logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy warto kupic kolumny Unitra Tonsil, model Space'86

wierus 27 Gru 2004 23:20 2148 13
REKLAMA
  • #1 1090804
    wierus
    Poziom 10  
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=37759852
    ? w okolicach 150 zlotych? chcialbym skompletowac sobie zestaw do komputera (amplituner plus kolumny). Na kolumny chcialbym wydac okolo 200 wiec interesuja mnie tylko uzywane... Calosc ma dzialac w prostakatnym pokoju, 4,2 m na 2,4.... Chyba, ze macie jakies wlasne kolumny na sprzedaz...
  • REKLAMA
  • #2 1090850
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 1090856
    MuNiO
    Poziom 26  
    Ocena: 76
    Tonsile zawsze sie oplaca

wymienic glosniki albo regeneracja zawieszen
  • REKLAMA
  • #4 1090899
    Banasiewicz02
    Poziom 31  
    Ocena: 106
    W te kolumienki warto zainwestować :) zapewne w niedługim czasie będziesz zmuszony wymienić w tych kolumnach resorki górne gdyż to że sprzedawca (zwłaszcza na allegro) mówi że są dobre to nie znaczy że są dobre! można to ująć tak:owszem resorki są w stanie idealnym(bo kolumny stały nieużywane przez kilka lat) i resorek sie wydaje wpożądku ale niee nie dajmy się zwieść :) odleci przy pierwszym lepszym bassie.
  • REKLAMA
  • #5 1090928
    elektronikk
    Poziom 20  
    Ocena: 20
    zależy czy bedziesz chciał głośno słuchać i pod jakim wzmakiem ma to grać , ale to ogólnie dobre kolumny , szybki impuls ( obud. zamknięta ),tak jak piszą koledzy resory do wymiany , aha i zwróć uwagę na wysokotonowe czy bedą ok czy nie , wadą było to że są one słabe i często pałilo cewka z karkasem, można kupić mocniejsza jak by co , ale nie ma co sie martwić na zapas, tonsil to tonsil jak by nie było
    pozdrawiam !
  • #6 1090952
    Kwaczor

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 42
    Chociaz basu moze troche brakować. Ale ogólnie, to mozna polecic te kolumny. Ciężko sklepać coś samemu za tą kasę. Wykończenie, zwrotnica, to kosztuje. Gwizdki łatwo naprawić, ale też łatwo popsuć.
    Konto firmowe:
    MEDIVOICE Michał Kaczmarek
    Ogrodowa 14, Leszno, 64-100 | Tel.: 609XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.mvoice.pl
  • #7 1091527
    agrestpl
    Poziom 2  
    Mam te kolumny, bardzo mile mnie zaskoczyły jakościowo zwłaszcza, że kupiłem je za 50 (tak pięćdziesiąt) PLN :) Jeżeli chodzi o resorki to prawda, będą do wymiany - te kolumny mają już swoje lata i resorki poprosu rozpadają się w palcach ze starości. Ale grają bardzo przyjemnie - nie jestem high-endowym audiofilem i jak dla mnie sa wystarczające w zupełności (też mam je podpięte do kompa na wzmaku 2x25W)
  • #8 1091556
    olinek2
    Poziom 23  
    Ocena: 52
    Ja tez mam te kolumnyetyle ze z nowymi glosnikami i graja bardzo dobrze nawet na dyskotekach ale prawda jest ze maja troche za malo basu
  • #9 1091878
    DJ Max
    Poziom 30  
    Ocena: 136
    Miałem te kolumny i dźwięk jest świetny. Grały z Toscą 303 i AT9100. Teraz mam Altony 80 - może się na nie zdecydujesz? Lub na Mildtony. Dużo lepsze od Space, a wcale nie dużo droższe.
  • #10 1093232
    WidgetSW
    Poziom 18  
    Ocena: 6
    Jestem w szoku popularnością tych kolumienek. Tak się składa, że też je mam. Może trochę nieopłacalnie zrobiłem, ale wymieniłem w nich wszystkie głośniki (na oryginalne), bo były uszkodzone (bas i średni) i przepalone (oczywiście sopran), ale jestem zadowolony. Razem z zakupem skrzynki wszystko wyszło ok.370zł. Ale dźwięk jest bardzo dobry, czysty, tylko naprawdę brakuje w nich basów. Zastanawiam się, czy coś by pomogło wycięcie bass-refleksu z tyłu obudowy, ale nie będę teraz eksperymentował. Zresztą obudowa ma z 18l. objętości, więc raczej nie ma sensu.
    Pozdro.
  • #11 1093291
    Banasiewicz02
    Poziom 31  
    Niestety montaż bass reflexu w tych kolumnach nie ma sensu gdyż głośniki jakie tam siedzą (GDN 20\40)nie nadają się do bass reflex.Dla nich tylko zamknięta :) ewentualnie możesz spróbować wyciszyć wewnątrz kolumnę dosyć ciasno jakimś wytłumieniem a może troche basiku przybędzie.
  • #12 1093423
    WidgetSW
    Poziom 18  
    Ocena: 6
    Kolego Banasiewicz02, widzę że już nie pamiętasz moich postów odnośnie tych kolumn, a trułem zawzięcie.
    1). kupiłem mocniejsze basy GDN 20/60/11 i one mają Qts=0.51, więc nie jest tak źle, jeśli o ten szczegół chodzi (wiem, 20/40 mają Qts=0.79 !!!!!)
    2). o wytłumieniu też pisałem. Wpakowałem tam jakąś specjalną, drogą gąbko-watę, którą kupiłem w sklepie Tonsila i niewiele to dało (20zł za ok. 0.3m², jakaś komercyjna ściema, ale nie chciało mi się szukać gąbki).
  • #13 1093651
    Banasiewicz02
    Poziom 31  
    Hehehe no faktycznie widocznie przoczyłem lub zapomniałem :) gratuluje zawziętości w swych dążeniach i nakładów jakie zostały zainwestowane w te kolumny :spoko: ja teraz bede miał podobny problem bo kupuje Mildtony 70 w idealnym stanie tylko resorki do wymiany i też będe myślał nad zabiegiem upiększenia dzwięku w nich :)
  • #14 1093798
    Jon-X
    Poziom 28  
    Ocena: 23
    Świetne kolumny, miałem je w radiowęźle w gimnazjum i były bardzo w porządku. BTW wyłowione z piwnicy, grały przy Tosce. Polecam.

Podsumowanie tematu

✨ Kolumny Unitra Tonsil Space'86 są ogólnie polecane do małych pomieszczeń o wymiarach około 4,2 m na 2,4 m, szczególnie do użytku z komputerem i wzmacniaczem o mocy około 2x25W. Charakteryzują się szybkim impulsem dzięki obudowie zamkniętej, jednak mają niedobór basu. Częstym problemem są zużyte resory głośnikowe, które wymagają wymiany lub regeneracji, a także słabe wysokotonowe, które mogą mieć przepalone cewki i warto je wymienić na mocniejsze. Wymiana głośników na oryginalne lub mocniejsze modele (np. GDN 20/60/11 zamiast GDN 20/40) poprawia jakość dźwięku. Montaż bass-refleksu nie jest zalecany ze względu na charakterystykę głośników. Wnętrze kolumn można wyciszyć specjalną gąbką, co może nieznacznie poprawić bas. Za około 150-200 zł można nabyć używane egzemplarze, które po drobnych naprawach oferują czysty i przyjemny dźwięk, choć nie dla audiofilów high-end. Alternatywą są modele Mildtony lub Altony 80, które oferują lepszą jakość dźwięku za podobną cenę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA