logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Płyta GA-73PVM-S2H - błąd po aktualizacji BIOS, długi i dwa krótkie sygnały

smokeing 20 Lut 2012 21:30 2594 7
REKLAMA
  • #1 10574570
    smokeing
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam.

Zaktualizowałem BIOS na tej płycie głównej.
    Aktualizacja podobno przebiegła pomyślnie, po restarcie komputera słychać jeden długi sygnał i dwa krótkie.

W konfiguracji sprzętowej nic nie było zmieniane. Wsadzone są dwie kości RAM, po wyciągnięciu obu BIOS daje ciągły sygnał zgodnie z przewidywaniami.

Wypiąłem wszystko oprócz procesora, klawiatury i pamięci RAM.

Karta graficzna jest zintegrowana, wiec jak może podawać jej błąd?

Niestety nie ma jak wyciągnąć BIOSu z tej płyty, bo jest wlutowany trwale.

Próbowałem kasować pamięć biosu wiele razy, ale nic nie zmieniło.

Wie ktoś jak to ugryźć?

Z góry dziękuję za pomoc
    smokeing
  • REKLAMA
  • #2 10574704
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10454
    Jestes pewien, ze wgrales wlasciwy bios?

Podlacz jakas karte graficzna pod PCI lub PCI-e i sprawdz czy cos sie zmieni.
  • REKLAMA
  • #3 10574759
    smokeing
    Poziom 12  
    Podłączyłem Gainwarda GF 9600GT, nic nie zmieniło (Ale to jest niepewne bo ta karta nie chciała współpracować też przed flashowaniem).

BIOS ściągnąłem ze strony Gigashita.
  • REKLAMA
  • #4 10574977
    dluxea
    Poziom 24  
    Ocena: 20
    Zostaje programator, trzeba zdemontować bios i zaprogramować na programatorze.
  • REKLAMA
  • #5 10575251
    smokeing
    Poziom 12  
    No ale ta płyta podobno ma podwójny bios czy coś.
    Flashowanie przebiegło pomyślnie więc nie wiem co mogło pójść nie tak.

Ktoś kiedyś mi tłumaczył że jeżeli płyta ma podwójny BIOS to w przypadku błędnego flashowania ten drugi naprawia pierwszy, to prawda?
    Da się to jakoś wymusić?
  • #6 10575653
    dluxea
    Poziom 24  
    Po pierwsze ta płyta niema podwójnego biosu .
    Naprawiam biosy od trzech lat i jak pójdzie coś nie tak z aktualizacją to zostaje programator .
    Przyczyn może być wiele : złe zasilanie , powiesił się komputer , uszkodzony układ , błąd przy pobieraniu pliku , zły bios na stronie , i tym podobne przypadki . Nawet miałem przypadek że sam się wykasował bios .
  • #8 10626295
    dluxea
    Poziom 24  
    Tak to bios

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zaktualizował BIOS płyty głównej GA-73PVM-S2H, co spowodowało wystąpienie błędu sygnalizowanego przez jeden długi i dwa krótkie sygnały. Po aktualizacji BIOS nie zmieniano konfiguracji sprzętowej, a użytkownik próbował różnych rozwiązań, w tym odłączenia komponentów oraz podłączenia zewnętrznej karty graficznej (Gainward GF 9600GT), jednak bez skutku. Inni uczestnicy dyskusji zasugerowali, że może być konieczne użycie programatora do zaprogramowania BIOSu, ponieważ płyta nie ma podwójnego BIOSu, jak wcześniej sądzono. Użytkownik zidentyfikował układ pamięci BIOSu (25vf040b) i pytał o możliwości jego programowania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA