Witajcie.
Od 3ch lat mam problem ze swoją pralką, czasami grzała wodę, czasami nie, aż się w końcu tak zepsuła, że nie grzeje w sposób stały, co w pewien sposób mnie nawet ucieszyło.
Producent: Whirlpool
Model: AWG 308
Moduł sterujący: ELMARC 546089103
Objaw: podczas prania woda nie jest podgrzewana, pod koniec prania pojawia się komunikat 'wezwij serwis'
Sprawdziłem:
- grzałka jako taka jest sprawna
- w momencie, kiedy pralka załącza grzanie, słychać przekaźnik - zdaje się, że jest sprawny
- Na stykach sterownika, do których dołączona jest grzałka, pojawia się napięcie około 40[V] zamiast 230[V].
Niestety nie mam serwisówki do tego modelu ...
Moje prośby/pytania do znających się na temacie:
a) co może być przyczyną ?
b) skąd fizycznie płynie zasilanie na grzałkę ? - 230 idzie na przekaźnik i dalej do grzałki, czy po drodze mogą być jakieś triaki itp. ?
Z góry dzięki za wszelkie wskazówki ew. serwisówkę.
Pozdrawiam Was serdecznie.
Od 3ch lat mam problem ze swoją pralką, czasami grzała wodę, czasami nie, aż się w końcu tak zepsuła, że nie grzeje w sposób stały, co w pewien sposób mnie nawet ucieszyło.
Producent: Whirlpool
Model: AWG 308
Moduł sterujący: ELMARC 546089103
Objaw: podczas prania woda nie jest podgrzewana, pod koniec prania pojawia się komunikat 'wezwij serwis'
Sprawdziłem:
- grzałka jako taka jest sprawna
- w momencie, kiedy pralka załącza grzanie, słychać przekaźnik - zdaje się, że jest sprawny
- Na stykach sterownika, do których dołączona jest grzałka, pojawia się napięcie około 40[V] zamiast 230[V].
Niestety nie mam serwisówki do tego modelu ...
Moje prośby/pytania do znających się na temacie:
a) co może być przyczyną ?
b) skąd fizycznie płynie zasilanie na grzałkę ? - 230 idzie na przekaźnik i dalej do grzałki, czy po drodze mogą być jakieś triaki itp. ?
Z góry dzięki za wszelkie wskazówki ew. serwisówkę.
Pozdrawiam Was serdecznie.