logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nie idzie zainstalować nowego HDD - mega zagwozdka

scooti81 19 Lut 2012 10:05 2020 11
REKLAMA
  • #1 10566116
    scooti81
    Poziom 10  
    Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.
    Z góry bardzo dziękuję za zainteresowanie i za wszelkie sugestie płynące z waszej strony. Googlowałem, szukałem na różnych forach ale takiej sytuacji nie znalazłem dlatego może ktoś z was będzie wiedział co mogę zrobić?

Walczę już trzeci dzień z nowym dyskiem twardym
    Seagate Barracuda 7200.12 500GB ST3500418AS na Firmware CC46 SATA2

mój wczesniejszy seagate ST3500320AS który padł ale odratowałem go terminalem dyskowym. Między czasie zamówiłem nowy w/w dysk i chciałem go podłączyć jako drugi ale...no właśnie tu zaczyna się problem.

Dyski są podpinane pod płytę GIGABYTE'a GA-M57SLI-S4 rev 2.0 która obsługuje dyski SATA I i II ale po podłączeniu nowego dysku BIOS raz go widzi a raz nie. Najczęściej zobaczy go po podpięciu pod inny port SATA ale po wyjsciu z Biosa i zrestartowaniu komputera, dysk "znika".
    Instalator Windows tez go nie widzi. Na kilkanascie prob ze 2 razy win go zobaczyl ale w momencie podjecia proby podzielania go na partycje i formatowania, cały instalator sie zawieszał...

Pomyslalem ok, jak postawiłem na nogi stary dysk to podepniemy nowego HDD i zrobie format z poziomu windowsa. Niestety guzik prawda. Jak podlaczam drugi dysk to system zawiesza sie podczas rozruchu, jak tylko odepnę taśmę sata z nowego dysku system idzie dalej. Probowałem podpiąć dysk po wystartowaniu systemu i owszem zobaczył go ale kolejny raz to samo - przy próbie podzielenia na partycje i formacie, system się zawiesza i nic nie można zrobić... Udało mi sie utworzyc pierwsza partycję 75GB ale nie jest widoczna ani w biosie ani w instalatorze ani pod Windowsem.

Dodam że w tej chwili mam Win 7 ale podejmowałem próby zarówno pod XP z SP3 jak i pod Win 7.

Załamuje ręce i kompletnie nie mam już pomysłu co z tym fantem zrobić, ostatnie moje nadzieje pokładam w forum tzn w was :)

Z góry bardzo dziękuję
  • REKLAMA
  • #2 10566149
    adamadi33
    Poziom 43  
    Ocena: 251
    Masz na dysku zworkę Jumper Block jest ona włożona?
  • #3 10566204
    scooti81
    Poziom 10  
    Ani na jednym ani na drugim dysku nie mam zworki. Szczerze to nie było jej nawet na nowym dysku. a jeszcze gorzej że nie mam żadnej w domu...
  • REKLAMA
  • #4 10566214
    adamadi33
    Poziom 43  
    Podaj wersje bios płyty głównej.
  • REKLAMA
  • #5 10566262
    scooti81
    Poziom 10  
    Dane z rejestru:

GBT-42302e31 Award Modular BIOS v6.00PG

wg strony producenta wersja FHL z dnia 6.11.2009

Dodam że BIOS podczas tej walki z dyskiem aktualizowałem w pierwszej kolejności gdy tylko wystąpił problem
  • REKLAMA
  • #6 10566263
    Wafer
    Poziom 20  
    Ocena: 59
    Witam.
    1.Czy jak podepniesz sam nowy dysk bez starego to rusza? Bo z twojej wypowiedzi nie wywnioskowałem że próbowałeś takiej konfiguracji...

2. Jaki masz zasilacz? Jaki jest jego stan?( w środku, kondensatory itp.) Spróbuj odpiąć napędy, FDD, dodatkowe chłodzenie...

3. Dysponujesz jakimś innym komputerem, to że dysk jest nowy nie znaczy że sprawny.

4. Odpal LiveCD, np. Parted Magic, i sprawdz czy wykryje dysk i co powie o jego stanie (wbudowany program diagnostyczny dysków).

Pozdrawiam.
  • #7 10566267
    adamadi33
    Poziom 43  
    Dysk był sprawdzony na innym komputerze?
  • #8 10566295
    scooti81
    Poziom 10  
    1. Początkowo próbowałem podpiąć tylko nowy dysk (ponieważ stary byl martwy i czekal na terminal dyskowy) ale problem byl ten sam:/

2. Chieftec GPS-450AA-101 A, zaraz sprobuje poodpinac co sie da :) update - poodpinałem ale to w sumie nie miało sensu bo początkowo podłączałem nowy dysk zamiast starego

3. Podpiąć nowy dysk będę mógł dopiero jutro ale to na przejsciowce USB

4. Jak nie da nic poodlaczanie z zasilacza to wykonam diagnostyke Parted Magic i napisze co wyszlo.

UPDATE

A więc Seagate DiscWizard go nie widzi, Part Magic go nie widzi,a poza tym uruchomienie komputera z podpietym dyskiem jest praktycznie nie wykonalne:/ Jak juz pisalem system sie wiesza. Nawet po podpieciu go po uruchomieniu systemu, po ok minucie tez wszystko sie zawiesza... Mam checi ale powoli mi sil juz na to brakuje...chyba wrocimy do tematu jutro gdy sprobuje podlaczyc dysk pod laptopa przez USB.
  • #9 10571577
    veeroos
    Poziom 16  
    Ocena: 4
    Kolego znowu prawdopodobnie trafiłeś na dysk z czarnej serii. Sprawdź go terminalem najlepiej. Firmware do niego w wersji CC49 masz Tutaj.
    Pozdrawiam
  • #10 10571761
    scooti81
    Poziom 10  
    A więc wracam z nowymi wiadomościami.

Właśnie mam ten dysk podpięty na usb przez przejsciowke do mojego laptopa i:

Pod jednym portem USB wykryl dysk, przydzielilem nawet partycje przez zarzadzanie dyskami ale formatuje sie juz partcja o wielkosci 75GB jakies 40min...:(

Teraz juz nie wiem czy dysk jest sprawny czy nie...

Dodano po 16 [minuty]:

veeroos napisał:
    Kolego znowu prawdopodobnie trafiłeś na dysk z czarnej serii. Sprawdź go terminalem najlepiej. Firmware do niego w wersji CC49 masz Tutaj.
    Pozdrawiam

Podpinam go pod terminal dyskowy i...na HyperTerinalu nic nie wyskakuje, zaero reakcji :(
  • #11 10572006
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 10572395
    scooti81
    Poziom 10  
    abram144 - no już chyba nic innego nie pozostaje...dysk juz zapakowany, jutro wysylka, mam nadzieje ze odeslą sprawny...prosze nie zamykac jeszcze tematu bo nie wiem jak bedzie z nowym...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z instalacją nowego dysku twardego Seagate Barracuda 7200.12 500GB (ST3500418AS) na płycie głównej GIGABYTE GA-M57SLI-S4. Dysk jest sporadycznie wykrywany przez BIOS, a instalator Windows go nie widzi. Użytkownik próbował różnych portów SATA oraz aktualizował BIOS, ale problem nadal występuje. Inni forumowicze sugerują sprawdzenie zworki, stanu zasilacza, a także testowanie dysku na innym komputerze. Po podłączeniu dysku przez USB, system wykrył go, ale formatowanie partycji trwało bardzo długo, co sugeruje problemy z dyskiem. Ostatecznie użytkownik zdecydował się na reklamację dysku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA