowałeś więc kasowałeś ile i co ciężko powiedzieć
    Najpierw trzeba kopie posektorowa zrobić aby móc się bawić.
    Do zerowania lepiej użyć Vivarda ale skoro dane potrzebne to poco strzelać sobie w łeb. Aby przeżyć ? Chyba jednak nie.

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1330869.html
  • #5 10567203
    Krysiaman
    Poziom 10  
    Nie lubię tego forum za to że starsi użytkownicy od razu jadą po młodych jak coś nie tak zrozumieją...
    Zerowałem bo myślałem że to ostatnia nadzieja żeby dysk zaczął z powrotem normalnie działać. Kopie posektorową zrobił bym jakbym miał na co.

Problem rozwiązałem wgrywając nowy firmware! Dysk nagle przestał wykazywać błędy sektorów i wszystko wróciło do normy. Partycje nie znikają, dysk działa z pełną prędkością.

Dziękuje, pozdrawiam.

PS. Jednak zdarzają się śmierci kliniczne :)
REKLAMA