logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP Photosmart C6180 All in One Usterka Systemu Tuszu.

nowikzdw 19 Lut 2012 16:00 8766 3
  • #1 10567967
    nowikzdw
    Poziom 22  
    Ocena: 39
    Witam grono kolegów.

Posiadam drukarkę jak w temacie. Drukarka ma 3 lata.
    Po włączeniu drukarka wyświetla "Usterka systemu tuszu".
    "System tuszu nie działa. Nie można kopiować, odbierać faksów ani drukować. Więcej w dokumentacji.
    Błąd 0xc19a0027
    Wyłącz zasilanie i włącz ponownie."

Oczywiście wyłączenie i ponowne załączenie zasilania nic nie daje.
    Wchodziłem w ukryte menu drukarki celem wykasowania błędów z pamięci. Owszem, kasują się, drukarka niby drukuje, ale wyskakuje czysta kartka.
    Czyżby głowica się zapchała?
    Dzwoniłem do serwisu HP, powiedzieli, że oni nie mają już żadnych informacji na temat tej drukarki, i i jedyne co mogę zrobić to poszukać pomocy w internecie(rozbroiła mnie ta odpowiedź...)
    Pytanie do Was.
    Co mogę zrobić we własnym zakresie? Jeżeli jest to zapchana głowica, to czy ktoś może podpowiedzieć jak i czym ją przepłukać(o ile to możliwe)?
    Z tego co się zorientowałem koszt nowej głowicy to ok. 500zł...
  • #2 10570282
    grzegorz330
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Wyłącz zasilanie z drukarki...
    Najprawdopodobniej jest zalany pampers i trzeba go wyczyścić przy okazji czyszcząc enkodery karetki... U mnie błąd systemu tuszu wtedy w C6380 niby zniknął ale i tak musiałem szukać (z demobilu) nowej sprawnej głowicy...

Izopropyl Pędzelek to będzie podstawa
  • #3 10571307
    Stan-S11
    Poziom 31  
    Ocena: 310
    nowikzdw - w pierwszej kolejności musisz ustalić i usunąć przyczynę która spowodowała awarie systemu tuszy. Najczęściej zdaza się że przynajmniej w jednym z pojemników zabraknie atramentu i karetka nie dostanie odpowiedniej porcji tuszu i pokazuje sie ów błąd. Moze też być uszkodzenie samej karetki - wowczas nalezy karetke wymienić, ale to ostateczność. Skoro wchodzisz w meni urządzenia i kasujesz błąd i jest brak wydruku to spróbuj następującego rozwiazania - po skasowaniu błędu wyłącz urzadzenie i włącz go ponownie. Jeśli reset elektroniki był poprawny to drukarka powinna coś wydrukować. Napisz o swoich spostrzeżeniach najlepiej na PW.
  • #4 11333035
    jarmo1
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    Witam
    Spróbujcie tego:

1. press * and # to enter a secret support menu.

2. Enter code 123

3. Press Right button until “System Config Menu”. Press OK.

4. Hardware Failure Status. Press OK

5. Press OK to Clear.

6. Cancel

7. Press Right button to Ink Initialization Status. Press OK

8. Cancel and Cancel to the secret support main menu.

9. Press Right button until “Print Tests Menu”. Press OK.

10. Nozzle Test. Press OK

11. Wait until the print test is finish.

12. Press Cancel and Candel until the error 0×00000000 appear and then power off.

13. Power On again. The error disappear.

LUB

1. Turn off the power and unplug it from power source.
    2. Open the right side of the printer (looking at the front).
    3. Disconnect, by pulling gently, both white flat ribbon cables off the main circuit board.
    4. Plug in the power source and turn the printer on. Wait till you get a error message and push "OK".
    5. Unplug the power source.
    6. Reconnect the flat ribbon cables by aligning and carefully pushing them into the conectors on the main circuit board.
    7. Plug in the power source and turn the printer on (Printer preparing occurred).
    8. The 0xc18a0306 error should now be gone.

Mam nadzieję że pomogłem.
    Pozdrawiam
REKLAMA